Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Zimą smakuje najlepiej. Przygotowanie tych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, za pasteryzować;) Jak dla mnie sałatka jest rewelacyjna. Polecam. SKŁADNIKI : 3 kg ogórków gruntowych ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty gorczyca 2 łyżki siekanego koperku
Kulinarne Fantazje Marioliprzyznać, że jest bardzo udany i warty polecenia, bo te tarte ogórki bardzo nam posmakowały. Cały letni sezon robimy ogórki małosolne , sporo kisimy ogórków na zimę , trochę ogórków robię w postaci korniszonów , oraz sałatkę szwedzką z ogórków. Składniki na 4 słoiki: 1,5-2 kg przerośniętych ogórków 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 4 listki laurowe(...)minut. Otworzyłam na próbę pierwszy słoik sosu, w połączeniu z mięsem mielonym może stanąć w szranki z sosem bolognese 😉 The post Ogórki w sosie pomidorowym na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędniami tęsknię do wiosny, do słońca, do wyższych temperatur. Nie wiem jak Wy, ale ja mam dość tej zimy-niezimy! Żeby nie było tak całkowicie szaro i ponuro, to staram się urozmaicać posiłki dodatkową porcją ostrych przypraw, zwłaszcza kiedy przygotowuję sałatki czy pasty na kanapki. Dzisiaj pokażę Wam pastę-sałatkę, która doskonale sprawdzi się zarówno do posmarowania pieczywa
Codzienna kuchnia niecodziennaWszyscy zaznaliśmy uroków zimy i już jej nie lubimy :) Śnieg, lód, gołoledź, marznący deszcz, zimny wiatr....zawieje, zamiecie..., w weekend zapowiadają poważne mrozy. Dziś rano na naszym termometrze już było minus 18°C, a gdzie indziej w Polsce, jak w radiu podano, nawet minus 25°C, dlatego dla przywołania wiosny zrobiłam wczoraj na kolację wiosenną sałatkę. Wyznaję zasadę, że najlepsze
Delicious Titbitsnawet wegańskiej. Sałatka to dobra opcja na dostarczenie witamin by zwiększyć odporność w okresie jesienno-zimowym. Nieraz trzeba też pomyśleć o sałatkach, które zwiększą swój wachlarz możliwości i w drugiej części zimy, kiedy zaczyna brakować zbawiennego wpływu słońca, wpłyną na naszą poprawę samopoczucia i zadziałają jako antydepresant. Wystarczy tylko wiedzieć co należy dodać by przemycić do organizmu
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesałatkę przygotowuje u nas w domu maż, to on ją mnie nauczył. Idealna zimą z domowych kiszonych ogórków, albo teraz kiedy kisimy ogórki i chcemy wypróbować czy nam wyszły idealne jak zawsze. Sałatka jest szybka, pyszna, pełna witaminy C. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMiałam ochotę na sałatkę z ogórków lecz nie tradycyjną mizerię, bo mizerię lubimy wszyscy, ale tylko ze świeżych ogórków. Na zimę jakoś nam nie pasuje i nie ma co ukrywać, słoiczki z mizerią stoją już chyba ze 2 czy 3 lata i nikt ich nie chce ruszać. Postanowiłam więc zrobić sałatkę z koncentratem pomidorowym, przepis znalazłam w internecie i zmodyfikowałam(...)nieco pod nasze potrzeby. Sałatka wyszła bardzo smaczna i delikatna, jeśli ktoś lubi kwaśniejsze smaki może dodać więcej koncentratu. Nam posmakowała bardzo, dzieci wyjadały prosto ze słoika. Mam nadzieję, że do zimy chociaż kilka słoiczków wytrzyma :) 3 kg. ogórków 0,5 kg. cebuli 2 łyżki soli 1 koncentrat pomidorowy 200 g. Zalewa: 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekorniszony, to nic innego jak ogórki w zalewie octowej , z dodatkiem cukru i innych przypraw. Takie ogórki najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Będą świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, sałatek, a także świetną przekąską. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 słoików: 2 kg ogórków 2 szklanki octu 10% 2 l wody 150 g cukru
Przepiski.plmoże w sobie kryć. U nas dzisiaj bardzo klasyczne połączenie warzyw z dodatkiem marynowanego czosnku, który wprost uwielbiam. Tak się składa, że właśnie zimą sięgam po niego najczęściej i jest on składnikiem wielu sałatek czy też surówek. Konieczce skuście się i przygotujcie tę wariację smaków. Sałatka jarzynowa z marynowanym czosnkiem Składniki : 3 średnie ziemniaki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizregenerować siły i uzupełnić niedobory witamin po mijającej zimie na naszych talerzach już powinno pojawiać się coraz więcej warzyw, pod postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis
mojewypiekiinietylkowszystko jest na wyciągnięcie Twojej ręki. Warto korzystać z tych dobrodziejstw natury i skłonić się ku przygotowywaniu zdrowych i smacznych posiłków, na przykład sałatek. Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów po zimie czy może po prostu dostarczenie swojemu organizmowi wartościowych składników odżywczych i witamin – z dostępnych sezonowych darów natury możesz komponować smaczne i zdrowe sałatki. Wystarczy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemarynacie to znakomity pomysł. Tak też jest i tutaj papryka ma ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek. Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę. Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie dotrwają do końca zimy. Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieblogu szuka przepisów na sałatki. Wiosna, rządzi się swoimi prawami i każdy z Nas chce jak najszybciej zrzucić zbędne kilogramy po zimie, dlatego teraz co raz częściej sięgamy po zdrowe i dietetyczne posiłki. Ja stawiam na sałatki, lubię je jeść czy to na kolację czy to na obiad. Sprawdzą się idealnie, jako lunch boxy do pracy. Polecam Wam serdecznie
