Dzisiejszą zieloną sałatką kończę mój tygodniowy detox. Czy wiosenne przebudzenie we mnie nastąpiło? Nie wiem bo przecież nie przespałam zimy jak jakiś niedźwiadek i nie musiałam się budzić, ale po tygodniu lżejszego jedzenia sama czuję się nieco lżej i ogólnie lepiej. Pogoda za oknem jeszcze dość ponura, ale ja już czuję wiosnę w kościach. Dni coraz dłuższe, za chwilę będę
Smaczna Pyzarybnych tacos, a także do wieprzowiny. W tym tygodniu znów „miałam smaka”. I to aż 3 dni pod rząd. Sałatka z kapusty insprow ana smakami Azji Składniki (na 2 osoby): 1/2 główki małej, zielonej kapusty (białej zimą) 2 łyżeczki oleju kokosowego 1 mała limonka 3 cebulki ze szczypiorem duża garść świeżej kolendry z łodygami 2 duże pomarańcze
Jem więc JestemRemoulade z selera to po prostu sałatka selerowa wykonana na bazie tradycyjnego, francuskiego sosu remoulade. Sos remoulade to sos majonezowy z dodatkiem musztardy oraz kwaśnych dodatków takich jak ogórek konserwowy czy kapary. Zimą warto wykorzystać warzywa charakterystyczne dla tej pory roku - warzywa zimowe. Jednym z takich warzyw jest właśnie korzeń selera. Ponieważ bardzo lubię to warzywo, na blogu możecie
Codzienne GotowanieW ogrodzie miałam dużo fasolki szparagowej więc musiałam ją przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina
Ala piecze i gotujedopisywała nam aura i niemal czułam już oddech wiosny. Ale po powrocie do domu przywitała mnie znów mroźna zima, więc nie pozostaje mi nic innego jak przywoływać wiosnę w kuchni. Czynię to za sprawą kolorowej, ale też pożywnej i pełnej smaku sałatki z młodych listków z soczewicą, burakiem i pomarańczą. Botwinka to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw
Chilli Czosnek i OliwaFrużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów
Cztery FajeryBardzo popularna w Polsce sałatka grecka. Grecka głównie za sprawą oliwek i fety, a także sosu na bazie oliwy. Bardzo kolorowa, a zimą to prawdziwa bomba witaminowa. Myślę, że każdy kiedyś ją degustował i nie trzeba namawiać do jej wykonania, bo smak jest znany i lubiany. Składniki: • 1 mała
To co kochamDzisiaj kolejne przetwory na zimę – kiszone ogórki Kiszone ogórki możemy jeść solo, ale także nadają się wyśmienicie jako dodatek do obiadu, do sałatki lub na zupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności
Kuchenne Wariacjewypoczęci, a nasze ciało funkcjonuje prawidłowo. Zalecana dawka snu to 7-8 godzin. Zaopatrz się w zdrowe tłuszcze Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje. Poranne ćwiczenia Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków
Truskawkowa FiestaDynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać
Salonik smakówlecie przyrządzam zdecydowanie mniej wegetariańskich kotletów niż jesienią i zimą. Gdy ostatnio zostało mi z obiadu kilka ugotowanych ziemniaków, postanowiłam zrobić z nich kotleciki z dodatkiem botwinki. Wiem, że nie prezentują się one może zbyt smakowicie ale były przepyszne. W dodatku bez mąki i jajek. Chyba najlepsze kotlety jakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych(...)świeżego koperku 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki suszonych płatków cebuli 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i pieprz do smaku Sałatka z bobu i rzodkiewki: szklanka ugotowanego bobu pęczek rzodkiewek łyżka pikantnej salsy paprykowej sól i pieprz do smaku Pieczone marchewki: pęczek młodych marchewek łyżka oliwy łyżka miodu łyżka soku
Mienta blogZimą, a właściwie już od końca listopada nie opuszczam warzywniaka bez kilograma mandarynek. Potrafię zjeść ich naprawdę dużo… ale tłumaczę sobie, że to w końcu niskokaloryczne witaminy. Jednak prawdziwy raj zaczyna się w styczniu wraz z rozpoczęciem sezonu na moje ulubione czerwone pomarańcze moro z cudownym malinowym posmakiem. I choć prawdopodobnie przeciwników cytrusów jest niemalże tak samo dużo(...)owoców zawierają najwięcej witaminy C, kocham je miłością bezgraniczną i nie potrafię sobie odmówić. A z tej miłości rodzą się takie pomysły jak ten na pyszną, lekką, maksymalnie soczystą sałatkę z cytrusów okraszoną świeżym, miętowym winegretem. Śmiesznie prosta, ale jaka efektowna. Drukuj Lekka sałatka z cytrusów Pyszna, lekka, maksymalnie soczysta sałatka ze słodkich cytrusów okraszona świeżym, rześkim miętowym winegretem
Fitsweet.mejeszcze bardziej mnie do tego przekonuje. Nie wiem czy też tak macie, ale na wiosnę jakoś tak lubię robić porządki - zima mnie totalnie do tego nie przekonuje :) Więc tak - ja już wiosnę czuję :) I jak wiosna to powrót do sałatek lekkich i smacznych, których przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 min i będą idealną alternatywą na lunch do pracy
Gotowanie z pasjąOGÓRKI W ZIOŁACH Myślę, że każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami na zimę półki, odczuwa dumę i zadowolenie : zobaczcie, oto ogórki konserwowe, kwaszone, ogórki w keczupie i musztardzie, kwaszona kapusta, różne sałatki, które rodzina oraz przyjaciele na pewno zjedzą ze smakiem. Dzisiaj, Moi Drodzy, przepis na ogórki w ziołach. Mam nadzieję, że spodoba się Wam. Polecam! SKŁADNIKI: około
Moja Książka Kucharska