salatka na zime - 1277 przepisów (strona:41/86)

Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, pieczarką, jajkiem, serem i kiełkami 172

Dzień dobry :-) U Was tez taka zima? U mnie pada śnieg już chyba trzeci dzień pod rząd, jest pięknie biało i dość mroźno. U mnie dziś przepis na sałatkę. Tym razem z kurczakiem, którego usmażyłam z papryką słodką, do tego kukurydza, pieczarki marynowane, jajka, ser żółty i kiełki brokuła. Sałatka wyszła pyszna, polecam. Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 2 filety

kruche babeczki
Wegański bigos z brązową ciecierzycą 158

ostatnio kilka puszek opisanych jako „Kala Chana”, czyli brązowa ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety. Fasolki dowolnych kształtów i kolorów idealnie się nadają. Brązową ciecierzycę już kiedyś jadłam, na zimno, w sałatce. Ma zdecydowanie inny smak niż biała cieciorka

Gotuj z Blue Raven
Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. 1409

Bardzo smaczne, aromatyczne czosnkowe ogórki, w zimie jak znalazł, świetny dodatek do obiadu, hot-dogów, czy hamburgerów zamkniętych w bułce.. tak pyszne,że można zajadać same :) Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko a przechowywać można bardzo długo. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, bo naprawdę szybko znika :) Przepis dostałam parę lat temu od koleżanki i na stałe zagościł

Kuchnia z widokiem na ogród
Omlet kokosowy z owocami 172

daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł na obiad w proszku".Osobiście - nienawidzę takich specyfików. Fakt - w zimie można czasem się poratować, ale nadeszła wiosna, niedługo lato - korzystajmy z darów natury! Owoców, warzyw i innych pyszności! Gotujmy, przyrządzajmy

Czarnawisienka
Kapusta pekińska z rzodkiewką i kukurydzą. Szybka, smaczna surówka. 363

zima w pełni, do wiosny daleko, to chociaż na talerzu niech będzie kolorowo :) Składniki - kapusta pekińska - pęczek rzodkiewek - mała puszka kukurydzy -  oliwa z oliwek - sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, dodaję odsączona kukurydze i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i dwoma szczyptami ziół dalmatyńskich. Przed podaniem do sałatki dodaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z burakiem z rukolą i orzechami 155

zamawiają, a wtedy była akurat pora lunchu. Zdecydowana większość klientów zamówiła sałatkę z burczaków z balsamico i rukolą, a ja po powrocie obiecałam sobie, że wreszcie przygotuję taką na blogu. Buraczki to nie tylko podstawa barszczu czy dodatku do niedzielnego obiadu. Można zrobić marynowane w słoikach na zimę, w całości lub w plasterkach czy mniejszych kawałkach, sok z buraków piła

Moja smaczna kuchnia
JABŁKA 200

Sposób na wykorzystywanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale komponuje się w ciastach z dodatkiem cynamonu np. w szarlotce, naleśnikach, deserach. Owoce te idealnie sprawdzają się w gotowaniu np. kompotu. natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady i galaretki. Jabłka idealnie pasują do dziczyzny i wieprzowiny. Można(...)rodzaje: Deserowe - do jabłek tych należą odmiany twarde, soczyste, słodkie lub słodko - winne np. Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu.  Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają

Ciastka - domowe słodkości
Domowy sok pomidorowy 166

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kukurydza z brązowym masłem, czosnkiem i serem 157

Kukurydza w środku zimy? A czemu nie! Prawdą jest, że wszystko podane z masłem i czosnkiem od razu smakuje lepiej – nie inaczej jest w przypadku kukurydzy

Karo in the Kitchen
OGORKI PO POLSKU 158

OGÓRKI PO POLSKU Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z ogórków w słodko kwaśnej - zalewie, ogórki lekko pikantne za sprawą papryczki chilli, naprawdę bardzo łatwe

Moja Książka Kucharska
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach 140

Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek  malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka zimowa 181

   Wykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-marchewka-cebula-seler-por

Maminek kulinarny
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 176

W tamtym roku pierwszy raz włożyłam kilka słoiczków fasolki według przepisu Margarytki klik.  Fasolka nam zasmakowała, jest idealna do sałatek czy jako dodatek do

Monia miesza i gotuje
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 169

zamrażalnika i będą jak znalazł dzień później na lancz:) Zachęcamy Was do przetestowania naszych sałatek! 165 zł za dietę słoikową Całe menu na ten tydzień kosztowało nas 165 zł za 5 dań. 165 zł to nie jest mało – to dużo. Niestety, mamy środek zimy i warzywa są drogie. Popłynęliśmy na awokado – prawie 6 zł za sztukę, przy czym(...)zauważyliśmy dopiero sprawdzając paragon po wyjściu z kasy. Pomimo dużych wydatków na całe menu cieszy nas fakt, że sporo składników zostało nam w lodówce, gdyż nie wszystko wykorzystaliśmy do sałatek. Mamy komplet warzyw na cały tydzień i dużo upieczonego mięsa na kolacje i kanapki. POBIERZ LISTĘ ZAKUPÓW Artykuł Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 133

Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów).  Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw(...)niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania