Prosta, lekka sałatka ze szpinaku zarówno do obiadu jak tez jako samoistna przekąska. Teraz gdy trwa zima i brak nam wielu witamin i składników mineralnych taka bomba Popeya pewno się przyda każdemu. Do tego pyszny sos na bazie soku z grapefruita i mamy smaczny duet. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem dzielę się z Wami przepisem zaczerpniętym z magazynu Kuchnia , który nieco zmieniłam. Ta pyszna sałatka z nutą azjatycką bardzo przypadła mi do gustu, możecie ją podać na każdą okazję i porę roku, zarówno zimą jak i w upalne dni, jest lekka a zarazem pożywna, a dodatkowego aromatu i orzeźwiającego smaku dodaje jej zawartość mięty i kolendry. Warto pamiętać
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzeraża, podobnie jak obróbka, będąca w porównaniu z karczochem, czystą formalnością. Czy chodzi zatem o smak albo sposób podania? A może wszystkiemu winne są złe wspomnienia? Koniec zimy to dobry czas na odczarowanie marchewki. Razem z Amber z Kuchennymi Drzwiami chcemy Wam pokazać, że trudna miłość do marchewki może przerodzić się w czystą rozkosz! Zapraszamy na nasze kolejne(...)wpisy - może i Wam posmakują tak bardzo, jak mnie? Marchewkowe gnocchi - klik Tarta marchewkowa z nerkowcami - klik Orientalna sałatka z marchewki z harissą - klik A co ekscytującego można zrobić z marchewki w środku zimy? Na przykład pyszny, aromatyczny ... marchewkowy dżem. Pomyślałam, że warto na przekór porze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak
KUCHARNIAjedzonymi w przytulnej restauracyjce na rynku małego miasteczka. U nas za oknem mróz i śnieg, zima nie daje o sobie zapomnieć..., przenieśmy się więc na chwilę w poszukiwaniu słońca i ciepła do Hiszpanii... Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańskaDzisiejszy wpis będzie trochę nietypowy, bo napiszę też parę słów o przysmaki.pl
Kulinarne przygody Gatitykończy i tak wracam do rzeczywistości. Pogoda na dzień dobry nie okazała się jednak łaskawa i Poznań przywitał mnie deszczem. Zimo mi się w ogóle zrobiło i przez chwilę zastanawiałam się czy aby na pewno powinnam przygotować sobie sałatkę, zamiast np. rozgrzewającej zupy. Ostatecznie stanęło jednak na sałatce z grillowanym ananasem i kaszą gryczaną. Danie łatwe i szybkie, czyli dokładnie
Przysmaki Karolkiprzygotowujemy ogórki małosolne, gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast w litrowych słoikach przygotowujemy ogórki kiszone na zimę. Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych. Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną z ogórków kiszonych. Kupne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDuszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę
Cztery Fajeryzimy jeszcze daleko, ale warto wykorzystać takie warzywa jak ogórki, żeby już teraz przygotować pyszną sałatkę w pomidorowo - ketchupowej zalewie. Składniki: 8 dużych ogórków gruntowych, Pół małej cukinii, duża marchewka, duża czerwona cebula 160 g przecieru pomidorowego, 3 duże łyżki ketchupu łagodnego, pół szklanki octu, 5 łyżek cukru, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka pieprzu grubo mielonego, łyżeczka słodkiej papryki, ziele angielskie
Lena GotujeSernik borówkowy na zimno w środku zimy przypomina mi piękne słoneczne dni. Uwielbiamy ten smak Przygotowanie masy serowo-borówkowej z liofilizowanych borówek jest dziecinnie proste
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata„Zimówka ” ,czyli zimowa surówka z białej kapusty Zimą , zawsze większą uwagę , przykładam do wciskania w dzieciaki warzyw , najlepiej w postaci surówek .. No nawet , nie
Ogrodnik w podróżymarynowane w occie. Kiedy sezon grzybowy jest w pełni i mamy wystarczającą ilość zasuszonych i zamrożonych leśnych grzybów, warto przygotować również na zimę kilka słoiczków grzybów marynowanych w occie, które doskonale pasują jako przekąska czy dodatek do sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie: Grzyby marynowane w occie
Księga-SmakuSezon ogórkowy w pełni więc grzechem byłoby nie zrobić domowych ogórków konserwowych którymi zimą zajadam się z wielkim apetytem. Świetnie pasują do obiadu, jako przekąska czy do ulubionej sałatki albo na kanapkę. Nie pamiętam kiedy ostatni raz kupowałam je w sklepie... te domowe są idealne a zrobione przez mamę, niebo w gębie! Składniki na zalewę; 1 litr wody pól szklanki
Radość kipiąca uśmiechem.Najpopularniejsze warzywo późnej jesieni i zimy! Marchewka z dodatkiem ananasa to bardzo smaczna surówka. Pomarańczowy kolor dodatkowo napawa optymistycznie, a podana razem
To co kochamUwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!