Jesienią i zimą lubię dania, które rozgrzewają - i chodzi nie tylko o to, że są na ciepło! Ważne, aby były pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati(...)dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka. Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka oliwy świeża kolendra łyżeczka sezamu Przygotowanie: Mięso oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony
Kulinarne InspiracjeZrób tacos ! Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie ale jest genialna ! Sprawdzi się także sałatkach oraz jako przekąska do chrupania. Składniki (6 – 8 tacos): 6 – 8 ‚muszli’ tacos 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga netto 240 g) świeża kolendra Olej kokosowy(...)waga netto 240 g) ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry sok z cytryny sól, świeżo zmielony pieprz Sos: 3 czubate łyżki kwaśniej śmietany 1 łyżka posiekanych
Moja pasja smakuzapach, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia, cynamon, miód… mmm… no i oczywiście zapach grzanego wina z pomarańczami i goździkami, które tak bardzo smakuje w zimie (tego ostatniego nie polecam oczywiście dzieciom :)). Jeżeli mamy małe dzieci, to pieczenie pierniczków i czas wspólnie spędzony na tę czynność, głębiej zapadnie w pamięci niż najdroższy prezent otrzymany pod choinkę. Jeżeli(...)chwil i późniejszych bezcennych wspomnień zatrzymajmy się w codziennym biegu. Pomyślmy przez chwilę o tym, co dzieje się tu i teraz. A na blogu mamy dla Was wyjątkową sałatkę z buraczków. W sam raz na Boże Narodzenie. Smakuję solo jak i z dodatkiem pieczywa i wędlin. Wypróbujcie. Polecamy! :) Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli. Składniki: 2 avocado
Moja Mama GotujeTo już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w
Bernika - moj kulinarny pamietnikobojga było wypijanie sporych ilości wody (płynów w ogóle). Myślę, że latem byłoby to duże łatwiejsze. Niestety nie mam porównania, bo po raz drugi dietę przeprowadzamy w środku zimy. Trudność sprawiało mi przejedzenie ogromnych ilości białka, ponieważ normalnie nie jemy codziennie mięsa. Przez ostatni tydzień publikowałam posty z przepisami dań jakie przygotowałam podczas diety, a dziś prezentuję cały tygodniowy jadłospis(...)FAZA I Śniadanie Czekoladowa owsianka z pomarańczami II śniadanie gruszka Obiad Filet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!DELIKATNA I PRZEPYSZNA ZUPA ZE SZPARAGAMI! ZIELONE SZPARAGI NA OBIAD! PRZEPYSZNA ZUPA DLA DZIECI! Szparagi zielone to jedno z moich ulubionych warzyw. Czekam na nie całą długą zimę. Kocham je za ich delikatny i wykwinty smak. Za przepiękny kolor. Za to, że mogę je łączyć z tak wieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka chwil, nigdy(...)lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI? Poniżej kilka najważniejszych wskazówek, dotyczących szparagów, które ostatnio
SMYKWKUCHNIPierwszy tydzień Nowego Roku mamy zaliczony! Leci ten czas a brak śniegu i zimy powoduje, że człowiek czuje się wiosennie. Świeci słońce to i pozytywnie nastraja do działania. Stąd zmiany na blogu. Jeszcze coś pewnie się zmieni. Na razie jestem na etapie wymiany mailowej z dziewczyną która mi w tym pomoże. Mam nadzieję, że zmiany będą już tylko(...)lepsze! Z nowości kulinarnych to zapraszam Was na nowy dział czyli dania lekkie/diety. Znajdziecie tutaj propozycje jak odchudzić zwykłe obiady ale i mnóstwo propozycji na sałatki czy potrawy które możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. A już od jutra zapraszam na NIESPODZIANKĘ! Zdjęcia z mijającego tygodnia : Oczywiście zapraszam do polubienia bloga na FB. Jest Was już
Magiczne Życie MartyZupy nieodłącznie kojarzą mi się zarówno z jesienią jak i zimą. Najlepiej smakują przecież w zimny, mroźny dzień kiedy za oknem szaro a nam oprócz rozgrzania potrzebny jest zastrzyk witamin. W tym roku jednak wiosna też nas nie rozpieszcza, dlatego u nas ostatnio sycące gorące zupy są bardzo mile widziane. Zwłaszcza, że uwielbia je także mój niespełna dwuletni synek(...)kiedy i jakie zupy smakują najbardziej? Psst! Seler naciowy w tej zupie nie smakuje tak intensywnie jak na surowo, np. w sałatkach więc może przekonają się do niej także ci, którzy nie darzą go wielką miłością ;) Składniki: pęczek selera naciowego pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku zielona pietruszka lubczyk świeży lub suszony
Ze smakiem i z pasjąZimą, gdy narażeni jesteśmy na niekorzystne warunki atmosferyczne i czyhające zewsząd wirusy, powinniśmy szczególnie dbać o prawidłową, bogatą w niezbędne witaminy i składniki odżywcze dietę. Choć obecna pora roku obfituje w mniejszą ilość sezonowych warzyw i owoców, to i teraz możemy raczyć się tymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia(...)pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą się nie tylko na prawdziwą bombę zdrowotną, ale i pyszne danie, które z łatwością można zapakować na wynos, by cieszyć się nim także poza domem. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 250 g miąższu
Even Better FoodLakówka ametystowa - laccaria amethystina ( Huds ) Cooke - piękny grzyb którego poznałam w tym roku. Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki. Młode owocniki są
Moje Małe Czarowaniewarzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej:żółta - charakteryzująca się delikatnym smakiem i zielona,bardziej wyrazista w smaku.Która odmiana jest zdrowsza? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego(...)nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna roślinka, przez większość osób niedoceniana, to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Rzeżucha przewyższa wartością odżywczą wiele warzyw i może je zastąpić szczególnie zimą. Pod względem zawartości wapnia jest ona drugą rośliną po orzechach laskowych! Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, które wykorzystywane są w pomocniczym leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Polecana szczególnie w okresie(...)Bierzmy z nich przykład 😉 Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno
Kuchnia MagdaLenypotraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna roślinka, przez większość osób niedoceniana, to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Rzeżucha przewyższa wartością odżywczą wiele warzyw i może je zastąpić szczególnie zimą. Pod względem zawartości wapnia jest ona drugą rośliną po orzechach laskowych! Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, które wykorzystywane są w pomocniczym leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Polecana szczególnie w okresie(...)Bierzmy z nich przykład 😉 Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno
Kuchnia MagdaLenyLeczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna, prosta sałatka, pełna smaków i aromatów. Doskonała na lancz do pracy. Świetnie sprawdzi się też na każdej imprezie jako sycąca przekąska. Czas: 20 minut Poziom trudności : Bardzo łatwy Liczba porcji : 2 Jeden z najpiękniejszych tworów natury o intrygującym kształcie i zachwycającym wnętrzu, będącym kwintesencją doskonałej harmonii, piękna i żywotności. Granat, niezależnie od kultury i szerokości geograficznej, wszędzie jest symbolem(...)swojej matki. Na ziemi zaczyna się wtedy wiosna, a potem przychodzi lato. Gdy Persefona wraca do podziemi, Demeter znowu przywdziewa żałobę po córce, przyroda marnieje, nastaje jesień i zima. Krew Adonisa Persefona też była niezłym ziółkiem, gdyż ukradła Afrodycie Adonisa, młodzieńca wielkiej urody, w której obydwie boginie były zakochane na zabój. W romans wdał się Ares i nasłał na Adonisa
Niedzielny kucharz