sałatka warzywna - 2731 przepisów (strona:123/183)

Wegańska zupa krem z pieczonej dyni 147

Zupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych

Korniszonki
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 239

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą

Pociąg Do Kuchni
Zupa krem z dyni i papryki 162

Krem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają

Korniszonki
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 165

Nigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej

Kawa z mlekiem
Zakwas buraczany i barszcz czerwony wigilijny. 128

wyparzonego słoja lub szklanych butelek. Przechowuj w lodówce do kilku tygodni. Z zakwasu buraczanego powstaje pyszny barszcz wigilijny, który podajemy z uszkami z grzybami. Składniki na barszcz czerwony wigilijny: Wywar warzywny: ·         2 spore marchewki ·         1 średnia pietruszka ·         1 burak(...)majeranek ·         czosnek ·         sól, czarny pieprz świeżo mielony Sposób przygotowania: Przygotuj wywar warzywny. Seler, marchew, pietruszkę i buraka umyj, obierz  i pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj pora, dosmacz solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zagotuj i gotuj nawet ponad

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka warzywno-owocowa 240

Wczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki:   1/3 kapusty pekińskiej,   2 marchewki,  kawałek pora,  3 brzoskwinie(...)dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami.  Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę.  Odstawić na 15minut.                                       Smacznego

Z miłości do słodkości
Zupa bieda 220

Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę. 175

Fot. © Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki

Przepisy i porady kulinarne
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 267

Jako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka

Karo in the Kitchen
Zupa z sałatą i klopsikami 167

frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej(...)porcji klopsiki a resztę zmiksowałam. A ponieważ w weekend obejrzała pierwszy raz Shreka w telewizji to zupa została ochrzczona „zupą shrekową” i została zjedzona bez problemu. Ogród warzywny babci Kisi Emi zbiera dziki szczaw Zupa z sałatą i klopsikami   Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min   Zupa z duszoną sałatą

Cooking for Emily
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 156

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są

Korniszonki
Gołąbki z botwiny 164

jadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki . Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można także zapiekać czy dodawać do sałatek. W zapieczonej formie są liście botwinki w poniższym przepisie. Konkretnie to zrobiłam z nich gołąbki wypełnione risotto. Oczywiście nie wyszły mi jakieś ogromniaste gołębie, gdyż liście nie są na tyle duże(...)przygotowania gołąbków z botwinki. 14 dużych liści botwiny 25 dkg ryżu do risotto (arborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek tartego sera Gouda Jak przygotować gołąbki z risotto . Liście botwiny włożyć do miski, zalać wrzątkiem i parzyć przez

mecooks
Galantyna z kurczaka 208

Zawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. 

Salonik smaków
Kolorowa sałatka śledziowa z burakiem czerwonym 140

Sałatkę przygotowałam na kolację, ale będzie idealnie pasowała jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi czy też jako potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko, smacznie i ładnie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 1 gotowany burak ćwikłowy ( ja kupiłam gotowy ) 2 płaty śledzia solone z oleju 2 jajka 2 łyżeczki majonezu typu light Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie(...)Jajka gotujemy na twardo. Buraka kroimy w kostkę. Wykładamy do pojemników lub do miski. Następnie kroimy śledzie i wykładamy na buraka. Posypujemy pieprzem. W dalszej kolejności ścieramy na tarce warzywnej jajka. Posypujemy lekko solą. Wkładamy i rozsmarowujemy majonez. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można pozostawić na jakiś czas w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
11. Sałatka Martynki 349

nazwać, dlatego nazywam ją moim imieniem :). Znajdują się w niej wszystkie składniki jakie lubię, a przyznaję, jestem trochę wybredna. Tak więc, dzisiaj proponuję lekką wersję obiadu.   Z sałatkami to jest tak, że każdy lubi składniki rozłożone w różnych proporcjach. Dlatego jedynie sugeruję jak mogłyby one wyglądać, gdyż zawsze robię to na oko i dodaję więcej tego dodatku(...)pieczarek i czosnkowe do grzanek   Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami.  Liście sałaty i rukolę obmywamy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę

Be Fit Be Strong