zbędnych kilogramów. W artykule podpowiadamy, jakie dania warto spożywać zimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy. Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste , przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi(...)przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu chilli con carne na bazie mięsa z indyka. Rozgrzewające przyprawy do dań na zimę Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, a tym samym sprawić, by nieco rozgrzewały organizm podczas chłodnej zimowej aury, warto sięgnąć po top 5 przypraw idealnych na zimę: Imbir – poza
codojedzeniaKebaba 2-3 łyżki oleju rzepakowego do zamarynowania mięsa i 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli 5 czubatych łyżek majonezu 5 czubatych łyżek ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem gyros – Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, dodać 2-3 łyżki oleju rzepakowego oraz 2-3 łyżki przyprawy kebab-gyros(...)zimę) . Pokroić w kosteczkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać. Wszystkie składniki (kurczak, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe) poza kapustą pekińską wymieszać ze sobą oraz z ketchupem i majonezem. Przełożyć do miski (najlepiej przezroczystej), a na wierzch ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Smacznego! Zajrzyjcie również po ten przepis: Sałatka gyros warstwowa oraz
Kulinarne Przebojelekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć
Kuchnia MagdaLenylekką goryczką. Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Jarmuż do niedawna był praktycznie nieznanym warzywem i traktowano go raczej jak roślinę ozdobną. Obecnie staje się już coraz bardziej popularny i dostępny w sklepach. Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć
Kuchnia MagdaLenyPrzepis dostałam od rodziny.Pomidorki fantastycznie się sprawdzają zima do zupy pomidorowej , wnoszą bardzo ciekawy smak i zupa jest smaczniejsza .A kiedy dodamy jeszcze koncentratu pomidorowego to nie będziemy chcieli robić zwykłej pomidorowej .Lekcja też dla nas - nieraz kupujemy takie pomidorki do sałatek i nieraz one leżą bo nie mamy co z nich zrobić , więc aby ich nie wyrzucać , zakiśmy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinich możecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: Składniki: Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą (na szklankę wody
moj przepis naegzogennych, w tym lizyny ). Czasem ugotowałam komosę czarną lub czerwoną do jakiejś sałatki ale ogólnie używałam jej znacznie mniej, niż bym chciała, ze względu na niestety słaby popyt na nią w domu... Dziś postanowiłam zrobić kolejne podejście, bo jednak samymi kartoflami nie żyje człowiek, a idzie zima i trochę trudniej fajnie się odżywiać nie mając tych wszystkich świeżych owoców
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDomowa kiszona kapusta jest zdrowa, tania i bardzo smaczna. Najzdrowsza i najłatwiejsza chyba do zrobienia surówka na zimę. Kiszona kapusta stanowi również podstawę wielu dań i
Gotuj w domuKrem detoksykujący Czarny Ryż zabezpieczenie skóry przed smogiem Od wielu lat lekarze i naukowcy mówią o szkodliwym wpływie smogu na zdrowie człowieka. Jednak większość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPapryka po szwedzku – przetwory Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona
Ogrodnik w podróżysałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera po łacinie oznacza wiosna. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque powstało słynne dzisiaj danie o tej właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się to zimą, kiedy(...)kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję
Niedzielny kucharzdziennie! Takie cudo powinniśmy mieć w swojej lodówce nie tylko jesienią, czy zimą, kiedy pogoda jest niejednokrotnie zdradliwa i sprzyja wszelkim infekcjom, ale przez cały rok. Wiosną i latem nasz organizm również potrzebuje wsparcia i wzmocnienia. Eliksir jest nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!bieżąco) lub jako przetwory na zimę. Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy do Was. Jak dla mnie, są to najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:) Ogórki wg tego przepisu są twarde, kwaśne i nie za słone. Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej. Składniki użyte(...)kiszonki. Zakręcić słoik, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać. Ogórki są ukiszone po 5 dniach, a cukinie po 7 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. Pasteryzacja: Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików. Słoiki wstawić
Codziennik KuchennyZima to doskonały czas na selera i buraka. Lubię gotować je w mundurkach, bo jest wtedy dużo mniej sprzątania. Zawsze uderza mnie jak seler doskonale pasuje do słodkiej kukurydzy i ananasa. To tak zdrowsze wersja żółtej sałatki . Składniki: duży seler korzeniowy pół puszki ananasa (bez zalewy) puszka kukurydzy (odsączona) duży burak jabłko – obrane i skropione odrobiną octu jabłkowego, żeby
Ugotowane pozamiataneświetną przekąską podczas imprez lub stanowić idealny dodatek do kanapek, sałatek i smażonych lub pieczonych mięs. Ważne jest, aby słoiki do których wkładamy paprykę były czyste i suche, a po wlaniu gorącej zalewy od razu zamknięte. Wówczas na pewno się udadzą i bez problemu przetrwają całą zimę. SKŁADNIKI / na 3 słoiki 1 litrowe 4-5 sztuk czerwonej papryki
cool and minty