lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli gulaszy
Moje Małe CzarowanieDojrzewają tylko w zimie, ponieważ, żeby się tak pięknie wybarwić potrzebują sporej różnicy temperatury między dniem a nocą. Mają one najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi. Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą , sałatkę z granatem i szybkie
Kulinarne przygody GatityDojrzewają tylko w zimie, ponieważ, żeby się tak pięknie wybarwić potrzebują sporej różnicy temperatury między dniem a nocą. Mają one najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi. Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą , sałatkę z granatem i szybkie
Kulinarne przygody Gatityzimo, nierafinowany, to dzieło mistrzów olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z rzepaku tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem." MUSZĘ PRZYZNAĆ , ŻE FAKTYCZNIE MA SOBIE TO COŚ- charakterystycznie pachnie smakuje wyśmienicie i pasuje do smażenia jak i do sałatek . Zainteresowanych zapraszam
Różowa kuchniaprzez cały rok. Zimę musi spędzić w mieszkaniu gdzie przechodzi w stan spoczynku, ale nie przestaje rosnąć. Zawiera bardzo dużo cennych substancji, korzystnie wpływających na nasz organizm m.in. obniża cholesterol, reguluje ciśnienie, podnosi odporność organizmy, uodparnia na stres, dodaje witalności i siły. Można ją jeść na surowo, dodawać do surówek i sałatek, parzyć herbatki i robić
SzczyptaSmaQlato, bo łatwo o szybkie sałatki czy właśnie owocowe przekąski. Świeżych owoców i warzyw tyle, że nie wiadomo za co się łapać w warzywniaku :) A domowy budyń na pewno jest zdrowszy od sklepowego i smakuje prawdziwie owocowo. Gdy truskawki są słodkie, nie trzeba w ogóle dodawać cukru. Co prawda najbardziej lubię jeść budyń zimą (wystarczy parę mrożonych truskawek), jednak
Kraina Tysiąca SmakówKolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy
Karola gotujeWitajcie! jest szaro, buro i po raz kolejny mamy mało śnieżną zimę która powoduje to że nie chce nam się wychodzić z domów. Nie wychodząc z
Kuchnia PROzdrowotnapoprawia widzenie. Warto ją hodować zimą na parapecie. Świetnie się do tego celu nadaje korzeń pietruszki posadzony do ziemi lub wody. O tej porze można na bazarach warzywnych kupić korzenie pietruszki z zieloną nacią. Ja obcinam kawałek korzenia i wkładam do ziemi, podlewając od czasu do czasu. Najlepiej jeść ją na surowo dodając do sałatek i na kanapki. Można również
Leśny ZakątekLubimy zabezpieczać się przed zimą. Lubimy smaki lata, smaki jesieni. Dlatego często robimy wszelakie przetwory czy inne rzeczy o wydłużonej trwałości. Tak żeby zamknąć smak w opakowaniu i delektować się nim, gdy śnieg już pokryje wszystko. Tym razem mamy dla was ogórki. Takie raczej zwykłe, bez wydziwiania. S taraliśmy się utrzymać tradycyjny smak sałatki ogórkowej. Sałatki, bo ogórki już
Marder&Marder Manufacturetreściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna nie są to słodkie wypieki. Nie da się ukryć, że raczej wolę lekką kuchnię pełną owoców i warzyw. Rozumiem, że zimą może być trudno o to zadbać, ale czasami warto się postarać i poszukać składników przyjaznych dla naszego organizmu i układu odpornościowego, tym bardziej, że biały cukier i biała mąka raczej(...)pewno więcej z nich pożytku. Dlatego dzisiaj, jako że mamy niedzielę, postanowiłam sobie zrobić wyjątkowe śniadanie, które jest jednocześnie pyszne i zdrowe, a nie ma chyba nic zdrowszego, niż sałatka. Ta jest czerwona, nie bez powodu ;) Po pierwsze jak już wiecie, kiedy przygotowuję posiłki, uwielbiam bawić się kolorami, po drugie czerwone warzywa i owoce zawierają przeciwutleniacze, takie jak antocyjany
Quinoa Raz!Awanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest
KorniszonkiŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejne słoiki na zimę stoją już na półce :) Kiedy byłam małą dziewczynką najbardziej smakowały mi ogórki konserwowe. A u Was też ogórki konserwowe mają powodzenie? Jeśli tak, to spróbujcie zrobić z mojego przepisu i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również ogórki: Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki kiszone, pasteryzowane Ogórki koreczki z papryką i cebulką Sałatka z ogórków w sosie
Kuchnia u Krysilunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza na kolację zapieczona w casserole. Popcorn kukurydza na wieczorny seans fimowy. Zupa z kukurydzy na zimne dni. Nawet psie jedzenie jest „zapychane” kukurydzą. Opcje użycia kukurydzy są praktycznie niewyczerpywalne, ale że w Polsce teraz zima więc będzie mowa o zupie
Jem więc Jestempozostanę :) Polecam także przepis na Sałatkę szwedzką - to gotowy dodatek do dań obiadowych czy kanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała.A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach
Smaczna Pyza