Leczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna, prosta sałatka, pełna smaków i aromatów. Doskonała na lancz do pracy. Świetnie sprawdzi się też na każdej imprezie jako sycąca przekąska. Czas: 20 minut Poziom trudności : Bardzo łatwy Liczba porcji : 2 Jeden z najpiękniejszych tworów natury o intrygującym kształcie i zachwycającym wnętrzu, będącym kwintesencją doskonałej harmonii, piękna i żywotności. Granat, niezależnie od kultury i szerokości geograficznej, wszędzie jest symbolem(...)swojej matki. Na ziemi zaczyna się wtedy wiosna, a potem przychodzi lato. Gdy Persefona wraca do podziemi, Demeter znowu przywdziewa żałobę po córce, przyroda marnieje, nastaje jesień i zima. Krew Adonisa Persefona też była niezłym ziółkiem, gdyż ukradła Afrodycie Adonisa, młodzieńca wielkiej urody, w której obydwie boginie były zakochane na zabój. W romans wdał się Ares i nasłał na Adonisa
Niedzielny kucharzprzed walką z ogromnym bykiem pustoszącym pola Maratonu. Horta rośnie w całej Grecji, na wzgórzach i w górach, na polach i łąkach. Najobficiej od początku zimy do wczesnej wiosny (zima w Grecji nie wygląda tak jak u nas, to bardziej pora deszczowa, zaś jesień Grecy nazywają swoją drugą wiosną), ale można spotkać także letnie odmiany horty. Niektóre rośliny(...)kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta
Chilli Czosnek i OliwaSURÓWKA Z KAPUSTY OBIADOWA Jak przygotować wyśmienitą surówkę z kapusty do obiadu - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty
Moja Książka KucharskaOgórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego Zalewa: 1200 ml przegotowanej wody 250 ml octu 10 % 300 g białego cukru 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki soli 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)kurkumy Wykonanie: Ogórki (wymoczone wcześniej przez ok. 1 godziny) możemy przygotować w dwóch wariantach. Możemy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki w formie sałatki, bądź również obrać i wydrążyć nasiona i pokroić w paski / łódki. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy podane w proporcjach jak podane w przepisie: 1 mała łyżeczka gorczycy, 2 ziarenka czarnego pieprzu, 1 ziarno ziela
W Moim Magicznym DomuKiedy myślimy o kapuście kiszonej to mamy na myśli kapustę szatkowaną w cienkie paseczki. Zwykle kisi się ją dopiero na zimę, ale młoda kjapusta też się do tego nadaje. W niektórych rejonach kisi się też całe liście a nawet całe główki kapusty, ale do tego potrzebna jest już mniejsza lub większa beczka. W blokowych warunkach mam miejsce tylko na słoiki(...)Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie. Liści można używać do kanapek czy sałatek. Jest jędrna i chrupiąca, ale jednocześnie delikatniejsza i mniej kwaśna niż taka kapusta kiszona w soku własnym. Ale jednocześnie jest bardzo zdrowa, tak jak wszystkie kiszonki. Kiszenie to dobry sposób
Smaczna PyzaTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się
Chilli Czosnek i OliwaDETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA Solidna rybka z pieczonymi warzywami na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią delikatne mięso podbite smakiem cytryny i czosnku. Z
Mam To Na WidelcuTakie piękne słoneczko za oknem! Szkoda jedynie, że tak pięknie świeci, kiedy trzeba się uczyć. Aż nawołuje do wyjścia, by nacieszyć się nim przed szarością zimy. Wydaje się, jakby to nie była jesień, tylko początek wiosny. Nawet nie wiecie jak bardzo chciałabym teraz wyjść na zewnątrz, przejść się po plaży i wsłuchać w fale morza. Póki co, trzeba pozaliczać wszystko(...)jest taka wielka, żeby wyjadać go łyżeczką ze słoika. Uważam go za interesujący i podkreślający smak element wielu potraw. Między innymi świetnie pasuje do babki piaskowej (zamiast margaryny/masła), sałatki jarzynowej, zapiekanego kurczaka, czy też jako zestaw z serem i ketchupem na kanapkę. Niestety, wszyscy dobrze wiemy, że jest stworzony głównie z tłuszczu i powinniśmy spożywać go jak najmniej
Be Fit Be StrongKalafior w tym czasie jest wyjątkowo tani, więc czas pomyśleć, aby zatrzymać jego smak na zimę. Proponuję KALAFIOR W ZALEWIE w słoikach. SKŁADNIKI: kalafior sól cukier kwasek cytrynowy, cytryna WYKONANIE: Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki(...)cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy
Kuchnia BeatySurówka chińska według Ewy Wachowicz – to propozycja na pyszną surówkę do obiadu. Do jej wykonania potrzebne są zaledwie 2 główne składniki – czyli biała kapusta
Kulinarne PrzebojeWszyscy go lubimy ale nie każdy wie jak go przyrządzić by był smaczny ..Niestety sam proces gotowania to pestka ale pózniej należy obrać z łupinki..Ale
Ugotujmy CośJesienią i zimą, kiedy rano za oknem jest ciemno, mam potworne problemy z pobudką. Od zawsze przestawiam budzik, bo "jeszcze tylko 5 minut". A jak tak zrobię parę razy, to później wszystko odbywa się pędem i ciężko czasem coś przełknąć. No i oczywiście nie ma już czasu na skoczenie po bułeczki, czy (tym bardziej) ich pieczenie. Stąd też moja dzisiejsza(...)propozycja do akcji "Szklanka soku do śniadania". Śniadanie na ostatnią chwilę dla śpiochów inspirowane kuchnią meksykańską, czyli niezwykle zdrowe i odżywcze awokado z sałatką i ciepła tortilla z kurczakiem i papryką zamiast kanapki. Kurczaka można użyć oczywiście świeżego, ale wtedy śpicie kilka minut krócej ;) Można go też zastąpić salami lub chorizo. Jako uzupełnienie koniecznie sok pomidorowy pikantny Tymbark
Pełny talerzjednymi z tych przetworów które obowiązkowo robię co roku. Mam na nie sprawdzony przepis, z którego wychodzą nie za słone, jędrne i są doskonałym dodatkiem na kanapki, do sałatek i do zupy ogórkowej. Czy wiesz że ogórki po ukiszeniu nabierają nowych właściwości zdrowotnych? Ogórki kiszone świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej obecność bakterii probiotycznych w kiszonych ogórkach sprawia(...)więcej ogórki kiszone zawierają sporą ilość antyoksydantów wspomagających nas w walce z wolnymi rodnikami. Przepis na ogórki kiszone mam jeszcze od swojej babci. Są to więc tradycyjne ogórki na zimę jakie znam od lat. Ogórki kiszone – czego potrzebujemy do ich zrobienia? Przede wszystkim ogórków Ale nie byle jakich. Wybór tych odpowiednich to połowa sukcesu. Muszą być świeże (zerwane najlepiej
ArbuziakiLubicie wiosenne przepisy? Zimą zwykle nie jemy za zdrowo, więc kiedy robi się ciepło przychodzi czas na wiosenne postanowienia. Wiosna to też czas nowalijek, młodej kapusty, koperku, rzeżuchy, szczawiu i ziół. Warzywa na straganach same się proszą, żeby je kupić, ale często nie mamy pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy. Co zrobić(...)kolorowymi warzywami i ziołami, żeby nasze posiłki były jeszcze pyszniejsze i żeby cieszyły oko? document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2019/04/Wiosenne_dania_sezonowe_-_przepisy_na_wi.mp4 Zobaczcie kilka pomysłów na wiosenne dania. Zielona sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem Zielony to kolor wiosny. Z pestkami granatu sałatka będzie jeszcze piękniejsza. Składniki na 2 porcje kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mała cebula – obrana i drobno pokrojona, posolona
Ugotowane pozamiatane