Jajka faszerowane Jajka faszerowane to prosta, szybka, smaczna przystawka - potrawa, która daje wiele możliwości. Najwięcej takich pomysłów na jajka szukamy w okresie Świąt Wielkiejnocy. Jajka faszerowane, jajka w sosie, sałatki z jajkami. Poza jajkami nadziewanymi i tymi z sosem chrzanowym i musztardowym, mamy przepisy na jajka z białą kiełbasą, żurek z jajkiem. U jednych jest żurek, u innych biały barszcz(...)pastą z łososia - jajka faszerowane tuńczykiem Smacznego 😊 Przepisy na jajka faszerowane Jak już wcześniej wspomniałam przepisów na jajka faszerowane jest bardzo dużo. Są jajka faszerowane pieczarkami, tuńczykiem, łososiem, pastą warzywną. Są farsze do jajek z szynką, groszkiem, szczypiorkiem i wieloma innymi dodatkami. Osobiście bardzo lubię jajka z orzechami i czosnkiem, to takie gruzińskie połączenie. Całość dekoruje się dużą ilością natki
Dieta moja pasjakoniec gotowania. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc. Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek(...)żurek (z tego przepisu: Zakwas na żurek ) 4 białe kiełbasy surowe (ok. 400g) 1 kiełbasa zwyczajna (ok. 85g) ok. 150-200g boczku wędzonego surowego 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu przecedzonego (przepis: bulion warzywny ) 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku 4 łyżki śmietanki 30% do zabielenia zupy jajka ugotowane na twardo (w wersji na Wielkanoc
Kulinarne Przebojearomatów. Pieprz czarny zmieliłam w młynku i dodałam do obydwu tych potraw, a poza tym do twarożku z rzodkiewkami, jako dodatek smakowy na kanapki do pomidora, ogórka, do zup warzywnych, bardzo intensywny smak i zapach, nadaje daniu głębi i aromatu. Przyprawy przypadły mi do gustu, są bardzo fajne i smaczne, na pewno jeszcze je kupię. Dziękuje. Ewelina : Normal(...)mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda : Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw został mocno podkreślony. Jestem zadowolona
Magiczne Życie Martydostosowane do jesiennej pogody za oknem. Zupa krem z cukinii i imbiru Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 500 ml bulionu warzywnego lub wody mała puszka mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz podprażone wiórki kokosowe do dekoracji Przepis na zupę krem z cukinii i imbiru Cukinię umyj i pokrój w plasterki(...)momentu, gdy kasza wchłonie wodę, około 15 minut. Nie mieszaj. Po ugotowaniu odstaw na 30 minut, najlepiej pod kołdrę, aby dobrze wchłonęła wodę – zrobi się perfekcyjnie sypka. Sałatka z rukoli i gruszki Składniki na 2 porcje: ok 300 g umytej rukoli 1/2 kalarepki lub mała biała rzodkiew gruszka 1/4 bulwy kopru włoskiego 100 g orzechów włoskich Winegret: 2 łyżki
Ugotowane pozamiatanegotowanych buraków 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szalotka 2 łyżki (10 g) oliwy 200 ml mleka kokosowego z puszki 2 szklanki bulionu warzywnego trochę nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżka gorczycy sól i pieprz do smaku + pęczek pietruszki + 100 g ryżu jaśminowego Obierz i drobno posiekaj czosnek, imbir oraz szalotkę(...)podsmaż na niej przez chwilę kminek oraz gorczycę, a następnie dodaj posiekany czosnek, cebulę i imbir. Gdy warzywa lekko się zeszklą dodaj buraki pokrojone w kostkę. Całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj ok. 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe oraz ciecierzycę (wcześniej odcedź ją z zalewy). Na koniec całość dopraw solą oraz pieprzem. Curry podawaj z ryżem jaśminowym oraz posiekaną
365 dni dookoła kuchniRozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny , a
Czerwień i błękitmało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki(...)łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę w gorącej wodzie). Przełóż
Niedzielny kucharzmało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony na rozmaite sposoby. Co oczywiste, bób znaleźć można w spaghetti, w sałatkach i zupach. W risotto raczej nie. Risotto, jak już pisaliśmy kocha się w groszku. Tymczasem, jak się okazuje naprawdę nieźle jest mu też w towarzystwie bobu, pod warunkiem, że wpadną też krewetki(...)łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz mrożone krewetki możesz je szybko rozmrozić zanurzając na chwilę w gorącej wodzie). Przełóż
Niedzielny kucharzWegetariańskie i wegańskie Święta Bożego Narodzenia – jakie menu przygotować dla osób niejedzących mięsa i produktów odzwierzęcych? Przygotowałam 12 prostych i sprawdzonych przepisów na Wigilię i
Via Gustoświeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno zielone jak i białe szparagi. W sezonie jak często tylko mogę kupuję oba rodzaje szparagów. Zielone zapiekam, dodaję do potraw, robię zupę, sałatki, podaję jajko dodatek. Z białych najczęściej robię zupę, piekę lub ostatnio właśnie dodałam do frittaty. Zielone szparagi są nieco delikatniejsze w smaku i nie mają, aż tak bardzo łykowatej łodygi(...)Najlepiej oddzielić można miękką część szparagi od części twardej poprzez delikatne nagięcie szparagi. Szparaga powinna złamać się w pół. Zostawiamy wtedy miękką część a twardą używamy albo do wywaru warzywnego albo wyrzucamy. Lubisz szparagi? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy . The post Frittata z białymi szparagami appeared first on MeCooks
mecooksdoświadczenia. By wspierać moich pacjentów i móc być dobrym dietetykiem, by podpowiedzieć na co muszą się przygotować i zwrócić szczególną uwagę. Drugi z powodów to to, że taki post warzywny zmusza do wykorzystania w pełni ich dobrodziejstwa, wydobycia tego co najcenniejsze i najlepsze oraz do wyłuskania smaku. Początki były trudne a dania monotonne. Jednak z czasem do głowy wpadało(...)Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz się ich smakiem, dodawaj do sałatki. Są pyszne! Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSzpinak od dawien dawna kojarzony jest z zieloną „papą” podawaną na szkolnej stołówce. Warto się jedna zagłębić w jego właściwości i może zmienić nastawienie do tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Koniecznie spróbujcie! Ps. od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po indyka na wagę sięgam po indyka pakowanego . Zwracam jednak(...)mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
Ostra na SłodkoDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!