problemów z przygotowywaniem posiłków do pracy latem, tak jesienią i zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret
bistro mamaNasz organizm z coraz niższą temperaturą będzie domagał się ciepła, więcej węglowodanów. Wcale nie oznacza,to że w trakcie zimy będziemy się toczyć od kalorii :-))) rozsądne jedzenie w odpowiednich proporcjach - tak zwane PŻ uchroni nas od tycia. Dzisiaj przygotowałam rewelacyjną sałatkę do obiadu z buraczków ćwikłowych, które oprócz cukrów zawierają sole mineralne, witaminę C, witaminy z grupy B ale przede
pieprzny smaczekZima to nie pora na szparagową fasolkę – na takie delicje trzeba poczekać przynajmniej do początku czerwca. Ale co ma zrobić stęskniony za latem ludź, któremu marzy
Karo in the KitchenJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych
Kolorowa kuchnia ElkiZapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZima coraz bliżej, więc konsekwentnie robię jej na przekór i staram się choćby na chwilę w ponurej kuchni ożywić panujący nastrój i natchnąć ją promieniami słońca, przywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat(...)sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku
Wyprawy kulinarneTaką sałatkę robiłam już kilka lat z rzędu, więc podczas sezonu cukiniowo-paprykowego - warto zaopatrzyć się w te warzywa i podczas zimy zajadać się pysznym dodatkiem do obiadu. 3 kg cukinii (już obranej, bez pestek) 1/2 kg cebuli 1 kg papryki 4 łyżeczki gorczycy Zalewa: 3 szklanki cukru 2 szklanki octu 4 łyżki soli 2 łyżki soli(...)większej miski. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę połączyć z warzywami i gorczycą. Całość wymieszać i odstawić minimum na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać sokiem (który się wytworzył). Duże słoiki (powyżej 500 ml) pasteryzować 20 minut, małe
Di gotujełatwo je przygotować, potrzebny jest woreczek do pieczenia lub folia aluminiowa. Pieczone buraki są u nas bazą do sałatek , zup. Polecam też zrobić tarte buraczki do obiadu! Można upiec większą ilość i przygotować buraki w słoikach na zimę. Jak upiec buraki w całości? Pieczone buraki w piekarniku są intensywne w smaku, mają piękny kolor, możecie je wykorzystać do wszelkich dań(...)piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45-80 minut w zależności od wielkości buraków. Buraki studzimy i obieramy. Zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, buraki obrałam i zrobiłam sałatkę z buraków, rukoli, sera pleśniowego i orzechów. The post Jak upiec buraki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki(...)zalewamy każdy słoik, łyżką oleju i szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia – lepiej się domkną . Gotowe Można jeść od razu lub zimą , kiedy ogarnie nas tęsknota za smakiem lata . Post Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyWitam serdecznie Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. Jest prosta w w przygotowaniu i bardzo smaczna, idealnie nadaje się do podania do obiadu lu jako dodatek do przygotowania sałatki. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności około 4 litrów (w zależności jak ściśle ułożymy paprykę) 2,5 kg papryki na zalewę: 1,5 litra wody(...)duża szczypta gorczycy 1 łyżka oleju do mniejszych słoików daję mniej ziela i pieprzu oraz mniejszy listek laurowy lub pół listka Link do filmu z przygotowania: Papryka marynowana na zimę https://www.youtube.com/watch?v=-HYR7_jKuAs Przygotowanie: Najpierw przygotuję paprykę: Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, wycinam gniazda nasienne i białe błonki. Następnie paprykę kroję w ósemki lub w paseczki – papryka jest gotowa
Uwaga Babcia GotujeSłodka, chrupiąca cukinia w syropie w smaku przypominająca ananasa. Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego
Upiecz sobie babeczkęniedowierzając, że będzie to trwało i że można spakować puchówki i ciepłe buciory. Póki co może lepiej się wstrzymać…:) Zima niestety pozostawiła różne niechciane fałdki i oponki, więc czas zacząć trochę lżej jeść. Więc coraz więcej sałatek, bardziej warzywnie, mniej kluchów i chleba, mniej cukru. Ale zdrowe słodycze zawsze przecież zjeść, i bez wyrzutów sumienia. Dziś proponuję kakaowo-cynamonowy
Cooking for EmilyJesień i zima to czas, kiedy tęsknie za świeżymi truskawkami. Aby poprawić sobie humor i przywołać letnie smaki, przygotowałam sałatkę na bazie młodych liści szpinaku, botwinki oraz rukoli podaną z ciepłą, podsmażoną gruszką, ziarenkami granatu i serem pleśniowym. Całość polałam słodko-kwaśnym sosem truskawkowym przygotowanym na bazie konfitury z truskawek, soku pomarańczowego i octu balsamicznego. Uwierzcie mi na słowo
UgotowaćBardzo prosta sałatka z pieczonym kurczakiem. Świeży sok z pomarańczy dodaje jej lekkiego, cytrusowego smaku.. idealna jesienią i zimą :-) Czas przygotowywania: około 10 minut Ilość porcji: 4 Składniki: • 200 g mięsa z pieczonego kurczaka • 100 ml soku z pomarańczy (1 sztuka) • 100 g świeżego szpinaku • 50 g dowolnego twardego sera dojrzewającego
AniaGotuje.plRozpoczyna się sezon ogórkowy. To czas kiedy możemy cieszyć się sałatkami, mizeriami i innymi formami dodatków do posiłków. To również okres pierwszych małosolnych ogórków oraz kiszenia na zimę. Oczywiście najlepiej jak ogórki są z własnego ogródka lub od kogoś z rodziny by nie były pędzone sztucznymi nawozami. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłem ogórki i przeżyłem szok
Dieta Rozdzielna i Zdrowie