Ostatnio w paczce od mojego przyjaciela zza Koła Podbiegunowego znalazłam mnóstwo pyszności, a wśród nich spory kawałek legendarnego szwedzkiego sera Västerbottenost. Wyrabiany wyłącznie w jednym miejscu na świecie - wiosce Burträsk w regionie Västerbotten we wschodniej Szwecji. Podobno próbowano wytwarzać go w innych regionach kraju ale tylko w tej konkretnej wiosce ser zyskuje ten niepowtarzalny smak, za który został mianowany królem serów. Jedna z historii głosi, że to za sprawą meteoru, który kiedyś... czytaj dalej...
Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)