Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym
Kulinarne przygody Gatityprzedstawiają 170 roślin, w tym dynię piżmową, zwyczajną i olbrzymią. Uprawę dyni rozpowszechnili Indianie. W XV wieku powracające do Hiszpanii statki Kolumba przywiozły dynię do Europy. Początkowo dynia była warzywną ciekawostką, wiek później odkryto jej zalety, uprawiano ją niemal na wszystkich kontynentach. Do Polski dynia trafiła w XVI wieku, uprawiano ją jako roślinę leczniczą. Szybko zdobyła popularność jako warzywo jadalne(...)oleju z pestek działa oczyszczająco i rozjaśniająco na skórę. Nawilża, natłuszcza, wygładza, zmiękcza i łagodzi podrażnienia. Dynia w kuchni. Dynia jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, farszu, zup, sałatek, marynat, wypieków. Z dyni można piec chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany i pieczony miąższ. Przepisy z dynią
ProstePesto.pltakie chłodne dni jak znalazł! I choć zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna;) Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek(...)się za jej przygotowanie:) - smacznego. Składniki: 5 większych ziemniaków pęto kiełbasy, np. toruńskiej 1,5 l bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki
Zasmakuj KuchniSkładniki: 100g ryżu długoziarnistego 250ml bulionu warzywnego 1 łyżka curry 50g rodzynek 125ml soku pomarańczowego 1-2 banany 2-4 plastry szynki 1 łyżka masła 1 łyżka pietruszki Wykonanie: Sparzone i osączone rodzynki zalać sokiem pomarańczowym . Przepłukany i osączony ryż zalać wrzącym wywarem ,dodać curry. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować około 20 min .Jeżeli ryż wchłonie wywar(...)miękkiego ryżu dodać rodzynki wraz z sokiem ,wymieszać i doprawić wg smaku solą i pieprzem. Obsmażone banany ułożyć na ryżu i posypać posiekaną pietruszką. Powyższe curry doskonale koresponduje z sałatką z cykorii
Kulinarny karnet ChristopheraZupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych
KorniszonkiGrillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą
Pociąg Do KuchniKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają
KorniszonkiNigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej
Kawa z mlekiemwyparzonego słoja lub szklanych butelek. Przechowuj w lodówce do kilku tygodni. Z zakwasu buraczanego powstaje pyszny barszcz wigilijny, który podajemy z uszkami z grzybami. Składniki na barszcz czerwony wigilijny: Wywar warzywny: · 2 spore marchewki · 1 średnia pietruszka · 1 burak(...)majeranek · czosnek · sól, czarny pieprz świeżo mielony Sposób przygotowania: Przygotuj wywar warzywny. Seler, marchew, pietruszkę i buraka umyj, obierz i pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj pora, dosmacz solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zagotuj i gotuj nawet ponad
Z Kuchni Do KuchniWczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej, 2 marchewki, kawałek pora, 3 brzoskwinie(...)dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut. Smacznego
Z miłości do słodkościZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFot. © Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki
Przepisy i porady kulinarneJako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka
Karo in the Kitchenfrittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej(...)porcji klopsiki a resztę zmiksowałam. A ponieważ w weekend obejrzała pierwszy raz Shreka w telewizji to zupa została ochrzczona „zupą shrekową” i została zjedzona bez problemu. Ogród warzywny babci Kisi Emi zbiera dziki szczaw Zupa z sałatą i klopsikami Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Zupa z duszoną sałatą
Cooking for EmilyZupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są
Korniszonki