zatrzymać odrobinę lata na jesień i zimę? Na przykład zamykając jego najlepsze smaki w słoiczku. Dzisiaj polecam sałatkę z młodej kapusty i marchwi. Niestety, żeby ją wykonać trzeba włożyć trochę trudu, aby poszatkować cienko kapustę, a to jeśli się nie ma specjalnej szatkownicy albo odpowiedniego noża zadanie nie łatwe. Dla mnie siekanie, krojenie czy porcjowanie nie jest już problemem
Bon appetit mon amieCześć Kochani, Przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam na pyszną sałatkę z ogórków na zimę. Robi się ją bardzo łatwo, jest idealna do obiadu, kanapek, mięs z grilla itp. Składa się z ogórków, marchewki,cebulki, czosnku. Polecam i zapraszam Zapraszam również na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wychodzi około 4-5 średnich słoików -2 kg ogórków gruntowych(...)cukier, olej,ocet, czosnek-dokładnie mieszamy i odkładamy na ok 1 godz. Po godzinie ogórki puszczą sok, i utworzy nam się zalewa Słoiki dokładnie myjemy, suszymy. Przekładamy do nich sałatkę, uciskając, wtedy jednocześnie słoik napełni się zalewą. Na wierzch dolewamy trochę zalewy. Zakręcamy dokładnie słoiki. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy lub ściereczkę. Układamy słoiki z sałatką, zalewamy ciepła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszna, lekka i kolorowa sałatka z tym co zimą najlepsze czyli słodkimi buraczkami i soczystą pomarańczą. To prawdziwa bomba witaminowa, która zachwyca zarówno wyglądem jak i swoim niepowtarzalnym smakiem. Doskonała na romantyczną lekką kolację, spotkanie w gronie znajomych, czy do zabrania na wynos do pracy (wtedy przygotowuję ją sobie odrazu w pojemniku i tylko przed zjedzeniem polewam sosem). Nie będę(...)możecie ją wyfiletować i pozbawić wewnętrznej skórki), pokrojone buraki, pokruszona feta, a na wierzch dajemy uprażone na suchej patelni płatki migdałów). Składniki na dresing mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę tuż przed podaniem
Cynamonowe szczęścieZimą stęsknione letnich smaków proponowałyśmy Wam sałatkę owocowa. Podawałyśmy ją w wydrążonym grejpfrucie, a stworzyłyśmy ją z dostępnych wówczas owoców. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować sałatkę owocową z letnich owoców podawaną w wydrążonym arbuzie. Lekka, smaczna i niezwykle orzeźwiająca. Składniki: 250g truskawek 200g arbuza banan mała kiść jasnych winogron mała kiść ciemnych winogron garść rodzynek sok z ćwiartki cytryny
Kolizje SmakówSkładniki : 3 kg ogórków 2 duże papryki czerwone 3 cebule 3 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli niejodowanej 500 ml wody 200 ml
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2,5 kg małych ogórków 3 średnie cebule 1 puszka ananasa w syropie 2 średnie papryki czerwone 3 - 4 ząbki czosnku 30
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 3 kg ogórków, 4 cebule 3 papryki czerwone 70 dkg młodej marchewki 3 łyżki soli, 0,5 l wody 6
Przepisy i porady kulinarneS ałatkę z czerwonej kapusty zrobiłem ze swoich zborów. Zamiast octu spirytusowego można dać winny lub jabłkowy, będzie zdrowiej. Składniki : 3 kg
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj zapraszam na sałatkę. Warzywa bardzo lubię i mogłabym je jeść codziennie. Zimą w mojej sałatkowej kuchni królują kapusty. Sałatka colesław jest prosta w wykonaniu, pyszna i pasuje do większości dań mięsnych. Kto z nas jej nie zna? Składniki: pół niewielkiej białej kapusty 2 marchewki 1 cebula garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2,5 łyżki soku z cytryny
Smak mojego domuBardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu. SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki oleju 8 szklanek
Pyry na GazPieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika miała na nie wspaniały pomysł. Były dodatkiem do jajka w koszulce i koziego jogurtu (danie podobne do jajek po turecku). Wolno pieczone pomidory skradły moje serce. Piekę je teraz w ilościach prawie hurtowych(...)rzepakowym. Po schłodzeniu przechowujemy w lodowce do 7 dni, póżniej zaczynają fermentować. Przed podaniem wyciągamy pomidory z lodówki, aby ocieplić do temperatury pokojowej. Wskazówka Dominiki Jarzynovej: “Na zimę przygotowuję pomidory w taki sam sposób tylko po upieczeniu studzę je i wkładam razem z blaszką albo na desce do zamrażalnika (tak, by zamroziły się nieposklejane). Po zamrożeniu przekładam
Tajemnice SmakuPieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika miała na nie wspaniały pomysł. Były dodatkiem do jajka w koszulce i koziego jogurtu (danie podobne do jajek po turecku). Wolno pieczone, czy konfitowane pomidory skradły moje serce i od tamtej pory piekę kilka(...)rzepakowym. Po schłodzeniu przechowujemy w lodowce do 7 dni, póżniej zaczynają fermentować. Przed podaniem wyciągamy pomidory z lodówki, aby ocieplić do temperatury pokojowej. Wskazówka Dominiki Jarzynovej: “Na zimę przygotowuję pomidory w taki sam sposób tylko po upieczeniu studzę je i wkładam razem z blaszką albo na desce do zamrażalnika (tak, by zamroziły się nieposklejane). Po zamrożeniu przekładam
Tajemnice SmakuKolejna sałatka do słoików na zimę, tym razem z buraczków i kapusty. Prosta i pyszna. Będzie jak znalazł jako surówka do obiadu. Polecam... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkopanierce z patelni lub cukinia z pieczarkami z piekarnika . Z kolei w nie mniejszym stopniu cukinia sprawdzi się również jako pyszna i zdrowa surówka do obiadu lub sałatka do słoików na zimę . Mimo, że cukinia jest bardzo uniwersalna i niezaprzeczalnie zdrowa, to wciąż uważam, że nie jest eleganckim warzywem i trzeba się nieco natrudzić, aby podać ją w wersji atrakcyjnej
Kuchnia Na Wypasie