Wielokrotnie pisałam Wam, że jedną z moich ulubionych kasz jest kasza bulgur . Jest nie tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna! Często używana w kuchni tureckiej bliskowschodniej
Ostra na SłodkoLato ostatnio nas nie rozpieszcza, wieczorami jest zimno i wtedy potrzebuję zjeść na kolację coś rozgrzewającego i czymś takim jest ta właśnie zupa. Nie jest
Kawa z mlekiemNajpopularniejszą warzywną zupą buraczkową jest barszcz ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają(...)buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już ten główny składnik w zanadrzu, całe danie trafia na mój stół po nieco więcej niż połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają, że nawet krótko gotowana potrawa ogromnie zyskuje na smaku i wyrazistości. W ten nieskomplikowany sposób powstaje sycąca
Even Better FoodTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się
Chilli Czosnek i OliwaDo tej pory umieściłam prawie 500 przepisów na różne dania, a okazuje się, że wciąż nie ma tutaj wielu klasyków, które w mojej kuchni wykonuję najczęściej
Weekendy w domu i ogrodziedostarcza do organizmu witaminę K, ale również witamina B3 oraz duża zawartość błonnika ma wpływ na funkcjonowanie. Zielony groszek warto jeść także z powodu smaku. Idealnie wkomponowuje się w sałatki, do obiadu z marchewką czy też jako krem, który dzisiaj Wam przedstawiam. Spróbujcie :) Składniki: 3 puszki zielonego konserwowego groszku (może być mrożony ok 50dag) 2 marchewki cebula 2 ząbki(...)Przygotowanie: Posiekana cebulę oraz czosnek wkładamy do garnka z grubym dnem, gdzie wcześniej rozpuściliśmy masło. Delikatnie dusimy po czym dorzucić do cebuli pokrojona w plastry marchewkę, zalać szklanką bulionu warzywnego i pogotować ok 5 minut. Po tym czasie dosypać groszek wraz z zalewą, w której się znajduje (jeżeli używamy groszku mrożonego lub świeżego to powinniśmy dolać bulionu tak, aby przykrywał
ChilliJemybardzo dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki. Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona(...)selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz 4 łyżki oliwy jogurt grecki i natka pietruszki do podania Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy na noc dużą ilością zimnej wody. Następnego dnia płuczemy. zalewamy wodą
Smakowity Blog KulinarnyPlacki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że
Ostra na Słodkomoim stole. Dzisiaj propozycja lekkiej, delikatnej sałatki, którą można z powodzeniem zaserwować przy grillu do mięsa, ale również jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do młodych ziemniaczków. Prosta, banalna sałatka z młodej kapusty, kopru i ogórka. Powinna się lekko schłodzić przed podaniem, ale ja, pałaszuje ją zaraz po wymieszaniu:) Składniki: 1 mała główka młodej kapusty, lub pół dużej 1 solidny(...)kroimy w paski. Solimy i ugniatamy delikatnie dłońmi aby kapusta puściła trochę soku i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy koper, ogórka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce warzywnej. Łączymy ogórka i koper z kapustą i polewamy wszystko olejem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego
na moim stole...Ugotowane żołądki ostudziłam, po czym przekroiłam na paski ok.3mm, które następnie podsmażyłam na rumiano na masełku. Obsmażone zalałam czerwonym winem półwytrawnym, octem balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa. Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości(...)patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe i na talerzu mamy: żołądki, puree z marchewki oprószone czarnuszką oraz sałatkę z karmelizowanej pomarańczy. Smacznego
Sajkofanka smakudomowy :) Bez zbędnych udziwnień i tony przypraw. Możesz je podać tak naprawdę z wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok. To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię. Użyłam pieczarek, ale pamiętajcie, że w lasach można się już(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 małe jajko Pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Dodatkowo: 500g pieczarek 300ml bulionu warzywnego 150ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim drobno posiekaną połowę cebuli. Łączymy z mięsem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki. Doprawiamy do smaku przeciśniętym
Kuchnia w czekoladzieZupa cebulowa z czerstwy chlebem Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego
KorniszonkiCzy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3
Salonik smakówTego dania miałam okazję niespodziewanie spróbować w pracy. Pan z firmy cateringowej postanowił poszerzyć nasze horyzonty smakowe, a Panie z kuchni mnie zawołały jako, że każdy
Karola gotujeZobacz przepis Wtorek: Sałatka z soczewicy, pieczonego łososia i szparagów Bazę sałatki stanowi czerwona soczewica, zdrowa i mało kaloryczna. Łososia (koniecznie morskiego) upiekliśmy w super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi i pomidorki koktajlowe. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie(...)sycylijsku z niezwykłym pesto Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste, po zmiksowaniu niesamowitą harmonię smaków. Makaron warzywny nie zawiera w sobie mąki. Zobacz przepis Piątek: Curry z krewetkami, batatem i mango Super proste i szybkie danie, gotowe w 20 minut od startu. Pachnie orientem, jest zdrowe
Niedzielny kucharzktóre rosną jak szalone. Za jakiś czas pojawi się też pewnie dynia, która również prowadzi istna ekspansję na płocie. Wracając do tematów buraczków to zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz(...)odkładamy do osobnej miski, buraczki kroimy w małą kosteczkę i odkładamy do drugiej miski duża cebula, drobno posiekana 300 g ryżu do risotto 500 – 750 ml bulionu warzywnego łyżka masła łyżka ziaren słonecznika łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier Przygotowanie: W dużym garnku topimy masło i wrzucamy cebulkę, chwilę ją szklimy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go około
Życie ze smakiemPodobnie jak synek Agaty uwielbiam dziwne miksy warzywne w różnej postaci, także te cukiniowe. Ale cukinia na kanapki? Okazało się, że jak najbardziej! Zwłaszcza gdy bazą dla kanapki będzie pieczywo domowej roboty. Pychotka w zdrowej tonacji i przysmak wakacji. Szał na cukinię W tym roku ewidentnie ogarnia nas cukiniowe szaleństwo. Gotujemy więc na potęgę dania z cukinii. Dzisiejszy pomysł spodoba(...)się wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, wykorzystując dary ogrodu. Agata ma kilka podpowiedzi dotyczących tego przepisu. Sugeruje, żeby do przygotowania sałatki najlepiej użyć cukinii żółtą i zieloną, taki miks kolorów będzie się bardzo ładnie prezentował. Jeśli wolimy bardziej ostre smaki, zwiększmy ilość octu o 50 ml oraz ilość curry do 1 łyżki. Cukinia w curry na kanapkę
KulinarneImpresje.plkajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 3 łyżki oliwy 3 łyżki ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego około 1 l warzywnego bulionu Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż do garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż(...)soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką. Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniagorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo(...)łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki masła 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 100g śmietany kremówki 350ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach
Moja Delicjadodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw pozbywamy się z niego włoszczyzny. Mieszamy i dalej gotujemy. Do patelni dodajemy pieczarki ( umyte i przekrojone na pół) oraz pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy 1 łyżkę(...)Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami. Smacznego
ClauditteMissCooking(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym i pieczarkami. Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki
Przepiski.plPrzepisy na surówki do obiadu. Najlepsze surówki do obiadu . Najlepsze przepisy na surówki obiadowe! Surówki i sałatki to jest to co lubię najbardziej! Niezależnie od pory roku zawsze znajdę w sklepie świeże warzywa i owoce, z których mogę wyczarować pyszny dodatek do dania głównego. Surówki jadam też chętnie jako samodzielny posiłek. Surówki to zdrowe przystawki, które apetycznie wyglądają i ożywiają(...)kolorami, idealnie dopełniają smak potraw, do których je podajemy. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy nam deska, nóż do krojenia i ewentualnie tarka warzywna. Poniżej przedstawiam 20 najczęściej czytanych przepisów na pyszne surówki. Przy każdym zdjęciu jest link do przepisu gdzie znajdziecie sposób przygotowania potrawy. Zapraszam! Przepisy na surówki do obiadu. Najlepsze surówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie(...)układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Sałatka z jajkami i ziemniakami 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch 1 pęczek cienkiego szczypiorku sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy
My Chcemy Jeśćroślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. A te są niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco(...)przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry. Sięgajmy po nią nie tylko w sezonie! Składniki: 1 opakowanie dyni w kostce, 450 g 1 mała marchewka 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 mała cebulka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk szczypta imbiru 3 łyżeczki pokruszonego sera bałkańskiego, półtwardego dojrzewającego
Zasmakuj Kuchnifrytki i kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem – nadadzą się raczej na sałatkę. Dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać po ugotowaniu, ale frytki z nich nie będą chrupiące tylko gumowe. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki(...)frytki, ziemniaki sałatkowe, ziemniaki do pieczenia. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka — od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość solaniny. Jest ona toksyczna i groźna dla zdrowia, nie rozkłada się podczas gotowania i pieczenia. SKŁADNIKI
Karo in the KitchenLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo
Ostra na Słodkociepło na bazie bulionu lub na zimno na bazie jogurtu. Wersja nie ciepło najlepiej pasuje do rybki, jajek czy różnych kotlecików natomiast wersja na zimno jest idealna do sałatek, surówek oraz dań z grilla. SOS KOPERKOWY NA ZIMNO składniki: 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa do smaku Do miseczki przełożyć majonez(...)doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Gotowy sos odstwić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. S OS KOPERKOWY NA CIEPŁO składniki: 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 3 kopiste łyżki posiekanego koperku 5 łyżek śmietany 18 % 2 płaskie łyżki mąki pszennej Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru z garnuszka
Monia miesza i gotujeopisana zgodnie z przeznaczeniem. Jak sytuacja wygląda na straganach to sami wiemy. Na naszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem i popcornem. Brzmi może dziwnie, ale jest(...)słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną i będą
ladykitchenSezon na szparagi powoli dobiega końca, nad czym ubolewam, bo sie w tym roku bardzo polubiliśmy. Trzeba się więc nimi nacieszyć na zapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne(...)Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki
Zawsze głodna!Polskie afrodyzjaki w prozdrowotnym koktajlu warzywnym wypadły znakomicie. Świeży, pachnący lubczyk oraz seler doskonale połączyły się z aromatycznym pomidorem malinowym. Mocy dodaje napar z Yerba Mate
Kuchnia PROzdrowotna