sałatka warzywna - 2731 przepisów (strona:116/183)

Mięsna sałatka z Tajlandii Larb Moo 141

Larb to pyszna i tradycyjna sałatka składająca się z mięsa mielonego, soku z limonki, sosu rybnego, szalotki, ziół, chili i prażonego ryżu. Larb faktycznie pochodzi z Laosu, gdzie jest uważany za danie narodowe. Jest też bardzo popularny w Isan, regionie składającym się z 20 prowincji w północno-wschodniej Tajlandii, a także Północnej Tajlandii. Znaczenie słowa Larb, przez niektórych uważane jest(...)Cię na kulinarną wycieczkę do. Tajlandii. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🥩 – 👍 Składniki 450 g mielonej piersi z indyka 125 g ryżu ciemnego tostowanego 5 szalotek 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżka płatków chili 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rybnego 1 pęczek szczypiorku Świeża kolendra Sok z limonki Świeża mięta Liście sałaty Przygotowanie Przygotuj

RafalCook
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 152

kokosowego 2 ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 ½ łyżeczki mieszanki curry w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki kurkumy 10 g oliwy z oliwek 200 ml wywaru warzywnego posiekana kolendra do przybrania 50 g ryżu jaśminowego Kalafior podziel na różyczki, ziemniaki umyj i pokrój na kawałki. Imbir i czosnek obierz. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz(...)dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany drobno imbir, a także przyprawy: kurkumę, kmin oraz curry. Mieszaj i podsmażaj ok. 1 minuty. Następnie dodaj kalafior i ziemniaki, wlej wywar warzywny, pomidory z puszki oraz mleko kokosowe. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, mieszając co 5 minut. Tuż przed końcem gotowania dodajemy odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Posypujemy

365 dni dookoła kuchni
Lasagne z cukinią 187

Lasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo

Salonik smaków
Sałatkowa Imprezka 771

Sałatkowa Imprezka Dekoracyjny torcik, przekładany różnymi warstwami warzywnymi, znakomity dodatek na różne uroczystości lub grilla. Składniki: ·        1 opakowanie tortellini z serem ·        1 majonez średni ·        Mały kalafior ·        Biała końcówka pora ·        5 ogórków(...)ugotowaniu studzimy i układamy na dnie okrągłej tortownicy. Smarujemy cienko majonezem. 2.    Następnie myjemy kalafior i ścieramy na tarce o dużych oczkach i robimy następną warstwę sałatki, solimy i pieprzymy i ponownie smarujemy cienko majonezem. 3.    Por oraz ogórki drobno kroimy i układamy na majonezie. Ponownie smarujemy cienko majonezem. 4.    Następną warstwą są drobno

Kulinarna Chwila
Tortilla z indykiem, warzywami i mango 122

Domowy Fast  Food  w całkiem nowej odsłonie. Delikatny, dobrze przyprawiony filet z indyka, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z ulicznych budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków szpinakowych tortilli 500g fileta z indyka 1 mango(...)czerwona papryka 1 czerwona cebula garść szpinaku kilka listków sałaty karbowanej 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta sól pieprz Sos: 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki ketchupu 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 194

wodą tak, by przykryła warzywa z ok. 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy wywary z buraków i włoszczyzny będą gotowe, obydwa cedzimy przez gęste sitko. Do przecedzonego wywaru warzywnego wlewamy zakwas buraczany, wrzucamy pieprz, ziele, goździki i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa(...)Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 151

cztery kolejne dni (część potem mrozimy). Dzięki temu do garów wracamy dopiero w okolicach piątku, ale i wtedy się nie wysilamy – zwykle na piątkowy lunch przyrządzamy świeże sałatki. Z kolei sobota to dla nas dzień totalnego odpoczynku od gotowania – jemy wtedy u rodziny, znajomych, w restauracji lub wyciągamy coś mrożonego. Niedzielne gotowanie na kilka dni to spore wyzwanie(...)niedzielnego obiadu (czyli zaplanuj menu na niedzielę, poniedziałek i wtorek). Twój mini plan może wyglądać na przykład tak: Niedziela – Rosół Poniedziałek – Zapiekanka pasterska Wtorek – spaghetti z sosem mięsno-warzywnym (bolonese) W tym przypadku Twój patent będzie polegał na tym, że do dań na poniedziałek i wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole. Wystarczy je posiekać i dodać

Niedzielny kucharz
Sałatka z bobu na ciepło i "Obłoki Fergany" 134

Sezon na bób trwa od pewnego czasu, więc i u mnie pojawia się on na talerzu. Dziś w aromatycznej wersji na ciepło z dodatkiem chrupiących składników

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti z cukinii i marchewki / Zucchini-Karroten-Spaghetti 199

                          Bardzo

Kuchnia Prezydentowej
Tagliatelle ze szparagami 210

  Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). 

Kulinarne przygody Gatity
Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3200

TUTAJ Pomysły na koreczki, przystawki oraz sałatki ze śledzi, które idealnie sprawdzą się na świątecznym, sylwestrowym oraz imprezowym stole. IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Przepyszna i bardzo nowoczesna sałatka z kurczakiem, warzywami i chrupiącymi chipsami cebulowymi, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie!   NADZIEWANA KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Pyszne danie, które w całości przygotujemy w piekarniku(...)nuggetsy z kurczaka. Mięso w środku jest bardzo soczyste i kruche, a z zewnątrz lekko chrupiące. Polecam! NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Zawijane naleśniczki z mięsno-warzywnym farszem zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego i żółtego sera. Bardzo smaczne danie. TORCIK MEKSYKAŃSKI Z TORTILLI PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska w kształcie tortu, z tortillą

Blog z Apetytem
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 122

nasiona szparagów są uważane za zamiennik kawy. Co można zrobić ze szparagów Ze szparagów możemy przyrządzić zupy krem, takie jak ta z poniższego przepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe ) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym (tzw. szparagi po mediolańsku), z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także(...)szparagów z grzankami ziołowymi - składniki proporcje dla 2-3 osób 500 g szparagów (po odcięciu końcówek zostanie około 400 g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (lub do smaku) sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła kilka łyżek śmietany do dekoracji Grzanki ziołowe Kilka kromek czerstwej bułki pszennej pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Szybki detoks" Magdalena Makarowska 153

mamy jeść węglowodany, kiedy białka, z czym je możemy łączyć i dlaczego to takie ważne. Ma to duże znaczenie, bo organizm bardzo łatwo daje się nabrać na dni białkowo - warzywne i warzywno - owocowe, które sprawnie przyśpieszą spalanie tłuszczu bez negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Z kolei dieta w pozostałe dni jest bogata w węglowodany złożone (kasze, bataty, warzywa korzeniowe), które(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone.  Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne

kruche babeczki
Koktajl owocowy z jarmużem 116

ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami.     Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako proste(...)zieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również  okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu

Moja Mama Gotuje
Zupa z selera naciowego 156

Seler naciowy jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie. Składniki(...)łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami) 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1/2 pora 3 - 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz sól 2 łyżki masła klarowanego lub oleju Przygotowanie: Marchew i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Selera umyć i drobno pokroić. Pora umyć, drobno pokroić i podsmażyć przez chwilę na maśle

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania