sałatka warzywna - 2731 przepisów (strona:113/183)

Surówka z jabłek i pora 260

Surówka z jabłek i pora. Zapewne podajecie do obiadu dodatki w postaci surówek, czy też sałatek? U mnie surówka to obowiązkowy dodatek obiadowy! Lubię szczególnie takie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warzywne przekąski babci Basi 189

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Surówka z białej rzodkwi z selerem 198

Do nasze, popularnej na blogu surówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się,  że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa

Maminek kulinarny
Chesseburger z okrągłą cukinią 169

Mała wariacja nt. serowego burgera :) w sam raz na letnią porę! Szybki do zrobienia, zdrowy i lekki. Okrągła cukinia to sezonowe warzywko które idealnie nadaje się

Kuchnia PROzdrowotna
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 362

pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej(...)pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc). Krok 5. Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję . Pasteryzacja: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez

Moja Książka Kucharska
ZIELONA ZUPA Z RUKOLI Z KONFITOWANYMI POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 87

kuchni francuskiej. Ta smaczna sałata o wyrazistym smaku zawiera potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, witaminę A, C i K oraz witaminy z grupy B. Można z niej przyrządzać sałatki, niezwykle smaczne zupy, a także pesto: zmiksuj 150 g rukoli z 100 g uprażonych orzeszków laskowych, 10 cl oliwy z oliwek i rozdrobnionym ząbkiem czosnku.  Przygotowanie: 25 min. Gotowanie(...)Porcja dla 4 osób: ● 125 g rukoli ● 2 średnie cukinie ● 1 duży ziemniak ● 12 pomidorków koktajlowych ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki śmietany* ● 80 cl bulionu warzywnego z kostki bio ● 15 cl białego wytrawnego wina ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Cukinię

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kanapki z kalarepy – kanapki niskokaloryczne, kanapki niskowęglowodanowe, kanapki bezglutenowe 133

sałatki, surówki lub może stanowić zdrową przekąskę. Kiedyś ktoś zaproponował mi kanapkę w której zamiast chleba jest plaster kalarepy. Byłam lekko niepewna smaku, jednak był to strzał w dziesiątkę. Takie kanapeczki gościły by u mnie bardzo często niestety w Anglii bardzo ciężko dostać kalarepę. Składniki: kalarepa dowolny dodatek zawierający białko – u mnie ser kozi, ser żółty, szynka dowolny dodatek warzywny

wysmienity
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 123

warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior z dzieciństwa to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki

codojedzenia
Prosta surówka z czerwonej kapusty 141

Prosta surówka z czerwonej kapusty Pyszna i prosta surówka z czerwonej kapusty . Doskonała przystawka do obiadu , a do tego zdrowa i nie wymagająca żadnych umiejętności szefa

Ogrodnik w podróży
PODKARPACKIE PROZIAKI Z SAŁATKĄ KRABOWĄ – zastosowanie OLEJU HEPA DR GAJA 140

W swoim gotowaniu uwielbiam inspirować się kuchniami świata i czerpać z nich pomysły zarówno na potrawy, jak i wykorzystanie poszczególnych produktów. Dziś kuchnię polską połączę z

Ostra na Słodko
Kuskus z pieczoną dynią... 136

uczestniczek. Mnie zasmakowała tak bardzo, że po powrocie do domu przeszukałam Internet i znalazłam ulubiony przepis. Podaję zmodyfikowany o składniki, których nie miałam i nie chciałam specjalnie kupować. Sałatka jest znakomita, jako samodzielny posiłek (ja uwielbiam z kleksem dobrego jogurtu naturalnego), albo jako towarzyszka mięsa z grilla lub patelni, czy piekarnika.     Generalna inspiracja z bloga Dinners with friends(...)okolice 4 porcji) 1 niewielka dynia piżmowa 1 cebula, pokrojona na cienkie półplasterki 4 łyżki oliwy 50g suszonych moreli 1 szklanka kuskus, u mnie razowy 1/2 kostki bulionowej, warzywnej 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię oczyść z pestek i badziewia w środku, pokrój na paski, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa

Lejdi of the house
Prosta i szybka frittata z warzywami - przepis z filmem 135

polski kapitał.  Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski.  Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Na blogu znajdziecie także filmik  z przepisem na hiszpańskie danie, czyli  pisto manchego . Tutaj -   klik   możecie zobaczyć relację(...)zakładzie przetwórstwa, który znajduje się w Leżajsku. Zapraszam na przepis z filmem 💚. Prosta i szybka frittata z warzywami - przepis z filmem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie mrożonej sałatki meksykańskiej Poltino  1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych wiejskich jaj olej do smażenia sól pieprz papryka słodka kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kapusty, cukinii i papryki 129

Czasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku (cukier można zastąpić miodem) 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną

Czerwień i błękit
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 206

takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój(...)atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh.  Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania dipu jest melasa z winogron . W krajach arabskich ma ona podobne

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos musztardowy 81

ciepło z poniższego przepisu to już niemal klasyka. Sos musztardowy na ciepło pasuje też do gotowanego i pieczonego mięsa i warzyw. Sos musztardowy na zimno jest idealny do sałatek, wędlin, jajek, ryb, pieczonego i grillowanego mięsa i warzyw. Świetnie sprawdza się także jako dip do frytek i sos do burgerów. Cztery poniższe przepisy na sosy z dodatkiem musztardy możesz wykorzystać(...)odstawieniu go na około godzinę do lodówki. Przepis sos musztardowy na ciepło 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki musztardy Dijon lub miodowej 1 szklanka bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku 1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i na niewielkim ogniu podsmażaj przez około 2 minuty.  2. Wlej

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania