Ciekawa jestem, czy kisicie sami ogórki na zimę? U mnie to numer jeden, wśród wszystkich przetworów. To duże udogodnienie, mieć je zawsze pod ręką
Agusiowe smakołykiSałatka caprese z pomarańczą Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania mojej wariacji na temat włoskiej sałatki caprese . Mamy sezon na owoce pomarańczy , które osobiście bardzo lubię – ich
Dorota SmakujeDuszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę
Cztery Fajeryzimy jeszcze daleko, ale warto wykorzystać takie warzywa jak ogórki, żeby już teraz przygotować pyszną sałatkę w pomidorowo - ketchupowej zalewie. Składniki: 8 dużych ogórków gruntowych, Pół małej cukinii, duża marchewka, duża czerwona cebula 160 g przecieru pomidorowego, 3 duże łyżki ketchupu łagodnego, pół szklanki octu, 5 łyżek cukru, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka pieprzu grubo mielonego, łyżeczka słodkiej papryki, ziele angielskie
Lena GotujeSernik borówkowy na zimno w środku zimy przypomina mi piękne słoneczne dni. Uwielbiamy ten smak Przygotowanie masy serowo-borówkowej z liofilizowanych borówek jest dziecinnie proste
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata„Zimówka ” ,czyli zimowa surówka z białej kapusty Zimą , zawsze większą uwagę , przykładam do wciskania w dzieciaki warzyw , najlepiej w postaci surówek .. No nawet , nie
Ogrodnik w podróżymarynowane w occie. Kiedy sezon grzybowy jest w pełni i mamy wystarczającą ilość zasuszonych i zamrożonych leśnych grzybów, warto przygotować również na zimę kilka słoiczków grzybów marynowanych w occie, które doskonale pasują jako przekąska czy dodatek do sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie: Grzyby marynowane w occie
Księga-SmakuSezon ogórkowy w pełni więc grzechem byłoby nie zrobić domowych ogórków konserwowych którymi zimą zajadam się z wielkim apetytem. Świetnie pasują do obiadu, jako przekąska czy do ulubionej sałatki albo na kanapkę. Nie pamiętam kiedy ostatni raz kupowałam je w sklepie... te domowe są idealne a zrobione przez mamę, niebo w gębie! Składniki na zalewę; 1 litr wody pól szklanki
Radość kipiąca uśmiechem.Najpopularniejsze warzywo późnej jesieni i zimy! Marchewka z dodatkiem ananasa to bardzo smaczna surówka. Pomarańczowy kolor dodatkowo napawa optymistycznie, a podana razem
To co kochamUwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki) 3-4 gałązki
Cukiernia Pychotkipieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych pomidorów 100 g ryżu 1 czerwona cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMizeria obok ogórków kiszonych na zimę to ostatnio jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów na naszym blogu. Nic dziwnego zachwycił się nią nawet Jamie Oliver dodając na swoim blogu przepis na Summery Polish cucumber salad, czyli na naszą zwykłą mizerię Ja najbardziej lubię mizerię jaką przygotowywało się u mnie w domu z kwaśną śmietaną, solą i pieprzem. Piotrek zaś robi mizerię(...)cytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na mandolinie (muszą być cienkie). Aby je lekko zmiękczyć (puszczą wodę) podobnie jak w sałatce szwedzkiej, solimy i układamy na durszlaku . Po kwadransie ogórki odciskamy. Śmietanę mieszamy z cukrem do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny (zawsze w tej kolejności, tak jak w herbacie: cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis kiedyś spisałam z internetu i nie pamiętam źródła... Sałatka jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych, którą obowiązkowo przyrządzam "na zimę". Nadaje się też do robienia na bieżąco. Wystarczy zmniejszyć proporcje składników i przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Bez pasteryzacji może postać (w lodówce) do 2 tygodni. 3 kg kapusty 6 marchewek(...)plasterki. Składniki zalewy zagotować w dużym garnku. (Ząbki czosnku przekroić na połowę.) Do gorącej zalewy przełożyć warzywa i całość chwilkę podgrzać, aby wszystko zrobiło się ciepłe. (Nie gotować!) Sałatkę (z zalewą) przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 20 minut
Di gotujetych uzależniających przekąsek, które mogłabym jeść bez opamiętania. Niezależnie od tego, czy przygotowuję dżem dyniowy na zimę czy tylko zupę krem z dyni, pestek nigdy nie wyrzucam. Uprażone w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw smakują obłędnie. Są świetnym dodatkiem do sałatek, muesli i zup i domowego chleba. Pestki dyni są bardzo łatwe do przygotowania i gotowe do zjedzenia
Cztery Fajerysłoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus-pasteryzowana, o masie netto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona w plasterki, część
Proste PotrawyBrązowy ryż z cukinią i selerem to zdrowa propozycja na szybki obiad. Ryż podamy razem z gotowanym jajkiem na wpół miękkim. Takie danie to idealna propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepsze ogórki z kurkumą do słoików na zimę, które pięknie wyglądają i świetnie smakują. Takie żółciutkie ogórki są świetnym dodatkiem do kanapek, obiadu, sałatek lub jako przekąska na imprezie. Bardzo szybko znikają ze stołu. Warto zrobić! Ogórki z kurkumą zrobiłam tym razem w różnych słoikach na 3 sposoby: kanapkowe ze skórką, kanapkowe bez skórki oraz w słupki bez skórki. Domownicy(...)oraz wieczka dokładnie wycieram do suchego (czystą ściereczką bawełnianą lub ręcznikiem papierowym), mocno zakręcam i pasteryzuję. Koniecznie sprawdź moje ogórki kanapkowe w curry . Krok 4 – pasteryzuję przetwory na zimę Dno dużego i szerokiego garnka wyścielam ściereczkę bawełnianą, wlewam wodę i zagotowuję. Do gorącej wody ostrożnie wkładam gorące słoiki z ogórkami. Słoiki nie powinny się ze sobą stykać, a woda
Ania gotujewyobrażam sobie sytuacji, gdybym miała nie mieć kilku słoików ogórków kiszonych w swoim domu. Stanowią one świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek czy surówek. W naszym domu idzie ich bardzo dużo, dlatego też staram się, aby każdej zimy przygotować kilkadziesiąt słoików, aby nie brakło. Kiszone ogórki oczywiście można zakupić w sklepie. Jestem jednak pewna, że nie smakują one tak dobrze
Przepiski.plPrzepis na tę sałatkę zrodził się przez przypadek. A w zasadzie dzięki temu, co akurat znalazłam w swojej kuchni 🙂 Brokuły, tuńczyk, papryka i makaron z pełnymi
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja Delicjakilku próbach. Mają być po zbójnicku, więc nie może zabraknąć intensywnych przypraw. Sposób pokrojenia ma ułatwić wykorzystanie ich do kanapek zimą porą, gdy rano każda minuta okazuje się cenna. Z powodzeniem można je też potraktować jako sałatkę do obiadu lub dań z grilla podobnie do dotychczas robionych ogórków z chili czy ogórków z papryką, cebulą i imbirem . Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieKREMEM SZAFRANOWO-DYNIOWYM NALEŚNIKI GRYCZANE Z SOSEM DYNIOWYM I GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ. PYCHA! ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO I SŁODKIEJ PAPRYKI SAŁATKA Z FIGAMI I SEREM SYROP DO KAWY PUMPKIN SPICE COFFEE ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ Z ZIAREN. KREM Z PIECZONEJ ZUPY Z DYNI Z KURCZAKIEM GARAM MASALA PLACUSZKI Z DYNI I MARCHEWKI! POLĘDWICZKI
SMYKWKUCHNI„Rzymska ” sałatka z cukinii i natki pietruszki, przetwory Sałatka jest wynikiem faktu , że na początku sezonu cukinia cieszy , a w pełni już nie wiadomo
Ogrodnik w podróżyBuraczki na ciepło do obiadu 3. Przecier z kiszonych buraków 4. Buraczki na ciepło do obiadu 5. Barszcz z grzybami 6. Sałatka buraczana 7. Barszcz ukraiński 8. Kapuśniak z buraczkami 9. Buraczki na barszcz do słoików na zimę 10. Surówka z buraków i kapusty
Tradycyjna Kuchniapekińskiej Miały być na obiad zwykłe buraczki z cebulką. Ugotowane już czekały na starcie i doprawienie. Ale pomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków
na moim stole...idzie, jesień zbliża się nieubłaganie. Jeśli tak bardzo cieszyliście się latem, jakże pięknym tego roku i zapomnieliście o przetworach na zimę, przypominam że czasu zostało już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule
Kuchnia w opałachsama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno znaleźć coś pysznego. A ta sałatka jest słodziutka i soczysta inaczej niż kwaśne ogórki kiszone. Idealna jako dodatek do obiadu w zimie. Przepis rodzinny czyli sprawdzony. Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg cebuli 3-4 papryki sól Zalewa: 4 szklanki wody
Pyza i SurówkaKwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni
SzczyptaSmaQ