Nalewka z czerwonych porzeczek Nalewka z czerwonych porzeczek, to wyjątkowo smaczny trunek, ale też skuteczny środek wzmacniający organizm. Późną jesienią i zimą nalewka porzeczkowa jest prawdziwym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCoraz więcej młodych warzyw na straganach, chętnie po nie sięgamy by urozmaicić nimi nasze menu po zimie. Uwielbiam surówkę z młodą kapustą i jak tylko pojawia
Z Majeczką w kuchniNo i mamy zimę. A my – przy okazji – mamy też przeziębienie. I organizm domaga się rozgrzania. Wiadomo, że najlepiej rozgrzewa grzane wino, ewentualnie herbata
slodkokwasnaplRóżne potrawy z mniszka już robiłam : miody, kwiaty w cieście, soki , sałatki ale konfitury jeszcze nie i na nią czas przyszedł. Spieszcie się bo mlecze przekwitają
Moje Małe CzarowanieOdkąd tylko pojawiły się w sklepach, nie mogę się ich najeść. :) Mowa o młodych ziemniakach, po zimie muszę co roku koniecznie uzupełnić ich braki. Gotuję je zawsze w mundurkach, w przykrytym garnku, na wolnym ogniu, z solą i odrobiną prawdziwego masła. Dzięki tym zabiegom są wyjątkowo pyszne i zachowują swoje wszelkie walory. Radzę zatem wypróbować mój sposób. :) Kolejny długi weekend(...)przed nami, mam dziś zatem dla Was świetną propozycję na obiad, grill, piknik czy przyjęcie na świeżym powietrzu. Łatwą i prostą do wykonania sałatkę z młodych ziemniaków, pyszną zarówno na zimno jak i ciepło. Świetnie smakuje z maślanką lub kefirem, stanowi też ciekawą propozycję również dla osób na diecie bezglutenowej. Do jej wykonania wybierzcie najlepiej malutkie ziemniaczki "orzeszki" :) - moim
Garniec MagaliePrzepisów na bogracz jest tyle, co na popularną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój i każdy robi go według własnego gustu. Ja dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który gości u mnie na stole. Zima to idealna pora na takie rozgrzewające dania jednogarnkowe. Można zrobić takiej potrawy nieco więcej i odgrzać na następny dzień. Ta czynność akurat dobrze robi
My simple kitchenbędzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy nie na zimę, tylko do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście(...)smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi
Ugotowane pozamiataneobiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka natki pietruszki (zimą cały) 1 nieduża czerwona cebula lub szalotka Sos: 2 łyżki oliwy(...)Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim naczyniu, wymieszać do połączenia. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos dodać do sałatki, ostrożnie wymieszać. Smacznego! * Jak ugotować ciecierzycę? Suche ziarna namoczyć na 10-12 godzin w dużej ilości zimnej wody. Po tym czasie wodę wylać. Ciecierzycę przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać gorącą
Pełny talerzwygląda po wyjęciu ze słoiczka, musiałam go otworzyć (na drugi dzień). Ale bardzo się cieszę, bo sałatka jest pyszna, nawet do pieczywa. Chętnie też się ją podjada wyciągając słoik z lodówki J Mam nadzieję, że skusiłam Was, żeby jeszcze zrobić kilka słoiczków. W zimie jak znalazł. Ale... zróbcie od razu podwójną porcję, bo warto. Życzę SMACZNEGO! Krys Przepis dostałam
Kuchnia u KrysiWegetariańskie pasztety tak przypadły nam do gustu, że przyrządzam je dosyć często. Jednak jesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co kilka dni. Zajadam się nimi, zazwyczaj na kolację. Z dodatkiem ostrej musztardy, ogórków kiszonych, lub pomidorowej sałatki. Pasztet z kaszy jaglanej, soczewicy, komosy ryżowej i dynii ma świetną konsystencję i dobrze się kroi
Mienta blogJesienią uwielbiam ferię barw na talerzu i taka jest właśnie makaronowa sałatka z kurczakiem, brokułem i papryką, sycąca a jednocześnie bardzo smaczna, najlepiej smakuje zaraz po
Wanilia i Kardamontrzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodzieinny, a w zimowe dni taka golonka dostarcza potrzebną energię by nie dać się siarczystemu mrozowi. Sałatka z kiełków soi i łyżeczka chudego jogurtu jako dresing nie ochroni nikogo przed bakcylami, wirusami i bakteriami. Ok, latem jak ktoś nie chce nie musi, ale zimą taka golonka wcale nie jest grzechem. Ciało starając ogrzać się na mrozie, spala każdą dodatkową kalorię
Sztuka gotowania w/g SamiryBabci na wsi. Często zrywałyśmy świeżutkie pomidorki w babcinym ogródku aby później rozkoszować się pyszną sałatką podczas obiadu. Babcia zamiast jogurtu dodawała gęstą wiejską śmietanę. Moja wersja jest bardziej odchudzona ;) Oczywiście najlepiej nadają się do niej pomidory dojrzewające w słońcu, te kupione zimą nie mają już tego smaku. Ale jeśli znajdziecie aromatyczne pomidorki to koniecznie ją wypróbujcie! Miseczka "Agawa
Smakołyki AsiPrzygotowując ogórkowe przetwory na zimę skupiam się tylko na trzech najlepszych przepisach: kiszone, po meksykańsku (przepis tutaj) i po warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne. Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości
Jadło i czytadłodomowy syrop z dodatkiem cytrusów. Syropem m ożna polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe. Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady. Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce całą jesień i zimę i moje dzieciaki bardzo mało chorują. Składniki: (na 3l syropu) 60-70 baldachów bzu Czernego (wielości
Pyry na GazPyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo
Kuchnia ŁukaszaCukinia to bardzo niepozorne w smaku warzywo, z którego można wyczarować wiele wspaniałych i pełnych smaku potraw. Jednym z nich jest ta pyszna i aromatyczna surówka
Pani M - kuchnia smakowitaLato to czas by zrobić zapasy na zimę, a później mieć w zasięgu pyszne domowe przetwory. Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o lekko kwaśnym smaku będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule
magiczna kuchnia Kasikrzewach dzikiego, czarnego bzu i innych drzewach liściastych. Uszaki bzowe rosną właściwie cały rok, nawet zimą , ale najwięcej jest ich kiedy przez kilka dni mocno popada bo bardzo lubią wilgoć. Doskonale się je suszy więc warto zrobić zapas jeśli już część przerobicie na sałatkę z uszaków i warzyw . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami! Przepis na łódeczki z sałaty. Łódeczki Caprese. Kanapki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami! Przepis na łódeczki z sałaty. Łódeczki Caprese. Kanapki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłoskie śniadania w środku zimy, kapryśnej zimy to najlepsze rozpoczęcie dnia, całego tygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku
Moja smaczna kuchniainnych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów
Rozpustne gotowanieogromną ochotę na warzywa i owoce. Chyba mój organizm domaga się solidnej porcji witamin po zimie. Postanowiłam zrobić sobie detoks i w najbliższym czasie jeść naprawdę lekko i zdrowo, z większą ilością warzyw i kasz. Teraz w moim menu królują zielone koktajle i sałatki. Sałatka, którą chcę Wam dziś zaprezentować jest bardzo pożywna, idealna na lekki obiad, kolację czy posiłek
Zawsze głodna!