dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam(...)gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) Składniki : 500g
Codzienne GotowanieSałatka dla tych, którzy lubią smak i zapach curry. Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy(...)minut w bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Możemy dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Kurczaka i pomidory i makaron ryżowy dosypujemy do miski. Dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy pieprzem
Maminek kulinarnyIm bliżej lata i coraz cieplej robi się na zewnątrz, częściej mamy ochotę na lekkie, świeże dania, które dodadzą nam energii, a jednocześnie pozwolą się czuć
HealthyCreationsodżywczych i minerałów, a przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach. Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją , zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji. Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki: 1 biała cebula(...)piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika) 200g kukurydzy z puszki sos chilli np. Tabasco (do smaku) sok z połowy limonki lub więcej do smaku sól
Codzienne GotowanieJako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion i orzechów. Ma to wpływ na wchłanialność substacji. Pisałam o tym w jednym z moich wcześniejszych postów. Osobiście moczę(...)nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiuteż się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki. Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy Rozmrozić szpinak i wycisnąć z niego wodę. Formę wyłożyć ciastem francuskim(...)drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą
Weekendy w domu i ogrodzie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są tutaj miłośnicy domowych gołąbków? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać
Przepiski.plSkładniki 1 duża główka młodej kapusty 70 dag karkówki 20 dag wędzonego boczku 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 3 marchewki 3 cebule 3
Kuchenne aromatyPodczas letnich dni zwykle wybieram dania szybkie do przygotowania i takie, które same w sobie kojarzą mi się z latem. Stawiam więc głównie na sezonowe warzywa
Smaki Na Talerzudania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek ( z bazyliowym bulgurem i mozzarellą , z zielonym kuskus i mozzarellą , z pęczakiem , tabbouleh ) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie(...)pomidorów. Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego pęczaku 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz
Kulinarne przygody Gatitynikogo w niczym nie ogranicza zupełnie jak dieta mięsna. Można kombinować, wymyślać, próbować i w większości przypadków wychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej(...)jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam
W kuchni Karmel-itkiSałatka z selerem konserwowym Prosta i smaczna sałatka. Wykonanie jej zajmie Wam jakieś 15 minut. Doskonała na każdą imprezę. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 1,5 pęczka rzodkiewki puszka kukurydzy 200 g chudej szynki 200 g żółtego sera 4 ugotowane jajka pęczek natki pietruszki sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler i kukurydzę odsączyć na sicie. Szynkę pokroić(...)słupki, rzodkiewkę i jajka w kostkę, a ser zetrzeć na tarce warzywnej. Pietruszkę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...niejednej niewege restauracji w dużym mieście… Ceny od 50gr wzwyż za sztukę lub porcję dania. Moje wybory - absolutne hity, must do na już mega długiej liście przepisów do wypróbowania: Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka, jak dużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie(...)wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about
Qlinarnie i QlinarnieDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków(...)doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią , gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania. " Farrotto " - risotto z pszenicy farro
Chilli Czosnek i OliwaZupa grzybowa z suszonych i mrożonych grzybów. Zupa grzybowa z ziemniakami, nasz ulubiony przepis na klasyczną zupę ze świeżych lub mrożonych grzybów (borowików albo podgrzybków
Cztery FajeryRozgrzewająca zupa serowa Zupa serowa to pyszne, bardzo pożywne danie, które można przygotować dosłownie w 15 minut. Z dodatkiem korzennych przypraw będzie super rozgrzewaczem na zimowe
KorniszonkiOrzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który
Moja Delicja