idealnie skomponuje się z lekkimi wiosenno-letnimi sałatkami. Bo też teraz znacznie częściej wybieramy właśnie dania lżejsze. Często zamiast sutego obiadu jemy po prostu lekkie sałatki. Na tłuste mięsa przyjdzie znowu czas jesienią i zimą, teraz pora na to, co natura ma nam do zaoferowania. Ten dressing jogurtowy smakuje równie doskonale jak robiony na bazie śmietany, a znacznie mniej obciąży
Marder&Marder ManufactureMija nie tylko czas krótkich spodenek i odsłoniętych łydek, lecz także czas truskawek popijanych prosecco, smoothiesów, lekkich sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn
GRUBY WAŁEKSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimo. Do mięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-) Składniki: 1 kalafior 1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości
IMPRESJA SMAKUzatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaWśród moich przetworów nie może zabraknąć marynowanej papryki. Zimą zajadamy ją do kanapek a także dodaje do sałatek. W tym roku zrobiłam wersję z miodem dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka. składniki: ok 2,5 kg papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy
Monia miesza i gotujeMyślę, że większość z Was jest w trakcie przygotowywania przetworów „ na zimę”. W związku z tym chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy. W naszym domu jest przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 4 czerwone papryki, pęczek natki
Passion of Cookingaromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne
Wiem co jemLato w środku zimy" to propozycja w ten mroźny styczniowy poranek ;) czyli sałatka z bobem i grzankami, smakowita i prosta. Polecam serdecznie . składniki na 5 porcji 30 dag bobu mrożonego 10 dag wędzonego boczku szczypta granulowanego czosnku 5 kromek chleba 1 czerwona cebula 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz przepis Bób gotujemy w osolonej wodzie około
Smakowite DaniaŚwietny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej
Czerwona PorzeczkaCzy można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe. By ogórki były kruche i twarde
Salonik smakówPowrocila zima. Przypomniala sobie o nas w chwili gdy ja juz na dobre rozkoszowalam sie iscie wiosnennym klimatem. Kilka dni temu mialam wrazenie, ze spadl pierwszy
Przysmaki KarolkiMarynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce
KorniszonkiUwielbiam śledzie pod każdą postacią. Jesienią i zimą często pojawiają się na naszym stole a grudzień u nas jest szczególnie bogaty w śledziowe przysmaki. Dzisiaj proponuje pyszną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem śledzi. Sałatka jest bardzo prosta i przepyszna, idealna na co dzień jak i na świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych
Monia miesza i gotujeReszteczka” sałatka z zielonych pomidorów Mróz , przynajmniej u nas przypomniał o nadchodzącej zimie i posprzątał mi na grządkach w warzywniaku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pomidory z pod chmurki , cukinie i resztkowe , cudem ocalałe ogórki wymacane po żółtymi liśćmi , już wyleciały z grządek . Coś trzeba zrobić z niedojrzałymi pomidorami i resztą kaprawych warzywnych niedobitków
Ogrodnik w podróżypodane z plastrami mozzarelli oraz listkami bazylii. Prosta i pyszna, sprawdza się wspaniale na wszelkiego rodzaju imprezach. Według mnie najsmaczniejszą wersję tej sałatki można zjeść latem, gdy pomidory są mięsiste, aromatyczne, aż słodziutkie. Gdy przychodzi jesień i zima posiłkujemy się tymi szklarniowymi, które nie są tak wspaniałe jak te zerwane z krzaczka dojrzewające pod letnim słońcem. Postanowiłam zatem przygotować jesienną
Cooking Monster