mnie co roku nie muszę robić dżemów, soków, sosów i innych pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki. Do ich zrobienia możecie użyć
Mieszam w GarnkuPyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z
Wanilia i KardamonSurówka z marchewki i pora Bardzo prosta propozycja do dań obiadowych , szczególnie dobra zimą , kiedy warzyw pod ręka jest mniej . Wiadomo, por , jabłko , marchew i jakaś
Ogrodnik w podróżypozytywnie nastrajająca, w sam raz na te ponure, szare dni, którymi raczy nas od jakiegoś czasu Pani Zima. Może jakby dni były trochę dłuższe, to jakoś człowiekowi inaczej by się funkcjonowało. A tak każdy chodzi ponury, smutny, ospały i zmęczony. Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł cebula ząbek
Czerwona Porzeczkawyrasta, a są lepiej niż one przyswajalne dla naszego organizmu. Dodatkowo żadne z warzyw i owoców dostępnych zimą, nie zawierają tyle wartości odżywczych, co one. Dlatego zamiast syntetycznych witamin w tabletkach zachęcam Was do dodawania tych małych witaminowych bomb do kanapek, sałatek i innych potraw i wypróbowania ich działania na sobie :) Powracając do śniadania, najlepiej smakuje ono w towarzystwie ukochanej
Taste Of My Daywymieszać wszystkie składniki Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez połączony z jogurtem - wymieszać. Sałatka szybka i bardzo, bardzo smaczna :)Zostawiam Was na kilka dni i umykam zobaczyć, czy morze latem jest w tym samym miejscu co w zimą ? :)A może dzieci coś ugotują lub zrobią ciasto
Proste PotrawyCzerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie
Magiczne Życie Martykalafiora. Robię domowy ketchup, chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne, pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych skarbów żeby zimą było po co sięgnąć.Ponieważ w tym roku jest dużo truskawek to już zaczęłam chować je do słoików
Smaczna PyzaZima dłużyła mi się niemiłosiernie, ale teraz jest już dla mnie tylko jak zły sen. Już nie mogę się doczekać tych słonecznych dni spędzonych w ogrodzie Rodziców i na spacerach, reaktywacji mojego balkonowego ogródka ziołowego, a przede wszystkich tych wszystkich warzyw i owoców, od których już wkrótce zaczną się uginać straganowe wystawy! Z tej okazji przygotowałam dla Was kolejną sałatkę
Chilli Czosnek i OliwaWystarczy, że dobrze przetrząsnę lodówkę aby nawet zimą stworzyć kolorowy posiłek. Oczywiście jest pysznie! Zrobiłam ją w zapasie na dwa dni jako lunch do pracy i powiem szczerze, że dało mi niezłego kopa energii. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na sałatkę to kliknijcie tutaj -> klik ! Sałatka
rabarbarowogruszki w zalewie octowej są pysznym dodatkiem do mięsa, pasztetów i sałatek i doskonale zastępują chutney z gruszek . Słodko cierpkie marynowane gruszki w occie możesz podawać także do serów. Pamiętam z dzieciństwa, że gruszki w occie zawsze pojawiały się u nas na wigilijnym stole, a najlepsze gruszki na zimę robiła moja babcia. Smak marynowanych gruszek podkreślają typowo jesienne korzenne przyprawy(...)przyprawy w całości (cynamon, goździki, ewentualnie pieprz w ziarnach), ocet spirytusowy lub jabłkowy i cukier. Marynowane gruszki w zalewie octowej są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa, pasztetów serów i sałatek. Takich gruszek nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Gruszki w zalewie octowej Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Z poniższych proporcji otrzymasz 3 słoiki o pojemności
Cztery Fajerymięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić pyszną marynowaną cebulę na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na cebulę marynowaną
Moja Książka KucharskaOczyszczacz powietrza Stadler Form Roger - opinie użytkownika Nad tym jakim powietrzem oddychamy zaczynamy zastanawiać się najczęściej późną jesienią i zimą, kiedy w mediach słyszymy o smogu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów
Cztery Fajery