daje czadu...😁 Dwa dni lutego, dwie nowe sałatki!!! Swoją drogą ma racje, środek zimy, wszędzie infekcje, grypy, wirusy, bakterie... i zakwaszenie organizmu białkami, węglowodanami, kawkami, cukrem... itd, itd. Chińczycy🈯 powiadają☝, że organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony . Mają dużo racji i ostatnio to wypraktykowałem. Odpowiednia dawka, odpowiedniego chlorofilu🍏 i wszystko wraca do normy! Sam byłem(...)mówi facet! A po drugie ból gardła❎ minął po wypiciu 25ml chlorofilu✅ rozcieńczonego w 0,5l wody... ❕ Nie namawiam do takich eksperymentów, za to namawiam na sałatkę mocno zieloną💚👽, bo przecież w tym co zielone🍃 jest chlorofil... czym więcej sałatek tym lepiej. Nawet po podwójnej porcji sałatki węglowodanowej z toną zieleniny🍀 czuję lekkość i pisze
Dieta Rozdzielna i Zdrowietęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej 1 mango 2 filety z pstrąga 1/4 melona 1/2 słoiczka kaparów z zalewy 1-2 pomidory malinowe 3-4 papryczki kolorowe mini kilka plastrów polędwicy wędzonej sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki(...)też słabość do oliw i olejów, to wykorzystałam ich kilka i powstała niezwykła mieszanka oleju rydzowego, lnianego i z oliwek. W końcu żyje się raz. Dokładnie mieszam sałatkę, by sos połączył wszystkie składniki razem. Smacznego
Karczma Honoriettyjest to spóźniony przepis, bo czas przetworów się skończył, ale tak naprawdę jeszcze nie jest za późno. Ja właśnie wczoraj dorabiałam kolejne słoiczki tej sałatki, bo większość z niej została już zjedzona i na zimę niewiele zostało. Więc jeśli chcecie to spokojnie kupcie kapustę, buraki i zróbcie pyszną sałatkę, idealną do zimowych obiadów. Przepis sprzedała mi znajoma, po spróbowaniu
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne buraczki na zimę, marynowane z czosnkiem, delikatne, świetne do kanapek, sałatek, do obiadu. Idealne są te najmniejsze, ale jeśli mamy duże to możemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK ). Spróbujcie! Zalewa: 3/4 szklanki octu 3 szklanki wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDość sporo mam w tym roku cukinii i tak serfuję sobie po necie w poszukiwaniu ciekawych przepisów by to warzywo przerobić na zimę. I tutaj znalazłam świetny przepis na sałatkę z cukinii. Już próbowałam i jest naprawdę pyszna :) Składniki: 2 duże cukinie 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli 1/2 kg marchwi 5 łyżek soli Zalewa: 1 szklanka
Bea(u)ty kitchendieta śródziemnomorska jest przede wszystkim dietą roślinną. W chłodne dni mamy zdecydowanie mniejszą ochotę na warzywa, ale nie musimy robić z nich tylko sałatek. Odpowiednio przyrządzone warzywa są sycące, rozgrzewają i dają nam tego, czego zimą potrzebujemy. Dużo możemy się nauczyć od wegan i wegetarian, którzy przecież zima też coś jedzą ;) W styczniu postanowiliśmy zrezygnować z Mężem z jedzenia mięsa(...)zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa
Chilli Czosnek i OliwaKilka dni temu zakończyłam robienie moich przetworów na zimę. W tym roku skoncentrowałam się bardziej na sałatkach niż na sokach czy dżemach. Udało mi się przygotować
MeCooksCześć i czołem, kluski z rosołem :-) Dziś niedziela a ja jestem w pracy, więc nie będzie rosołu. Wczoraj zmajstrowałam sobie szybką, bardzo smaczną i dosyć treściwą sałatkę, a to za sprawą kartofli. Zima jest, mróz jest, wiec trzeba jeść dużo kalorii, żeby nie zamarznąć 😋😋😋. Słuchajcie, bez wstydu można takową potrawę wykorzystać dla gości. Podobno jest ona pochodzenia niemieckiego
pieprzny smaczekCo powiecie na lekką przekąskę codzienno – karnawałową? Te kanapki z batatów z żurawiną i kozim serem świetnie nadają się jako przekąska na jeden kęs. Są
FlymetothespoonCzy istnieje ktoś, kto nie lubi frytek? Frytki to nie tylko ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania możemy wykorzystać również inne warzywa korzeniowe, a
