używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę. OLEJ PALMOWY - uzyskany z miąższu owoców palmy oleistej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ma czerwono-pomarańczową barwę, gdyż nie został poddany procesom(...)karotenoidy oraz koenzym Q10. Można używać go do smażenia, pieczenia, duszenia, jako dodatek do zup i sosów. Nadaje potrawom intensywną barwę. OLEJ KONOPNY - ekologiczny olej tłoczony na zimo. Jest ogromnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają idealne proporcje, czyli 3:1. Jest to idealny stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3, co wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów
Zdrowie na języku :PPamiętam przyjęcia rodzinne, czy to imieniny, czy to spotkania świąteczne na których nie mogło zabraknąć śliwek w occie. Ja jako dzieciak uwielbiałam te śliwki choć nie
Moje Małe CzarowanieDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś
Poezja Smaków - blog kulinarnypierwszych przymrozków. Co ważne - dynie lekko przymrożone nie nadają się do przechowywania i albo: - zjemy je od razu albo - należy je wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę; taka marynowana dynia z goździkami w delikatnej zalewie octowej smakuje obłędnie (smak dzieciństwa). Pasowała do domowych wyrobów pasztetów (na kanapkę) i jako zakąska na rodzinnych biesiadach dla dorosłych. Kilka(...)roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. A te są niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco
Zasmakuj KuchniKiedyś byłam sceptyczna, jeśli chodzi o topinambur. Uważałam, że to taki pasternak, który ma zły stosunek ceny do pracochłonności i smaku. Ale to było zanim odkryłam
Ugotowane pozamiataneZrobiło się ślisko, biało, zimowo :) Niektórzy z utęsknieniem czekali, aż przyjdzie, inni woleliby, żeby w ogóle nas nie odwiedzała w tym roku. Jednak taka kolej rzeczy. Taki mamy klimat ;) Zima zadomowiła się u nas na dobre i raczej tak prędko jej nie wygonimy. Ja chyba nawet lubię tę porę roku. Chyba, bo... No cóż, jestem okropnym zmarzluchem i nawet najcieplejsza(...)jemy. Przychodzi wtedy ochota na cięższe, gęste, pikantne i grzejące brzuszki potrawy. Niestety nie są one ani najzdrowsze, ani najlepsze dla sylwetki ;) Nawet ja kręcę nosem na sałatki, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę
Ratunku obiaddotychczas smakołyków ze słoików - tym razem wybór padł na kalafior marynowany w curry. Inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików " Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis na kalafior marynowany w curry przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior(...)pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce. Sugestia dotycząca podania : Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Kalafior marynowany w curry
Cztery FajeryDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Cztery Fajeryroślina strączkowa, świetnie sprawdza się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz zup (najlepiej sprawdza się w zupach typu krem), świetnie też smakuje w paście typu hummus. Jak ugotować bób : 1. Sprawdź, czy bób(...)odcedź i przelej zimną wodą. 6. Podawaj od razu jako przekąskę lub wykorzystaj do ulubionego dania. Rada: Bób ugotowany "al dente" możesz zamrozić, by móc cieszyć się nim w zimie. ps. na targach kupisz bób w plastikowych workach, dzięki temu bób nie brązowieje, gdyż worek chroni przed dopływem tlenu, który powoduje brązowienie ziaren. Jeśli widzisz brązowy bób, zastanów się
Ale ProsteSkładniki: 2 kg mniejsza papryka chilli, - do każdego słoiczka po 2 liście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2
W Mojej Kuchni LubięZima w pełni, przyda się więc nieco witamin, których dostarczają nam owoce i warzywa. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 kalarepa 1 łyżeczka cukru majonez i gęsty jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencji sól i pieprz do smaku Sprzęt tarka do jarzyn ostry nóż Przygotowanie Seler naciowy i jabłko (umyte, ale ze skórką(...)kosteczkę. Kalarepę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Majonez mieszamy z gęstym jogurtem w proporcjach 1:1 Dodajemy cukier i mieszamy wszystkie składniki. Zaletą tej surówki / sałatki jest to, że na drugi dzień jest tak samo chrupiąca i smaczna Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFałszywa zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski czyli fałszywa zupa gulaszowa wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej. Kuchnia węgierska opiera się głownie na tłustych, ciężkich potrawach, ale
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDomowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym lub wspomagającym np. w walce z przeziębieniem.Z owoców dzikiej róży i głogu możemy wyczarować wyjątkową przyprawę w kolorze różowo-czerwonym. Takie wyjątkowe, własnoręcznie wykonane produkty sprawdzą się jako miłe upominki dla najbliższych(...)dzieła :) Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży,1 kg owoców głogu,woda,cukier.Przygotowanie:Owoce umyć i odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, wsypać do słoja, zalać zimą i przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (do 1 łyżeczki na szkl. wody), tak żeby woda zakryła owoce. Miałam pracujący ocet jabłkowy, więc dla przyśpieszenia fermentacji dodałam do nastawu 1/2 szkl
SzczyptaSmaQ