Surówka z kapusty do słoików bez gotowania fot. Moja Książka Kucharska Surówka z kapusty. Przepis na surówkę z kapusty obiadową - do słoików, bez gotowania. Prosty przepis
Moja Książka Kucharskaorzechów. Najlepiej jeśli nie jest za bardzo słodkie. Moim ulubionym smakiem w lodziarni koło mojej pracy jest gianduia bez cukru. To taka prawie nie słodka nutella. Ponieważ jest zima muszę znaleźć sobie jakieś inne lekko orzechowe smaki i pomyślałam o olejach z orzechów. Klasyczne to np. olej z orzechów laskowych, ale każdy wie, że w kuchni możemy wykorzystać także olej(...)używamy ich zbyt dużo w naszych przepisach. Za to dobrze pasują wszędzie tam, gdzie użyliśmy oleju tłoczonego na zimno, czyli do dekoracji deseru i jako element sosu w sałatce. Olej makademia jest źródłem wartościowych składników odżywczych np. wit E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mnie interesuje przede wszystkim to, że jest bardzo smaczny i ma lekko orzechowy smak i zapach. Produktem
Ugotowane pozamiataneBuraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem(...)papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier
Tradycyjna Kuchniabogate źródło białka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno. Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej(...)posiekany ząbek czosnku oraz mąkę, jajka i przyprawy. Formujemy w dłoniach kuli, które spłaszczamy lekko i tak powstałe placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubioną zieloną sałatką lub salsą z pomidorów
Przysmaki KarolkiDziś na Mazowszu znów sypie śnieg i wspomnienia przeniosły mnie do zim mojego dzieciństwa, pełnych tego białego puchu i cudownej zabawy na dworze. Teraz temperatura nieco spadła, więc sypie drobniutki śnieg. Ale w ciągu dnia leciały grube płatki, a ja w tę największą dzisiejszą śnieżycę wybrałam się na miasto. Przezornie rano założyłam czapkę z szerokim daszkiem i kurtkę z kapturem(...)wyczekujące paczek w nogach swoich łóżek mogły cieszyć się smakiem pomarańczy, a na Święta również mandarynkami. I w ten sposób u mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki... Składniki (na 1 porcję): burak o masie ok. 300 g pomarańcza łyżeczka miodu ok. 100 g sera typu feta łyżeczka chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju
Weekendy w domu i ogrodziewszystkim zachwycają intensywnym smakiem. Zalane słodkim sokiem bez dodatku wody tracą kwaśność, ale ich smak nadal jest ostry i wyrazisty. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, a zimą dzieci chętnie zajadają się nimi prosto ze słoika. Zarówno sok, jak i owoce, są znacznie bardziej intensywne w smaku niż w przypadku wiśniowych kompotów. Robiłam je w ubiegłym roku(...)samą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około 1-2 cm do krawędzi
Trzeci talerzU mnie w domu sezon wakacyjny wiąże się z uzupełnianiem spiżarki :) Dzisiaj kolejna propozycja na zamknięcie cukinii w słoiki. Składniki: - 4 kg cukinii - 1/2 kg marchewki
Zainspirowana w kuchnisobie stanowi doskonałą przekąskę pokrojoną na małe kawałki, można go też podsmażyć na maśle, dzięki czemu staje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery(...)ręcznikiem papierowym i przyciskam drugą deseczką. Aby serek porządnie odciekł należy go obciążyć np. słoikiem lub garnkiem wypełnionym wodą. Takie odciekanie powinno trwać ok. jeden dzień. Potem ser suszymy. Zimą można suszyć ten ser na kaloryferze. Latem można go suszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu, można go też podsuszać w ciepłym piekarniku nagrzanym do 25 stopni C. Zawinięty ser można powiesić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłaściwie wszystko, a lato to na to najlepszy czas, warzywa są świeże i dostępne na każdym targu. Ja wysiałam za dużo rzodkiewki, nadmiar zakisiłam, zawekowałam i dzięki temu w zimie będę miała trochę słońca :) SKŁADNIKI: - 2 pęczki rzodkiewek - około pół litra wody - łyżka soli kamiennej - 8 ząbków czosnku - kilka liści rzodkiewki - 2 kwiaty kopru - papryczka chili - łyżka żywego zakwasu(...)będą gotowe. Ukiszona rzodkiewka traci kolor, robi się bladoróżowa. ABY PRZERWAĆ PROCES fermentacji wystarczy wstawić ukiszone rzodkiewki do lodówki. Możesz je także zawekować. JEST TO IDEALNY DODATEK do sałatek, tatara, na kanapek, właściwie to do wszystkiego :) Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolismaczny, ale też zdrowy. Jest cennym źródłem białka, mnóstwa witamin i składników mineralnych. Warto zaopatrzyć się w większą ilość bobu i go zamrozić, aby cieszyć się jego smakiem również zimą. Do przygotowania zupy oprócz bobu dodałam młode ziemniaki, marchewką, cukinię i koperek. Zupa z bobu jest pożywna, delikatna i pyszna… Naprawdę warto ją ugotować. Polecam Składniki(...)Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć ugotowany i obrany bób, posiekany koperek i wlać śmietanę kremówkę. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Zupa szparagowa z komosą
Oryginalny smakJak Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś
W kuchni wieczoremwoda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce z ogórka orzeźwiająca - naprawdę rozbudziło nasze kubki smakowe i pozostało nam tylko czekać na dalszą część programu. Jako przystawkę podano nam szparagi z zasmażka z orzechów laskowych i nerkowa(...)troszkę odbiegała od całości przygotowanych nam dań stylem i smakiem - zaburzała wiosenny klimat przygotowanej degustacji jednak mimo to zjadłabym ją jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie. Zupa była bardzo syta a do zjedzenia pozostało nam jeszcze drugie danie główne czyli pierś z kaczki z puree jabłkowo- żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle
sierotka maRysia w kuchnipóźno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata na długą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów(...)stać się częścią tego magicznego rytuału. Kasia Marciniewicz, czyli chillibite.pl, dzieli się sprawdzonymi przepisami prosto ze swojego kredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety. Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem
Ugotowane pozamiataneWygodne dania jednogarnkowe specjalnie dla Was! Powraca podobno zimą,będą wiec idealne na ten czas, w dodatku można przygotować obiad na dwa dni, smacznego gotowania i udanego weekendu! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną(...)jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką
Moja smaczna kuchniakoszykiem pędzę, by je pozbierać. Skryte w żółknącej już trawie, bawią się ze mną w chowanego. A ja szukam ich z pełnym zaangażowaniem.Uwielbiam cały rok, wszystkie jego okresy, zimę, lato wiosnę, jesień. Każdy ma w sobie coś innego, pięknego i niepowtarzalnego.Wiosną wszystko budzi się do życia z mroźnego, zimowego snu, odżywa i zieleni się z wolna. Latem(...)piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki