Tuńczyk to ryba bogata w witaminy i kwasy omega-3, która zaskakuje swoim uniwersalnym potencjałem. Można łączyć ją z rozmaitymi składnikami, uzyskując smaczne i zdrowe rezultaty
Tradycyjna KuchniaKalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: ogórki gruntowe 4 kg duże, przerośnięte, sól kamienna 4 łyżki marchew 4 sztuki większe, cebula 4 sztuki większe, papryka czerwona słodka 4 sztuki, woda 2
W Mojej Kuchni LubięRisotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naszpikowana witaminą C i mikroelementami kimchi podnosi odporność. Smakuje intensywnie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Kimchi jest uważana za jedną z pięciu najzdrowszych
smakowitehistorie.comrzesze wielbicieli Nie znam nikogo, kto twierdzi, że por to jego ulubione warzywo. Por posiada jednak wiele wartości oraz smaku, który można wyeksponować, łącząc go z innymi warzywami w sałatkach czy zupach. Mam dzisiaj dla Was właśnie taką propozycję na zupę krem z porem w roli głównej. Polecam ją zrobić zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje energii i sił do działania. Takie(...)korzeń) 3 jabłka garść liści jarmużu (ok. 30 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone (ok. 100 g) 2-3 łyżki oleju 2 litry wody lub bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka soli, szczypta tymianku i gałki muszkatołowej dodatkowo: 5-6 kromek chleba 1 łyżka masła klarowanego 4-5 łodyżek posiekanej zielonej cebulki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka. Garnku
Wiszniówkawróżki czy tam inne utopce w grach rpg. Taka miła jestem! Jednak nadeszła wiosna i wraz z nią pojawił się młody kalafior! Znacie to uczucie, gdy stoicie przy stoisku warzywnym i warzywa krzyczą: „weź mnie do domu!”? Znacie z pewnością. Ten kalafior tak właśnie na mnie krzyczał i mrugał do mnie zalotnie. Ponieważ mam słabą silną wolę, to wzięłam drania(...)czosnkowego, to zróbcie z połowy składników, pamiętajcie, że majonezu, śmietany i zsiadłego mleka musi być po równo. Z czym podać placki z kalafiora? Sos czosnkowy harrisa lutenica hummus pita sałatka z pomidorów i cebuli lub to wszystko naraz wpakowane w pitę! A co! Możecie dodać do placków brokuła, zastąpić kalafior innymi warzywami, bawić się przyprawami. Próbujcie! Wiosna sprzyja eksperymentowaniu
ladykitchenDomowy omlet z oliwkami to błyskawiczna propozycja na pożywne śniadanie . Przygotowanie omletu wcale nie jest takie trudne i nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Do jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wolnowar zagościł w naszym domu niemal cztery lata temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzpinak (Spinacia L.) obejmuje trzy gatunki, spośród których, znanym i uprawianym na całym świecie jest szpinak warzywny. Warzywo to pochodzi z terenów starożytnej Persji. Do Chin dotarł około 600 roku n.e. W XI wieku został sprowadzony do Hiszpanii, w XIV i XVII wieku uprawy rozpowszechniono w Japonii i Korei, w XVIII wieku stał się popularny w Europie. Szpinak na świecie(...)szpinaku witaminy z grupy B, cynk i selen mają korzystny wpływ na pracę tarczycy. Szpinak wzbogaca smak potraw. To doskonały dodatek do drugiego dania, do zapiekanek, makaronów, naleśników, pierogów, sałatek, rolad, potraw ryżowych, koktajli, a także produkt do smacznej zupy szpinakowej z ziemniakami i jajkiem. Smakuje z owocami i różnymi rodzajami sera. Szpinak to warzywo bardzo popularne w kuchni włoskiej
ProstePesto.plkilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam(...)obiad, że palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony
Cooking MonsterJaki wolnowar wybrać Przewodnik dla kupujących swój pierwszy wolnowar. Jaki wolnowar wybrać, który wolnowar jest najlepszy to pytania, które na grupach kulinarnych pojawiają się bardzo
Cztery Fajerywędzonego Składniki: pasztet Naturrino 250 g pieczarki 100 g cebula 100 g szpinak 250 g mąka 250 g 1 jajko woda 100 ml masło 50 g wywar mięsny lub warzywny 100 ml natka pietruszki 25 g sól, świeżo mielony pieprz Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą(...)pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy
karmelowyletnia klasyka. Z komosą ryżową będzie zdrowa i tak prosta w przygotowaniu. Nawet z posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego(...)posypania sos Pełen przepis tutaj. 10. Ciasto czekoladowe z chili Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Pikantny smak będzie miłą niespodzianką, a ciasto jest warzywne, więc dość zdrowe. Składniki: 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku szklanka
Ugotowane pozamiataneścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga! Nie służy on do smażenia. Co ciekawe, olej z pestek dyni może(...)miąższ jest dosyć wilgotny (nie jest też więc najlepsza na puree). Za to idealna będzie do wszelakich zup czy np. do wyciskania z niej soku (jeśli jesteście zwolennikami świeżych, warzywnych soków, to jak najbardziej Wam tę dyniową opcję polecam! :)). Dynia Piżmowa (butternut) To dynia o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i jasnej skórce. Ma małe gniazdo nasienne i takie też
Smiling ShrimpJeśli obserwujecie mój blog i Instagram od dawna, to doskonale wiecie, że uwielbiam danie zwane Pulled Pork. Jest to również danie, którym można powiedzieć rozkochałam w
Ostra na Słodko