sałatka warzywna - 2731 przepisów (strona:135/183)

Placki z soczewicy i ryżu, bez mąki. Indyjskie dosy. 171

tradycyjną blachę kuchenną to będzie jeszcze lepiej.  Tradycja ich wypiekania pochodzi z Indii, robi się je przeważnie z czerwonej soczewicy, ryżu lub fasoli. Można je podawać z sosami warzywnymi. Na ciepło smakują najlepiej. Podaje porcję na 20 sztuk, 20 placków nakładanych zwykłą łyżką do zupy. Składniki: - 1 niepełna szklanka ryżu, możecie wykorzystać każdy rodzaj od białego po naturalny(...)dajemy do łyżce masy i formujemy płaskie placki, pieczemy na rumiano z obu stron. Czas łączny opiekania 4-5 minut na średnim ogniu. Podajemy z sosami, jogurtem naturalnym lub sałatką

Apetyczna babeczka
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 181

Kto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z marchewki, selera i jabłka 278

Surówka z marchewki karotki, selera korzeniowego i soczystego jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania lub popołudniowa przekąska. Bardzo prosty przepis i smaczna surówka. Jestem marchewkożercą

Dietolog
Risotto z dynią i polędwicą 137

Składniki: (na 4 porcje) 1 duża polędwica wieprzowa 300g ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała cebula 250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 500ml bulionu warzywnego kieliszek białego wytrawnego wina 250g zielonego groszku 100ml słodkiej śmietanki 18% świeżo mielony czarny pieprz, sól szafran Sposób przygotowania : Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości(...)wyczerpania. Dodajemy zielony groszek i przesmażamy aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania. Serwujemy na ciepło z lekką sałatką. Czas przygotowania: 30’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 490 kcal / porcja

Pyry na Gaz
Chowder kukurydziany 146

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie) 81

seler strukturą przypomina rybę, a arkusze nori nadają rybi posmak. Temu kto nie zna gorąco polecam spróbować Przepis na selerybę Składniki dwa średnie selery (1 kg) 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l) łyżka sosu sojowego 3 arkusze nori 4 łyżki oleju (40 g) 5 łyżek mąki (75 g) sól i pieprz Czas przygotowania: 1 godzina Ilość: 1 kg seleryby, około(...)selerybę, około 3 minut z każdej strony, dopóki się lekko nie zezłoci. Podczas smażenia warto dodatkowo posolić selerybę. Wegeświęta Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj Artykuł Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie) pochodzi

WegePrzepis
WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 240

Zima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna „na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek

Ostra na Słodko
Kanapka z awokado i jajkiem 193

Kanapka z awokado i jajkiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe i bardzo dietetyczne śniadanie. Przepis jest bardzo szybko, a posiłek smaczny z całą masą zdrowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto pomidorowe 121

smaku pomidory dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego na koniec gotowania 250 gramów ryżu do risotto (Arborio lub Carnaroli) 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (gdy używamy 🍗 zmniejszamy ilość masła do 1 łyżki) 1/2 cebuli lub 1 średnia szalotka 2 ząbki czosnku 50 g parmezanu Sól, pieprz Świeża bazylia Przygotowanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy(...)risotto będzie miękkie (al dente) zdejmujemy je z gazu, dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Posypujemy bazylią. Sprawdź również przepis na: Wege burrito Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami Sałatkę z pomidorów ze smażoną mozzarellą Zupę z pieczonej papryki i pomidorów Pastę z soczewicy i suszonych pomidorów Hummus pomidorowy

Czarnawisienka
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 147

soję z powodu posiadania Sojowirówki , dzięki której będę mogła robić mleka sojowe z użyciem ziaren ekologicznych i lepszej jakości. Ziarna soi świetnie sprawdzają się w daniach jednogarnkowych, zupach, warzywnych potrawach, pasztetach itp. Są bardzo dobrym źródłem biała roślinnego, dlatego często znajdują się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Poniższa soja nie zawiera informacji o GMO, dlatego też nie jestem w pełni(...)najbardziej lubię w wersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku.  MIGDAŁY BLANSZOWANE  Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam

Zdrowie na języku :P
Indyk w sosie curry 106

Indyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki

Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 176

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Cztery Fajery
Cykoria po polsku 165

Cykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź

Zielona Kuchnia
Pieczone warzywa z jogurtowym mojo verde 96

jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym razem inaczej i zawsze dobrze. Na moim talerzu goszczą bataty, brukselka, czerwona kapusta, marchew, fenkuł oraz papryka i rzodkiewka. Zawsze najpierw piekę duże kawałki warzyw(...)pozostanie lekki. W zależności od tego, jaki sos chcemy uzyskać używamy albo gęstego kremowego jogurtu albo zwykłego. Można także dodać mniejszą ilość jogurtu pitnego, jeśli chcemy wykonać sos do sałatki

Kucharzyca
Pasta z czosnku niedźwiedziego na zimowe zapasy 142

Czosnek niedźwiedzi to roślina najzasobniejsza w siarkę. Ma jej sporo kapusta, kalafior, jarmuż, chrzan i rzeżucha, ale czosnek niedźwiedzi to prawdziwy rekordzista. Warzywa bogate w siarkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania