jakości. Po rozmrożeniu wszystkie te potrawy będą na pewno równie pyszne. Tutaj kilka przepisów na obiady, które możecie zamrozić: Curry z kalafiorem Chilli con carne Kotlety z buraków Warzywny gulasz Dyniowe curry z masłem orzechowym Kasza na później Raz w tygodniu ugotuj 2-3 woreczki ulubionej kaszy i po wystygnięciu włóż ją do lodówk i. Połącz ją później z ulubionymi(...)przygotowuję od razu trzy porcje. Po upieczeniu i wystygnięciu kroję go i chowam do zamrażarki. Kupuj warzywa w słoikach Oliwki, suszone pomidory, kapary czy pieczarki marynowane stanowią fajne urozmaicenie sałatek, past do chleba, kanapek, możesz dorzucić je do ugotowanej wcześniej kaszy z warzywami . Wybierz warzywa, które lubisz i trzymaj je w lodówce. Wprowadź trochę rutyny do codziennych posiłków Czasami zastanawianie
wiecejwarzyw.pltradycyjną blachę kuchenną to będzie jeszcze lepiej. Tradycja ich wypiekania pochodzi z Indii, robi się je przeważnie z czerwonej soczewicy, ryżu lub fasoli. Można je podawać z sosami warzywnymi. Na ciepło smakują najlepiej. Podaje porcję na 20 sztuk, 20 placków nakładanych zwykłą łyżką do zupy. Składniki: - 1 niepełna szklanka ryżu, możecie wykorzystać każdy rodzaj od białego po naturalny(...)dajemy do łyżce masy i formujemy płaskie placki, pieczemy na rumiano z obu stron. Czas łączny opiekania 4-5 minut na średnim ogniu. Podajemy z sosami, jogurtem naturalnym lub sałatką
Apetyczna babeczkaKto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSurówka z marchewki karotki, selera korzeniowego i soczystego jabłka to smaczny dodatek do drugiego dania lub popołudniowa przekąska. Bardzo prosty przepis i smaczna surówka. Jestem marchewkożercą
DietologSkładniki: (na 4 porcje) 1 duża polędwica wieprzowa 300g ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała cebula 250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 500ml bulionu warzywnego kieliszek białego wytrawnego wina 250g zielonego groszku 100ml słodkiej śmietanki 18% świeżo mielony czarny pieprz, sól szafran Sposób przygotowania : Polędwicę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry o grubości(...)wyczerpania. Dodajemy zielony groszek i przesmażamy aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania. Serwujemy na ciepło z lekką sałatką. Czas przygotowania: 30’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 490 kcal / porcja
Pyry na GazChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataseler strukturą przypomina rybę, a arkusze nori nadają rybi posmak. Temu kto nie zna gorąco polecam spróbować Przepis na selerybę Składniki dwa średnie selery (1 kg) 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l) łyżka sosu sojowego 3 arkusze nori 4 łyżki oleju (40 g) 5 łyżek mąki (75 g) sól i pieprz Czas przygotowania: 1 godzina Ilość: 1 kg seleryby, około(...)selerybę, około 3 minut z każdej strony, dopóki się lekko nie zezłoci. Podczas smażenia warto dodatkowo posolić selerybę. Wegeświęta Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj Artykuł Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie) pochodzi
WegePrzepisZima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna „na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek
Ostra na SłodkoKanapka z awokado i jajkiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe i bardzo dietetyczne śniadanie. Przepis jest bardzo szybko, a posiłek smaczny z całą masą zdrowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaku pomidory dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego na koniec gotowania 250 gramów ryżu do risotto (Arborio lub Carnaroli) 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (gdy używamy 🍗 zmniejszamy ilość masła do 1 łyżki) 1/2 cebuli lub 1 średnia szalotka 2 ząbki czosnku 50 g parmezanu Sól, pieprz Świeża bazylia Przygotowanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy(...)risotto będzie miękkie (al dente) zdejmujemy je z gazu, dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Posypujemy bazylią. Sprawdź również przepis na: Wege burrito Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami Sałatkę z pomidorów ze smażoną mozzarellą Zupę z pieczonej papryki i pomidorów Pastę z soczewicy i suszonych pomidorów Hummus pomidorowy
Czarnawisienkasoję z powodu posiadania Sojowirówki , dzięki której będę mogła robić mleka sojowe z użyciem ziaren ekologicznych i lepszej jakości. Ziarna soi świetnie sprawdzają się w daniach jednogarnkowych, zupach, warzywnych potrawach, pasztetach itp. Są bardzo dobrym źródłem biała roślinnego, dlatego często znajdują się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Poniższa soja nie zawiera informacji o GMO, dlatego też nie jestem w pełni(...)najbardziej lubię w wersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku. MIGDAŁY BLANSZOWANE Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam
Zdrowie na języku :PIndyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki
Cztery FajeryChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Cztery FajeryCykoria jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera dużo składników mineralnych jak: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź
Zielona Kuchniajogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym razem inaczej i zawsze dobrze. Na moim talerzu goszczą bataty, brukselka, czerwona kapusta, marchew, fenkuł oraz papryka i rzodkiewka. Zawsze najpierw piekę duże kawałki warzyw(...)pozostanie lekki. W zależności od tego, jaki sos chcemy uzyskać używamy albo gęstego kremowego jogurtu albo zwykłego. Można także dodać mniejszą ilość jogurtu pitnego, jeśli chcemy wykonać sos do sałatki
KucharzycaCzosnek niedźwiedzi to roślina najzasobniejsza w siarkę. Ma jej sporo kapusta, kalafior, jarmuż, chrzan i rzeżucha, ale czosnek niedźwiedzi to prawdziwy rekordzista. Warzywa bogate w siarkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiosenne młode warzywa w połączeniu z wędzoną rybą to smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad czy kolację. Składniki: (na 2 porcje) 6-8 małych młodych
Pyry na Gaz