blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki(...)tknęła. 11. Największa kulinarna porażka? Jak chyba każdy, miałam kilka wpadek. Najczęściej wtedy, gdy próbowałam ściśle trzymać się jakiegoś zupełnie nowego przepisu. W taki sposób powstały kiedyś rybno-chlebowo-warzywne kotlety, które ani nie smakowały, ani nie wyglądały. Jakoś je co prawda przełknęliśmy, ale od tej pory zawsze dokładnie analizuję nowe przepisy, zanim wezmę się do gotowania
Ratunku obiadszybkie danie kuchni chińskiej. Do przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam! Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku) 1 szklanka ananasa z puszki 1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków sól, pieprz(...)woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, wrzucamy mrożonkę warzywną i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso *** *** Dodajemy kawałki ananasa odsączone z zalewy i smażymy razem przez około 2 minuty, następnie dokładamy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy
Blog z Apetytemwczoraj dopisuje nam piękna pogoda. Jest tak gorąco, że większość z nas nawet nie myśli o tym, by cokolwiek ugotować, czy włączać piekarnik. Właśnie w takie dni chłodniki, sałatki i zimne napoje cieszą się największą popularnością. W związku z tym, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny chłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 minut. Możecie spożyć go od razu(...)zimnej wody – 50g orzechów włoskich – 1 pęczek koperku – ½ pęczka dymki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego – sól, pieprz Dodatkowo: 4-8 kostek lodu Ogórki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty
Be Fit Be Strongdziwaczny, co? Powiem Wam szczerze, że to połączenie nie było jakoś bardzo planowane. Chociaż nie powiem, dość często w internecie widzę połączenie buraka i malin – głównie przy okazji sałatek. Pamiętam, że nawet kiedyś robiłam carpaccio z buraka i polałam je octem balsamicznym, który był z dodatkiem malin. I to naprawdę nie by głupi pomysł, to ma sens. A, jeszcze(...)tylko brać z nich przykład (Mo Nia, jeżeli tu wpadłaś i doczytałaś do tego miejsca – ściskam). Tak się trochę teraz rozmarzyłam, z myślą o sezonie owocowym i warzywnym. Bo oczywiście do dzisiejszego koktajlu dodałam mrożone maliny. Dajcie mi sezon, to będę tworzyć takie rzeczy, że strach się bać. Nawet ten dzisiejszy koktajl, w sezonie, będzie smakował o niebo lepiej
KardamonovyZupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa
Cztery Fajerywielu dni dopisuje nam piękna pogoda. Jest tak gorąco, że większość z nas nawet nie myśli o tym, by cokolwiek ugotować, czy włączać piekarnik. Właśnie w takie dni chłodniki, sałatki i zimne napoje cieszą się największą popularnością. W związku z tym, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny chłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 minut. Możecie spożyć(...)orzechów włoskich – 1 pęczek koperku – ½ pęczka dymki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego – sól, pieprz Dodatkowo: 4-8 kostek lodu Ogórki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy
Be Fit Be Strongminut *** *** Po tym czasie całość blendujemy na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz chilli *** *** Placki tortilli smarujemy sosem pomidorowym *** *** Na sosie układamy porcję mięsno-warzywnego farszu *** *** Całość posypujemy startym żółtym serem *** *** Tortille z farszem zwijamy w koperty (najpierw zwijamy boki do środka, a następnie zawijamy górę i dół) i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem(...)szczypiorkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: BURRITO PRZEPIS TUTAJ TORTILLA Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z ApetytemZnów kasza jaglana – nuda? O nie nie nie! Kasza jaglana wcale nie jest nudna, bo można ją przygotować na miliony sposobów! Na blogu są już
Ostra na Słodkoregionie. Przetrzepałam fora internetowe oraz serwisy o tematyce kreteńskiej. Zobaczyłam godne polecenia miejsca. Miałam już wydrukowane rozkłady jazdy autobusów. Mniej więcej wiedziałam gdzie i kiedy spodziewać się lokalnych targów warzywnych gdzie można kupić wyśmienite greckie sery i warzywa. KRETA 2015 wakacje INKA to sieć supermarketów i są one dosłownie wszędzie w Chanii i ogólnie na Krecie, do tego Carrefour(...)gałkę jakiegoś loda”….. No więc jeżeli też tak do tego podchodzisz to nie jedź lub jedź tylko do hotelu z opcja ALL. Śniadania jadaliśmy w apartamencie głównie sałatki greckie i przepyszne sery. Nie brakowało także owoców i słodkości z cukierni, a to już głównie dla dziecka. On za chlebem nie przepada więc śniadania miał na słodko plus kakao. Obiady
ClauditteMissCookingNiby takie banalne danie - zupa krem z pieczarek, jednak każde banalne danie można przekształcić w arcydzieło smaku. Wystarczy dobrze doprawić, pobawić się z konsystencją, dobrać najlepsze
Kuchnia Łukaszacynk, bor, lit, rubid i cez). Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej ich nie gotować, chyba że w zupie. Jeśli chcemy przygotować z nich sałatkę, można upiec je w skórce w piekarniku, a potem obrać i wykorzystać. Z pieczonych buraków można też przygotować pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą zupę. Jeśli lubicie buraczane zupy (barszcz, barszcz ukraiński, botwinka(...)jabłka, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu warzywnego olej do smażenia sól pieprz miękki kozi ser koperek Przygotowanie: Buraki myjemy, nie obieramy. Każdego buraka zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy 60-80 minut w temperaturze
Smakowity Blog KulinarnyDziś przed Wami, moi drodzy Czytelnicy ostanie moje odkrycie kulinarne, czyli kalafior w pikantnym sosie pomidorowym przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Ewy Dąbrowskiej. Delikatny i
Kulinarne przygody GatitySurówka z marchewki w wielu odmianach kojarzy mi się z przedszkolem. Nie powiem, żeby te przedszkolne surówki były moimi ulubionymi, ale marchewka, to niezaprzeczalnie smak dzieciństwa
Mieszam w Garnkuoczywiście błonnik, którego ryż biały ma znacznie mniej. Ryż ten ma lekko orzechowy posmak, jest bardziej twardy od białego. Świetnie nadaje się do sosów warzywnych lub jako dodatek do surówek, bo sam w sobie ma dużo aromatu. Warto gotować go z odrobiną kurkumy- nabiera ładniejszego koloru i lepszego smaku. Zawsze po ugotowaniu(...)poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno w daniach na ciepło, jako dodatek do curry czy surówek, jak i w sałatkach na zimno. Polecam używać go do przygotowywania lunchu na wynos- wchłonie ewentualny nadmiar płynów w sałatce, a nie rozmięknie się jak ryż biały. Do gotowania dodaję tylko sól, a następnie
Wegańska kuchnia orientalnazeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę(...)Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię