Inaczej mówiąc trochę wiosny w zimie . Trochę słoneczka na talerzu i w duszy muzyczka gra. Jest to sałatka lub surówka jak kto woli , którą bardzo często robię. Zmieniam tylko rodzaj fasoli. Składniki na 2 porcje 1 jajko 1 duży pomidor 1/2 ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli
Eli GotowanieSałatka szwedzka – oryginalny przepis Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś
Ogrodnik w podróżyObiad bez surówki obiadem straconym. ;-) Zimą, kiedy dostępność warzyw jest ograniczona, mam spory problem z ich komponowaniem. Latem natomiast, kiedy wszystko mam na wyciągnięcie ręki nie
Szefowa kuchnipyszne udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowej. Podałam je z pyszną surówka z białej kapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową ORZECH , zdrowa chrupiąca i kusząca. Wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możemy ją podawać na zimo jako osobne danie lub na ciepło. Polecam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia ORZECH SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka
Gotowanie PatkiJednym z moich ulubionych letnich śniadań jest panzanellla – włoska sałatka z pomidorów i sucharków. To coś pomiędzy kanapką a sałatką. Dużo warzyw, sycąca i pełna smaku. Wystarczy mieć dobre pomidory i trochę czerstwego chleba. Co jednak zrobić zimą, kiedy dojrzałe pomidory są bardzo drogie, albo jeśli nie mamy suchego chleba? Można pomóc sobie pomidorami z puszki i sucharkami. Jeśli
Ugotowane pozamiataneWitajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta, melisa, limonka, granat i chrupiące migdały! wszystko to osłodzimy prozdrowotnym ksylitolem :). Żadnej oliwy, żadnego oleju = minimum kalorii, przy zachowaniu maksimum smaku. Gdy połączycie sok z limonki i granata z ksylitolem uzyskacie bardzo wyrazisty dressing
Kuchnia PROzdrowotnaKochani, robimy zapasy na zimę z tego, co aktualnie rośnie w ogródku. Do słoików wrzucamy okruchy szczęścia, garście miłości, wakacyjne wspomnienia, podmuchy ciepłego wiatru i kilka kropel letniego deszczu. Dodajemy proszek w kolorze tęczy, szczelnie zakręcamy. Otwieramy tylko wtedy, gdy nas zimowa chandra dopadnie. Wtedy taki przetwór z domowej spiżarni wzięty, podnosi nas na duchu, dodaje otuchy, i każe bezzwłocznie(...)nakierować myśli na bardziej pozytywne tory. U nas z domieszką powyższych składników zrobiłyśmy sałatkę z cukinii. Kolorowa - bo z papryką. Żółta - bo z kurkumą. Słodka - bo z cukrem. Ostra - bo z cebulą. Jednym słowem: będzie, co wspominać w zimowe dni :) Słodko - kwaśna sałatka z cukinii (z jednej porcji wychodzi ok. 5-6 słoików 700 gram) www.kuchniasmakow.blogspot.com 3 kg cukinii - pokroić
Kuchnia smakówmajonez , ale bez przesady .. Warto też w życiu zrobić coś innego niż sałatkę z majonezem Ten przepis jest majo free Pyszna lekka sałatka , najlepsza była by ze świeżą kolendrą , ale suszone listki w obliczu panującej wszechobecnie zimy też dały radę i powstało naprawdę smaczne danie Lekkie , pyszne i optymistycznie kolorowe , w sam raz na kolację Składniki : 3 pomidory typu pasta(...)listkami kolendry , octem ,miodem , oliwą , solą i pieprzem do smaku . Odstawiamy na jakieś 30 minut do połączenia smaków . Serwujemy schłodzoną . Czasami mniej znaczy więcej , tak jest w tej sałatce , niewiele składników i prostota smaku . Pycha Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kolorowa sałatka z kolendrą , majo free ;) pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego(...)dokładnie się rozpuścić bo rozpuści się potem we warzywach. Zalewę przelać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia
Monia miesza i gotujeBardzo smaczna sałatka ,szybka do zrobienia ,ładnie wygląda podana na dużym talerzu,delikatna w smaku.Do jej użycia użyłam świeżych,dużych śliwek ,a zimą używam suszonych. żółty ser starty na tarce o dużych oczkach 1 ząbek czosnku 1 słoiczek majonezu 4 duże świeże śliwki 2 ugotowane jajka pęczek szczypiorku śmietana 12% pokrojone orzechy laskowe lub włoskie ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Taką sałatkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChrupiące ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska Chrupiące ogórki konserwowe. Przepis na ogórki konserwowe na zimę. Te małe, chrupiące ogóreczki konserwowe mocno przechodzą świeżym smakiem kopru oraz czosnku. Kruche i lekko cierpkie w smaku ogórki stanowią świetny dodatek do sałatek, idealnie komponują się z każdą mięsną kanapką. Ogórki te warto serwować na kanapki z grillowanym serem, ale też doskonale smakują
Moja Książka KucharskaPyszna sałatka z ogórków na zimę do słoika. Ten przepis to jeden z moich ulubionych przepisów na zimowe przetwory. Tak przyrządzone ogórki w pomidorach smakują wybornie
Pani M - kuchnia smakowitaZimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią
Sajkofanka smakuSałatka owocowa to prosty i szybki deser. Kojarzy mi się z dzieciństwem i zimą. Owoce można dobierać dowolnie, swoje ulubione, powinien występować jednak jakiś składnik kontrastujący z pozostałymi słodkimi owocami i sosem, np. kiwi, żurawina, grejpfrut. Liczba porcji: 4 2 banany 2 pomarańcze 2 jabłka 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 łyżki miodu 1 łyżka wody sok z cytryny Pomarańcze
Czerwony Gupikmąż tylko chodzi i powtarza: gdzie Ty to wszystko będziesz trzymać? Ogórki, sałatki i inne marynaty, dżemy... słoiczki mnożą się z dnia na dzień :) W zimie będzie w czym wybierać. Tym razem podzielę się z Wami pomysłem, na bardzo aromatyczny dżem. SKŁADNIKI: 1 kg śliwek 2 gruszki 300 g cukru żelującego (2:1) 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Kuchnia w opałach