jeszcze bardziej mnie do tego przekonuje. Nie wiem czy też tak macie, ale na wiosnę jakoś tak lubię robić porządki - zima mnie totalnie do tego nie przekonuje :) Więc tak - ja już wiosnę czuję :) I jak wiosna to powrót do sałatek lekkich i smacznych, których przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 min i będą idealną alternatywą na lunch do pracy
Gotowanie z pasjąOGÓRKI W ZIOŁACH Myślę, że każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami na zimę półki, odczuwa dumę i zadowolenie : zobaczcie, oto ogórki konserwowe, kwaszone, ogórki w keczupie i musztardzie, kwaszona kapusta, różne sałatki, które rodzina oraz przyjaciele na pewno zjedzą ze smakiem. Dzisiaj, Moi Drodzy, przepis na ogórki w ziołach. Mam nadzieję, że spodoba się Wam. Polecam! SKŁADNIKI: około
Moja Książka Kucharskabardzo niepozornie, niech Cię to jednak nie zmyli, bo kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Więcej przeczytaj tutaj . Szczególnie teraz zimą warto wykorzystać potecjał kiwi, bo jeden owoc zaspokoi dzienne zapotrzebowowanie na witaminę C. Przeważnie występuje jako dodatek do sałatek, deserów czy owsianki, dzisiaj jest gwiazdą. Galaretka jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje i jest bardzo zdrowa, ponieważ kiwi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszne przetwory na zimę są specjalnością moich rodziców. Tradycja rodzinna nie ginie, skrzętnie spisuję te przepisy i staram się dorównać kunsztowi rodzicieli;) Sałatka z ogórków należy do ulubionych przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę
Codziennik Kuchennygustów smakowych. Jedni wolą, żeby były bardziej kwaśne, inni lubią delikatniejsze w smaku. To, jakie ogórki będziemy robić na zimę, zależy jakie nam przypadną do smaku. U mnie w domu kisiło się ogórki, ale używane były raczej do sałatki, do zupy, czasami jako dodatek do obiadu. Potem zaczęłam robić ogórki na zupę i ogórki w zalewie musztardowej i już
Kuchnia u KrysiTrochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni. Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo sałaty, albo po prostu zwykłe ogórki
Smaczna Pyzaniestety byłam zmuszona, nie wyobrażam sobie, że miałoby zabraknąć w mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody
na moim stole...pokaźny zapas składników odżywczych w swej spiżarce. Buraczany zaczyn idealnie nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiracji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami w czerwonym winie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:2 świeże gruszkirukolamigdały ( posiekane)ser camembert naturalnyoliwa
kulinarnyJawspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy okres żeby ją zrobić na zimę. Zapraszam. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubię robić przetwory na zimę bo potem mam owocowe i warzywne skarby pod ręką. Dżemy do świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki, sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone.Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków
Smaczna Pyzawszyscy potrzebuję słońca, bo już brakuje mi energii, czerwona kontrolka miga ;)! Mam nadzieję, że zima poszła sobie na dobre, bo drzewa i krzewy – mimo braku słońca – już zareagowały na podwyższenie temperatur i szkoda by było, żeby pomarzły.Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z selera naciowego z orzechami, rodzynkami i żółtym serem. O właściwościach zdrowotnych selera można poczytać tutaj
UgotujmyTo.plkonserwowe na zimę fot. Moja Książka Kucharska Ogórki konserwowe na zimę. Przepis na pyszne ogórki konserwowe z curry. Absolutnie pyszne ogórki konserwowe do chleba z masłem z curry, na zimę. Przepis na te ogórki jest prosty i dość klasyczny. Polecam przygotować kanapki z pasztetem z wątróbki i tymi ogórkami - to naprawdę pyszne połączenie. Ogórki konserwowe zalewa. Nie dodajemy żadnego oleju(...)upychać zbyt ciasno do słoików. Należy pozostawić odpowiednio dużo miejsca na zalewę, ponieważ właśnie ona nadaje tej sałatce z ogórków smak. Do zalewy można dodać 5 łyżeczek nasion selera, będzie wtedy jeszcze lepsza. 1 szklanka = 250ml Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę - najlepszy przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na ogórki konserwowe na zimę. SKŁADNIKI: na 5 litrowych
Moja Książka KucharskaKuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako
IMPRESJA SMAKULubię ten czas gdy trzeba zaprawiać, chociaż jest dużo pracy. Tyle owoców i warzyw czeka na swoją kolej. Cukinia wraca do łask, bardzo jest teraz lubiana
Kuchnia Pokoleńśnieg jeśli w ogóle spadnie. Przez ostanie lata mieliśmy w Goteborgu niezbyt ciekawe zimy, które raczej przypominały mokrą, szarą jesień…Co prawda na północy Szwecji jest już bardzo zimno i śnieżno ale to ponad 1000 km od nas! Pogoda czy niepogoda miałam ochotę na sałatkę makaronową. Tuńczyk po włosku to typowe włoskie smaki. W sałatce znajdziecie pomidory, rukolę
codojedzeniaCukinii na straganach dostatek, a i u mnie na działce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata
Gosia gotujeBardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3 Składniki 4 figi kaktusowe (opuncji) 8 plastrów
R'n'G KitchenMarynowana papryka na zimę Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Taką paprykę robię od dawna, i według mojej skromnej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a robiłam już wiele w tym zakresie:) Składniki: papryka (kolor i ilość zależy oczywiście od waszych
na moim stole...Mamy teraz czas dojrzałych, słodkich pomidorów, szukałam dziś przepisów, aby zamknąć ich smak w słoikach na zimę. Z rana usiadłam do laptopa szukałam w internecie inspiracji, przeszukałam swoje stare zeszyty z przepisami, aż wreszcie skomponowałam tą sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI
Kuchnia Beatyswoje odzwierciedlenie w diecie. Po długiej zimie już desperacko tęsknię za nowalijkami i gdy tylko coś wpadnie w moje ręce- niecnie wykorzystuję. Na te najlepsze, które dojrzewają w słonku, jeszcze trochę musimy poczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie, ale na tyle wyjątkową, że idealnie sprawdzi się także
Pichceniomaniaschyłku zimy, która daje się nam we znaki siarczystymi mrozami. A jak wszyscy dobrze wiemy, najzdrowsze warzywa to surowe warzywa, dlatego warto wyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek. Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które
Smakowity Blog Kulinarnyzimowa, więc i moje serce zatęskniło za wiosną Muszę przyznać, że zimą zawsze najbardziej tęsknię za nowalijkami. Od dziecka uwielbiałam je pasjami i wcale nie trzeba mnie było namawiać, abym je zjadła Moimi ulubionymi nowalijkami są rzodkiewki, dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną wiosenną sałatkę z rzodkiewkami w roli głównej Taka sałatka idealnie sprawdza się
Okiem Blondynki by McBlondimarynowane wiśnie. Przepis na lekko korzenne marynowane wiśnie na zimę. Łagodne, ciepłe i korzenne przyprawy w zupełności wystarczą, aby wzbogacić smak owoców zamkniętych w tych słoikach, ale go nie zdominować. Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także
Moja Książka Kucharska