Grudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki
Ugotowane pozamiatanezimę oto jedna z moich propozycji ze starej kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki
W królestwie smaków BeatyOd firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować
Ala piecze i gotujezimy należy wspomagać się czym się da. Ja wspomagam się czosnkiem od lat w różnej postaci. Tym razem zakisiłam czosnek i było to super posunięcie bo nie dość że antybakteryjny i antybiotykowy czosnek to w postaci kiszonek ma mnóstwo pożytecznych bakterii które wspomagają odporność. Samo zdrowie, a i nie pachnie tak jak świeży, ten kiszony. Idealny do sosów, sałatek
Moje Małe CzarowanieUwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad(...)tego bardzo rozgrzewa – idealna na zimę, jaka nam się robi za oknem! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * kukurydza – 250 g * duża cebula – 1 szt * por- 1/3 szt * czosnek – 1 ząbek * świeża chili i imbir – po 0,5 szt * masło – 1 czubata łyżka * mąka – 1 łyżka * ziemniaki – 2 szt * bulion warzywny
Ostra na SłodkoZatrzymaj lato w słoiku i zamarynuj cukinię według tego wspaniałego przepisu. Cukinia w zalewie musztardowej jest świetnym dodatkiem do dan obiadowych, sałatek czy kanapek. SKŁADNIKI: ZALEWA
Pani M - kuchnia smakowitazimą cieszyć się jego aromatem. Składniki: Koperek ( dowolna ilość ) Wykonanie: Z koperku odcinamy korzonki. Starannie go myjemy pod bieżącą wodą. Odkładamy na czysty ręcznik aby usunąć nadmiar wody i osuszyć koperek. Po tym czasie siekamy drobno i umieszczamy w pojemniku. Całość mrozimy. Teraz gdy tylko przyjdzie nam ochota sięgamy po zamrożony koperek, czy to do ziemniaków, zupy, sosu czy sałatki
Smaki Ewysałatka z arbuza zcytrusowo-miętowym winegrecie i z fetą. 6 lat temu zaczęłam robić Tort z arbuza i ten stał się ostatnimy czasy również popularny, choć wtedy kiedy sama zaczęłam z arbuza tworzyć Torty, nie widziałam w sieci aby ktoś wpadł na taki pomysł. Po zjedzeniu soczystych kawałków czerwonego miąższu arbuza, skórki wyrzucamy a można z nich na zimę
Sztuka gotowania w/g Samirysałatek i warzyw. Z masy formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety z brokułów, ryżu i sera można upiec w piekarniku bez tłuszczu, to będą wtedy mega fit kotlety, ja te usmażyłam na oleju rzepakowym, a po usmażeniu odsączyłam z nadmiaru tłuszczu, kotlety zostały podane z mixem sałat i pastą/ sosem paprykowym, który robiłam z myślą o zimie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTypowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje
Cztery Fajeryszałołty owocowe je tela 2 , wiela je owocōw. W kołżdym 3 sezōnie znojdymy na zygrōdce 4 abo we sklepie owoce, z kerych je narychtujymy 5 – yno bez zima na zygrōdce niy mołcie czego szukać, chyba żejście sie akurat pojechali na bezuch 6 do ōnkla 7 na Florydzie To je leke 8 danie, kere mogecie zjejś na deser abo dać(...)lekkie 9 cytryny 10 oblać, ô= ło 11 gotowe 12 częściej 13 można 14 przytrafi 15 proste, zwykłe 16 graf- niemiecki tytuł szlachecki Artykuł Owocowy szałołt- wynołkwianie piyrsze (Sałatka owocowa- wersja I) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniszałołty owocowe je tela 2 , wiela je owocōw. W kołżdym 3 sezōnie znojdymy na zygrōdce 4 abo we sklepie owoce, z kerych je narychtujymy 5 – yno bez zima na zygrōdce niy mołcie czego szukać, chyba żejście sie akurat pojechali na bezuch 6 do ōnkla 7 na Florydzie To je leke 8 danie, kere mogecie zjejś na deser abo dać(...)lekkie 9 cytryny 10 oblać, ô= ło 11 gotowe 12 częściej 13 można 14 przytrafi 15 proste, zwykłe 16 graf- niemiecki tytuł szlachecki Artykuł Owocowy szałołt- wynołkwianie piyrsze (Sałatka owocowa- wersja I) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniPaździernik to bardzo dobry miesiąc na zrobienie zapasów z papryki na zimę. Tradycyjnie robimy zazwyczaj w zalewie octowej, ale można też paprykę zamrozić. W tym celu paprykę po oczyszczeniu kroimy w paski, kostkę... Potem dzielimy na porcje, które potem będziemy jednorazowo używać. Pakujemy przygotowaną paprykę do pojemników lub do woreczków. Tak przygotowaną mrozimy w -18 st.C Jest(...)bardzo fajny sposób na przechowanie warzyw, które w dowolnej chwili możemy wykorzystać do gulaszu, sałatki, zupy, leczo czy innych dań. Smacznego
chleba naszegoZimą staram się, aby moje śniadania były kolorowe. Im więcej żywych i soczystych barw tym lepiej. Dzisiaj postawiłam na włoskie smaki, które zawsze poprawiają nastrój, nawet, gdy temperatura spada i mroźne powietrze odczuwamy nawet w ciepłym domu. To nic skomplikowanego, bo wykorzystałam rukolą, mozzarellę, parmezan i słodkie pomidorki koktajlowe. Całość skropiłam delikatnym dressingiem z oliwy i suszonego oregano(...)lubię. Sałatka jest syta, porcja na zdjęciu wystarczy dla dwóch osób. Sałatka z rukoli z mozzarellą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 4 garście rukoli 1 kula mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 4 łyżki startego parmezanu, możesz wybrać także grana padano 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy rukolę. Mozzarellę kroimy na półplasterki
Moja smaczna kuchniaKAPUSTA SAŁATKOWA Przedstawiam dzisiaj przepis na kapustę sałatkową idealną jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako zdrowa przekąska. Oprócz oczywiście kapusty, mamy
Moja Książka Kucharska