SMYKWKUCHNIpush({}); Papryka konserwowa Papryka konserwowa na occie, inaczej też papryka marynowana to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę, zaraz po ogórkach kiszonych. Marynowana papryka czerwona jest bardzo łatwa w przygotowaniu i stanowi siewny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek czy przekąsek. Jak zrobić paprykę konserwową? Przepis na paprykę marynowaną w occie jest naprawdę bardzo łatwy, a samo przygotowanie
Przepiski.plodwiedzić stronę Przepisy.pl Papryka po upieczeniu jest rewelacyjna! Intensywna i bogata w smaku. Można ją wykorzystać jako dodatek do różnych smarowideł kanapkowych , sosów, zup , placuszków , sałatek (przykładowy przepis znajdziesz tutaj ) lub zawekować na zimę. Pomysłów jest mnóstwo! Wystarczy troszkę kreatywności Kilka słów o papryce Warto wspomnieć o walorach zdrowotnych papryki. Witaminy C zawiera dużo więcej niż cytryna! Jest źródłem witamin
Oryginalny smakDzień dobry :-) Mrozik dziś w Rzeszowie był spory, ale fajnie, że mamy zimę. Ja mam dla Was przepis na pyszną sałatkę. Lekką z dużą ilością zieleniny. Mamy tutaj roszponkę, mix młodych listków, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, fetę i prażony słonecznik. To wszystko skropione oliwą z oliwek. Sałatka jest pyszna. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie
kruche babeczkiPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z
Moja DelicjaSprawdzony przepis na kiszone ogórki. Chyba każdy z nas przygotowuje na zimę zapas ogórków kiszonych. Pachnące, chrupiące ogórki do sałatki jarzynowej, zupy ogórkowej, kanapek mmmm pycha. Ja chciałabym się dzisiaj podzielić swoim przepisem, takie ogórki robi moja mama i takie robię teraz ja. Od kilku lat robię ogórki bez dodatku chrzanu, jednak z dużą ilością czosnku. Zawsze wychodzą chrupiące
To co lubię - gotuję i polecamWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z
Uwaga Babcia GotujeWachowicz Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę Leczo z cukinią i mięsem mielonym Dżem z cukinii The post Siekane kotlety z kurczaka i cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeodżywczych. Taka forma konserwacji pomaga zachować w nich to co najwartościowsze, nadając jednocześnie nowych walorów zdrowotnych. Rzodkiewki zakisiłam latem, kiedy były najlepsze. Teraz jesienią i zimą mogę się delektować ich smakiem. Idealne do sałatek, na kanapki… i nie tylko. Zalewa z kiszonych rzodkiewek również nadaje się do spożycia (czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują
mojewypiekiinietylkoodżywczych. Taka forma konserwacji pomaga zachować w nich to co najwartościowsze, nadając jednocześnie nowych walorów zdrowotnych. Rzodkiewki zakisiłam latem, kiedy były najlepsze. Teraz jesienią i zimą mogę się delektować ich smakiem. Idealne do sałatek, na kanapki… i nie tylko. Zalewa z kiszonych rzodkiewek również nadaje się do spożycia (czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują
mojewypiekiinietylkoPAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana papryka przygotowana na zimę z miodem - świetna jako dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków
Moja Książka KucharskaCzas zacząć przygotowywać zapasy i wypełnić po brzegi swoją spiżarkę. Dziś pod nóż poszła papryka, duuuużo papryki. Zimą taka papryka konserwowa będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy obiadu. Składniki: 3 kg papryki 2 duże cebule zalewa 3 L wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo na każdy słoik
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę
Qchnia po prosturoku znowu obrodziły cukinie. Nie jesteśmy w stanie ich przejeść dlatego też zrobiłam wypróbowany już przepis na sałatkę z papryką w słodko kwaśnej zalewie. W zimie będzie jak znalazł. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 mniejsze czerwone papryki 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1,5 łyżki soli morskiej Zalewa: 1 szkl octu 10% 1,5 szkl cukru
Ala piecze i gotujepierwszych przymrozków chryzantemy. Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija
Wędrówki po kuchniWiosna miesza się z zimą. Dzisiaj zapraszam jednak na wiosenną, w kolorach sałatkę, z granatem. pół główki sałaty lodowej rukola 20 dag sera cheddar (u mnie z dodatkami) 1/3 pestek z dużego owocu granatu orzeszki pini oliwa sól, pieprz Sałatę lodową porwać, dodać rukolę. Ser pokroić w równą kostkę, dodać owoce granatu. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni
Humanistka w kuchnijasna. Dla mnie to jest taka szwedzka mizeria bez śmietany. Nie znam szwedzkiego oprócz kilku słów, ale na ile zrozumiałem skandynawski przepis, jest to wersja sałatki ogórkowej, którą wkłada się do słoików na zimę. No cóż, u mnie poszła prosto na stół by towarzyszyć wołowinie po marynarsku . Z biksemad Marzeny też na pewno stworzyłaby zgraną parę. Pamiętajcie - smak ma być
zadanie-gotowaniewiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :) Składniki - małe
Kuchnia z widokiem na ogródSezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę , które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe . Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie ochota do pracy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoczątku wiosny z górnej części rośliny (od maja do czerwca, 4-5 listków do 1/3 rośliny) . Można je dodawać do zup, past, pesto, sałatek, farszów itd. Wart też zbierać nasiona, a zimą wysiewać na kiełki zapewniając sobie źródło zdrowia. Coraz częściej jest doceniana przez szefów kuchni i trafia do sezonowego menu w restauracjach. Podróżując po Roztoczu wstąpcie
SzczyptaSmaQ