staramy się nie rozgotować). Przelewamy zimą wodą kilka razy. Do makaronu dodajemy kukurydzę, szczypior, pokrojony w drobną kostkę ser. Kurczaka, płuczemy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z curry i obsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ( czosnek wyciskamy przez praskę). Dodajemy do sałatki i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Gotowe. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewyciekawe przyrządzenie. Co zatem zrobić z nadmiarem cukinii? Warto zamarynować ją w słoiku, by zimą zagościła na naszym stole, w formie pysznej surówki do obiadu. cukinia w musztardzie Nowoczesne panie domu marynują cukinię na wiele sposobów. Jedne przygotowują ją jako pikle z curry, inne jako sałatka warzywna z dodatkiem cebulki, marchewki, ogórka czy papryki. Doskonale smakuje cukinia w musztardzie oraz
sierotka maRysia w kuchnibądź koktajlowe) zjadamy na surowo lub w postaci sałatek. Do przetworów (ale także do sałatek) lubię wykorzystywać pomidory odmiany lima. Są to pomidory ze stosunkowo małą ilością pestek i sezonie są one dość tanie. Poniżej znajdziecie przepis na pomidory w solance. Z takich pomidorów można zimą wykorzystać do zupy pomidorowej lub innych dań z pomidorami. Należy tylko pamiętać, żeby przygotowywane
blog.moje-pasje.infofiołkach i jadalnych kwiatach przypomniałam sobie różne pyszności z lawendy, które jadłam przez zimę. Lawenda na szczęście daje się suszyć i jest łatwo dostępna, więc można ją jeść przez cały rok. Zobacz przepis na ciasteczka lawendowe , lemoniadę o smaku lawendy i lawendowy ocet do sałatek ! Lawenda też pięknie pachnie. To mój ulubiony zapach i jeśli robię lub kupuję detergenty
Ugotowane pozamiataneRelish z papryki i buraki pieczone to moja propozycja na bardzo smaczną sałatkę. Do jej przygotowania użyłam buraków pieczonych (zobacz poradnik Jak upiec buraki ). Lubię od
Dorota SmakujeSłoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub
KorniszonkiSkończyła się na szczęście zima i wreszcie można korzystać z cudownych smaków takich jak np. młoda kapusta. Dzisiejsza surówka to świetna podpowiedź jak ubogacić smakowo ale
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnio w swoim menu lekkiego jedzenia wprowadziłam od dwóch miesięcy jedno danie sałatkowe.Jem sałatkę na kolację albo obiad i wiecie co, straciłam w biodrach 4 cm.Dlatego teraz jem lekko i pysznie ,nie katuję się dietami i czuję się lepiej.Czego i Wam życzę.Nie wrócę do starych nawyków ,tak jak to zrobiłam w tamtym roku po diecie ,że zakładałam się(...)stracę to co nadrobiłam zimą i resztę 1 sałata 1 - 2 pęczki rzodkiewek 0.5 kostki twarogu chudego pęczek rzeżuchy 1 biała cebula 1 ogórek zielony sól pieprz Olej bazyliowy lub inny ************************************* Sałatę umyć , osuszyć,porwać na kawałki ułożyć w misce.Rzodkiewki opłukać , pokroić w plasterki , posypać sałatę.Ogórek pokroić w cienkie plasterki , posypać sałatkę.Cebulę w pokroić w piórka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon na fasolkę szparagową w pełni! Dzisiaj proponuję Wam mało oczywiste wykorzystanie jej w znanej i popularnej sałatce. Dodatek tego warzywa jeszcze bardziej podnosi walory zdrowotne dania i zwiększa zawartość białka , co jest korzystne szczególnie dla osób odchudzających się. Przed Wami sałatka nicejska z fasolką szparagową. Koniecznie spróbujcie w tym letnim sezonie! Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Zanim przejdziemy(...)szparagowej, które przekonają Was do tego, by uwzględnić ją w swoim codziennym jadłospisie Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? bo jest dostępna przez cały rok… teraz najlepsza, wiadomo, ale zimą nie bójcie się sięgać po mrożoną, jest niskokaloryczna, co z pewnością ułatwi Wam redukcję masy ciała, jak każde warzywo zawiera błonnik pokarmowy , który sprzyja uczuciu sytości, znajdziemy w niej sporą
Natka Pietruszkisięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis ) budują z nich bliskowschodnie(...)obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis) , a na zakończenie dnia lekka caprese z pesto (przepis) . Pieczenie pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona metoda ich obróbki, a ta sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Kasze bulgur możecie zastąpić dowolną: np bezglutenową jak komosa ryżowa, lub bardziej powszechną jak np: jaglaną czy gryczaną niepaloną. Składniki na ok 4 porcje
Słodki Kompromisszparagi co prawda już się kończy, ale wciąż możemy z niego skorzystać i cieszyć się ich smakiem w pełni. Najczęściej szparagi jadamy w całości, jako dodatek do obiadu lub sałatki. Zielone szparagi są popularniejsze, może dlatego, że nie trzeba ich obierać 😉 Wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki i gotowe. Z kolei białe szparagi musimy najpierw obrać, a następnie odłamać zdrewniałe końcówki. Jeśli(...)nich dwa dania - szparagi możecie wykorzystać jako surówkę do obiadu czy składnik sałatki, a z obierek i odłamanych końcówek przygotować pyszną zupę krem. Pamiętajcie też, że obierki i końcówki możecie śmiało mrozić - dzięki temu będzie mogli cieszyć się smakiem zupy szparagowej nawet w środku zimy. Zupa z obierek szparagów - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: obierki
Z notatnika dietetykaKapusta zasmażana z soczewicą to mój sposób na ciepłą sałatkę do obiadu albo szybki pomysł na kolację. Jest bardzo łatwa do przygotowania, nie wymaga wcześniejszego gotowania a więc to szybkie danie. Jest też tania i z łatwo dostępnych składników. Jesień i zima to dla mnie czas kapusty, którą zresztą bardzo lubię – zawsze mam w swojej spiżarni główkę. Wymyśliłam sobie też
Dorota Smakujekomentarze też odpowiadałam z opóźnieniem. Sporo czasu spędziłam w kuchni. Wypróbowałam m.in. przepis na sałatkę serowo-pomidorową - zamiast parmezanu użyłam wykorzystałam ser cheddar (za którym nota bene przepadam i prawie zawsze mam go w lodówce). Przygotowałam także fasolkę szparagową w sosie pomidorowym w wersji "na zimę". W końcu, po dłuuuugich miesiącach oczekiwania, otworzyli po remoncie moją osiedlową bibliotekę. Pierwsze wypożyczone
blog.moje-pasje.infoPrzypominam sobie, że te rzodkiewki były bardzo dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon na rzodkiewkę, postanowiłam odświeżyć ten przepis. W oryginale tak przygotowane rzodkiewki spożywa się już na drugi dzień. Ja jednak pasteryzowałam je w słoikach i w zimie miałam namiastkę wiosny. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniaCiasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata