Pomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem. Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy do słoików i pasteryzujemy na zimę. Potem zimą mamy słońce zamknięte w słoiku. Kiszoane pomidory koktajlowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezmieniając jedynie dwa składniki, mogliśmy codziennie zajadać się sałatką o innym smaku. Myślę, że w najbliższym czasie taki zestaw sałatek Wam zaprezentuję. Oczywiście najzwyklejszy, typu mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz małe kulki mozzarelli póki co odpuszczę, gdyż zimą pomidorki nie smakują mi tak bardzo. Miejcie jednak na uwadze, że taka opcja też wchodzi w grę;) Póki co sałatka z wędzoną
Smaki Na TalerzuKochamy bób, kochamy dlatego robię własnie zapas w zamrażalniku na całą zimę...ale narazie w sezonie nie musimy się martwić o jego braki...Idealnie pasuje do wszystkiego...ja uwielbiam przede wszystkim solony, ale i sałatkom również nie powiem nie...Oto jedna z nich: Składniki: 500 gram bobu 6 małych i młodych ziemniaków pęczek szczypiorku 3 łyżki groszku konserwowego
NaKońcuJęzykaHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to nigdy nie wiadomo). Z jednej strony bardzo nad tym ubolewam. Uwielbiam śnieg, przyjemnie szczypiący w nos mróz, zamarznięte kałuże, które służą za ślizgawki czy zwisające sople lodu z dachów, niczym bombki na choince(...)stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju zupy. Napełnią żołądek, smakują przednio
W kuchni Karmel-itkireszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale
Ze smakiem i z pasjąZima jest super, ale nie wiem jak Wy, ja w lutym już przebieram nogami za wiosną. Szukam jej na spacerach i na talerzu. Na talerzu jest zdecydowanie łatwiej, bo to ja decyduje co na nim ląduje. Tym razem wyładowała szybka kolacja w postaci sałaty z krewetkami. Przepis oczywiście #Fit , bo na wiosnę chyba każdy chce dobrze wyglądać(...)opakowanie mieszanki ulubionych sałat Garść pomidorów koktajlowych 6 suszonych pomidorów 1/2 ogórka Ulubione kiełki Krewetki marynowane w oleju z czosnkiem Podane wyżej składniki są wystarczające na dwa solidne talerze sałatki. Ja do przygotowania mojej sałaty urzynają mieszanki z czerwona sałata i roszponką lub z rukolą, te dwie lubię najbardziej! Sałatę wsypujemy do miski, następnie kroimy na połówki pomidorki koktajlowe, ogórka
Cookery.plZima jest super, ale nie wiem jak Wy, ja w lutym już przebieram nogami za wiosną. Szukam jej na spacerach i na talerzu. Na talerzu jest zdecydowanie łatwiej, bo to ja decyduje co na nim ląduje. Tym razem wyładowała szybka kolacja w postaci sałaty z krewetkami. Przepis oczywiście #Fit , bo na wiosnę chyba każdy chce dobrze wyglądać(...)opakowanie mieszanki ulubionych sałat Garść pomidorów koktajlowych 6 suszonych pomidorów 1/2 ogórka Ulubione kiełki Krewetki marynowane w oleju z czosnkiem Podane wyżej składniki są wystarczające na dwa solidne talerze sałatki. Ja do przygotowania mojej sałaty urzynają mieszanki z czerwona sałata i roszponką lub z rukolą, te dwie lubię najbardziej! Sałatę wsypujemy do miski, następnie kroimy na połówki pomidorki koktajlowe, ogórka
Cookery.plgdyż ta sałatka może być przechowywana w hermetycznych pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść gotowanego bobu bez łupinek (latem młodego, zimą mrożonego), ćwiartki pomidorków koktajlowych , 1 ser mozzarella, 1 łyżka siekanego koperku. Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uważamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu kolejna propozycja obiadowa. Choć zima zbliża się wielkimi krokami, a za oknem już można dopatrzeć się pierwszego śniegu, to u mnie na talerzu króluje prawdziwie wiosenna i kolorowa sałatka z mnóstwem przepysznych warzyw. Łosoś pieczony jest w pysznej marynacie wykonanej z sosu sojowego i soku z cytryny. Do tego pełen zdrowia brązowy ryż. Bardzo smaczna i pełnowartościowa
Healthy food explorertargu, bo nikt inny nie ma takich pomidorów. Ten gatunek, o zgrozo nie pamiętam ich nazwy, nadaje się idealnie na sałatki. Wy możecie użyć swoich ulubionych, bo wierzę, że każdy takie ma. Pamiętajcie jednak, że późna jesień, zima i wczesna wiosna to nie czas na pomidory. Właśnie dlatego to ostatnie sztuki jakie uchowały się w domu i ostatnie danie
Przysmaki KarolkiSkładniki: 2 marchewki 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Qchnia po prostuPrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona
Karo in the KitchenPrzepis na tą surówkę z fenkułu powinien być najkrótszym przepisem na blogu – umyj, pokrój, posiekaj, wymieszaj. Jej zrobienie nie zajmuje nawet 10 minut! Najlepsza jest jedzona
Karo in the KitchenSkładniki: 1 średniej wielkości por 1 duża marchewka 200 g kukurydzy z puszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól
Qchnia po prostuRzepa jest warzywem antydepresyjnym, więc po długiej i męczącej organizm zimie teraz będzie znakomitym dodatkiem diety. Rzepa smakuje wybornie w sałatkach i surówkach a dziś podam jak ją wykorzystać do twarożku. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Twarożek z rzepą i koperkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii warzywami, sałatkami czy sosami w słoiczkach... Gdy już jednak wszystkie powyższe zbiory zostaną zebrane, sprzedane, i skonsumowane lub zawekowane, rozpoczyna się okres, który jeszcze kilka
Aromatyczne PodróżeKombinując nad pomysłem na odrobinę lata w zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna. Składniki (4-5) porcji pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól
Mechanik w kuchniZimowa duszona marchewka słoikowa To już powoli ostatki jeśli chodzi o przetwory ..niestety , dla mnie ,bo ja bardzo lubię je robić . Cóż wszystko co dobre szybko
Ogrodnik w podróżyWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zimą możemy się cieszyć pysznym aromatem koperku Używam go do sałatek zup i sosów jest pachnący jak świeży Składniki - Koperek Sposób przygotowania 1. - Koperek umyć związać w bukieciki powiesić Najlepiej na noc aby od kapała woda .Koper powinien być suchy - koperek posiekać umieścić w woreczkach lub pojemniku zamrozić
W królestwie smaków Beatypodobno jednym z najzdrowszych zielonych warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu
Pełny talerzDziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów..10 najbardziej oglądalnych wpisów w maju:Schabowy wg Magdy Gessler Sałatka Syrop z sosny Cygańskie ścieżki po mojemu Szczaw na zimę Ciasto miodowe z masą budyniową Surówka z młodej kapusty Syrop z sosny II Miód z kwiatów mleczu Kotlety mielone smażone na oleju rzepakowym
Moje domowe kucharzenie