salatka na zime - 1777 przepisów (strona:68/119)

Domowy ocet jabłkowy 138

nich możecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: Składniki: Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą (na szklankę wody

moj przepis na
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 117

lekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 126

lekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć

Kuchnia MagdaLeny
KISZONE POMIDORKI( KOKTAJLOWE )CHERRY 168

Przepis dostałam od rodziny.Pomidorki fantastycznie się sprawdzają zima do zupy pomidorowej , wnoszą bardzo ciekawy smak i zupa jest smaczniejsza .A kiedy dodamy jeszcze koncentratu pomidorowego to nie będziemy chcieli robić zwykłej pomidorowej .Lekcja też dla nas - nieraz kupujemy takie pomidorki do sałatek i nieraz one leżą bo nie mamy co z nich zrobić , więc aby ich nie wyrzucać , zakiśmy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowy ocet jabłkowy 209

nich możecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: Składniki: Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą (na szklankę wody

moj przepis na
QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 157

egzogennych, w tym lizyny ). Czasem ugotowałam komosę czarną lub czerwoną do jakiejś sałatki ale ogólnie używałam jej znacznie mniej, niż bym chciała, ze względu na niestety słaby popyt na nią w domu... Dziś postanowiłam zrobić kolejne podejście, bo jednak samymi kartoflami nie żyje człowiek, a idzie zima i trochę trudniej fajnie się odżywiać nie mając tych wszystkich świeżych owoców

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z bakłażana i granatu 102

Kolejna propozycja na przekąskę, która zachwyca smakiem. Może być podawana w wersji ciepłej jak i zimnej. Sałatka z bakłażana i granatu   Drukuj Czas przygotowania 5

Apetyt na Zielone
Domowa kiszona kapusta 122

Domowa kiszona kapusta jest zdrowa, tania i bardzo smaczna. Najzdrowsza i najłatwiejsza chyba do zrobienia surówka na zimę. Kiszona kapusta stanowi również podstawę wielu dań i

Gotuj w domu
Krem Czarny Ryż - ochrona przed smogiem 159

Krem detoksykujący Czarny Ryż  zabezpieczenie skóry przed smogiem  Od wielu lat lekarze i naukowcy mówią o szkodliwym wpływie smogu na zdrowie człowieka. Jednak większość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Papryka po szwedzku-przetwory 359

Papryka po szwedzku – przetwory Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona

Ogrodnik w podróży
Brzoskwinie w lekkim syropie na zimę 306

Sprawdzony przepis na domowe brzoskwinie w lekkim syropie w słoikach, to idealny sposób na wspaniałe zachowanie ich letniego smaku na zimę. Ten przepis wyróżnia delikatny syrop, wykorzystujący naturalną słodycz dojrzałych brzoskwiń, dzięki czemu nie są one przesłodzone aż do bólu zębów. Podpowiadamy też jak wybrać najlepsze brzoskwinie do przetworów oraz jak bezproblemowo usunąć z nich pestkę i skórkę(...)sposób nawet początkujący w szykowaniu przetworów bez trudu przygotuje najlepsze brzoskwinie do ulubionego sernika na zimno. Wspomniany wcześniej sernik z brzoskwiniami , w naszej wersji na zimno oraz sałatka owocowa , to tylko ułamek przepisów, do których warto wykorzystać te wspaniałe owoce. Brzoskwinie ze słoika możesz użyć do koktajli, jako dodatek do jogurtu, naleśników, domowych gofrów, a nawet mięsa. Jeśli marzysz więc

Kuchnia Na Wypasie
Wtorek: Makaron primavera 102

właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się to zimą, kiedy klienci nie mogli doczekać się wiosny i jego smaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie(...)makaron primavera z pesto zamiast sosu. Jest to bardzo lekkie i odświeżające danie. Pysznie smakuje na ciepło, ale można je zjeść również na zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól

Niedzielny kucharz
Wtorek: Makaron primavera 134

sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera po łacinie oznacza wiosna. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque powstało słynne dzisiaj danie o tej właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się to zimą, kiedy(...)kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję

Niedzielny kucharz
Domowy eliksir zdrowia 2742

dziennie! Takie cudo powinniśmy mieć w swojej lodówce nie tylko jesienią, czy zimą, kiedy pogoda jest niejednokrotnie zdradliwa i sprzyja wszelkim infekcjom, ale przez cały rok. Wiosną i latem nasz organizm również potrzebuje wsparcia i wzmocnienia. Eliksir jest nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!