FlymetothespoonCzy istnieje ktoś, kto nie lubi frytek? Frytki to nie tylko ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania możemy wykorzystać również inne warzywa korzeniowe, a
FlymetothespoonZima to nie najlepszy czas na sałatki bo najchętniej jednak zjadamy rozgrzewające zupy i pożywne zapiekanki i potrawki. Ale z drugiej strony są noworoczne postanowienia więc min. diety i zdrowsze jedzenie. Moje rozwiązanie to sałatki z kaszą, które można jeść też na ciepło, no i przede wszystkim kasze zapełniają brzuchy i nie chce się po nich jeść. Moja propozycja
Smaczny zeszytgrzybami przynosimy do domu sporo. Kapelusze zwykle suszymy. Zostaje sporo ogonów i małych kapeluszy. Ich nadmiar można zużyć np. d pierogów, ale też zachować na zimę i wiosnę w słoikach. Tę sałatkę robimy w rodzinie od chyba już dziesiątków lat. Nadają się do niej wszelkie grzyby leśne poza opieńkami, które wymagają innej obróbki. Świetnie nadaje się jako pasta do pieczywa
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 500 g kapusty kiszonej 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 mała czerwona cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego kminku pieprz ziołowy
Qchnia po prostuszalone. Za jakiś czas pojawi się też pewnie dynia, która również prowadzi istna ekspansję na płocie. Wracając do tematów buraczków to zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz słodkiego smaku
Życie ze smakiemPrzy tegorocznym wysypie grzybów te ładniejsze okazy wkładam do słoików. Zimą i jesienią będą dodatkiem do sałatek lub przegryzkami, gdy najdzie nas ochota na coś wyrazistego w smaku. Składniki (na 3 słoiki ok. 0,5 l): Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru łyżka soli 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na pyszną sałatkę z buraków i papryki na zimę. Czytaj więcej
Biały fartuszekskładniki: 2500 g ogórków gruntowych 370 ml octu 10% 120 ml oleju 1 i 1/2 szkl cukru 1 łyżka soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w plastry
Domowy Smak Jedzeniablogu. Jest lato, sezon warzywny w pełni, więc czas by nasza spiżarka zaczęła się wypełniać. Tak więc zapraszam na pyszna sałatkę z kapusty, papryki oraz marchewki, zimą będzie jak znalazł do obiadu. Składniki: 4 kg białej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1/2 cebuli 15 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu zalewa
magiczna kuchnia Kasiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna sałatka, która sprawdzi się nie tylko zimą. Jest pyszna! Zresztą sami spróbujcie, a proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Warzywa: buraki i biała kapusta w równych proporcjach cebula - 1 sztuka na 1 kg powyższych składników Zalewa: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru
Di gotujegazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujetowarzystwie pysznych pieczonych, ziemniaczków, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów w jednym daniu?! :D). Wracając do ziemniaków, muszę dodać
Słodko-Słony Świat IlonyCzas zrobić zapasy na zimę, by chociaż trochę stały się wspomnieniem lata. Dzisiaj polecam przepis na sałatkę z ogórkiem selerem i papryką. Robiona pierwszy raz przeze mnie, ale wypróbowałam i polecam. SKŁADNIKI : 2 kg. ogórków 2 czerwone duże papryki 1 duży seler 4 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 niepełne szklanki octu 2 niepełne szklanki
W kuchennym oknie Ewypowietrzu że lato zamienia się powoli w "babie lato". A to dobra okazja by zamknąć co nieco dobroci z ogródka w słoikach. Lubię robić zapasy na zimę. Dżemy, kompoty a ostatnio także sałatki. Przepis na tę sałatkę dostałam od mamy M, która robi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień jak ją zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik
My simple kitchen