wspaniałym warzywem, gdyż można ją podawać w wielu wersjach: na surowo, smażyć, a nawet piec z niej ciasta. Wiosna się zbliżam, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej. Szybko, zdrowo, zielono i smacznie. Składniki: mix sałat z rukolą 1/2 szklanki kefiru sól i pieprz do smaku
Słodkie okruszkiburaczki są najsmaczniejsze, jeśli macie do nich dostęp (my mamy na działce buraczkową grządkę) koniecznie zróbcie taką botwinkę do słoików na zimę. Botwinka w słoikach jest bardzo prosta do przygotowania. Można potem zrobić z niej sałatkę , chłodnik , zupę z botwinką , albo zmiksować z jogurtem lub kefirem uzyskując pyszny koktajl. Botwinka na zimę , robicie? Może w słoiki? A może mrozicie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBomba witaminowa w środku zimy :D Składniki: kilka liści sałaty 3 jajka 1 pęczek rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek posiekanego szczypiorku 50
Malinowo w kuchniPrzepis na tą sałatkę pochodzi z zeszytu mojej mamy- cennego źródła różnych przepisów ;) Swój bardzo fajny smak zawdzięcza dużej ilości kopru- w przepisie dosłownie tak było
Czerwona Porzeczkacukinia. Uwielbiam ją pod każda postacią. Dziś mam dla Was przepis na cukinię w słodko -kwaśnej zalewie. To nie tylko wspaniały dodatek do obiadu, nadmiar układamy do słoiczków, na zimę. Musicie koniecznie jej spróbować – jest pyszna i chrupiąca. Nadaje się do kanapek i jako dodatek do obiadu, a zawekowana, w zimowe dni przypomni nam smaki i kolory lata. Składniki(...)wrzucamy do miski. Czosnek ścieramy na tarce na malutkich oczkach dodajemy do warzyw. Składniki marynaty gotujemy. Gorącą zalewamy warzywa, mieszamy i zostawiamy na noc. Na drugi dzień dodajemy do sałatki posiekany koperek. Gotową sałatkę podajemy do obiadu. Nadmiar wraz z zalewą wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 6-7 minut. Gorące słoiczki ustawiamy do góry dnem a gdy wystygną
Kasia i jej kobiecy światSałatka z ogórków w zalewie musztardowej jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Zimą smakuje najlepiej. Przygotowanie tych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, za pasteryzować;) Jak dla mnie sałatka jest rewelacyjna. Polecam. SKŁADNIKI : 3 kg ogórków gruntowych ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty gorczyca 2 łyżki siekanego koperku
Kulinarne Fantazje Marioliprzyznać, że jest bardzo udany i warty polecenia, bo te tarte ogórki bardzo nam posmakowały. Cały letni sezon robimy ogórki małosolne , sporo kisimy ogórków na zimę , trochę ogórków robię w postaci korniszonów , oraz sałatkę szwedzką z ogórków. Składniki na 4 słoiki: 1,5-2 kg przerośniętych ogórków 2 łyżki soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 4 listki laurowe(...)minut. Otworzyłam na próbę pierwszy słoik sosu, w połączeniu z mięsem mielonym może stanąć w szranki z sosem bolognese 😉 The post Ogórki w sosie pomidorowym na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędniami tęsknię do wiosny, do słońca, do wyższych temperatur. Nie wiem jak Wy, ale ja mam dość tej zimy-niezimy! Żeby nie było tak całkowicie szaro i ponuro, to staram się urozmaicać posiłki dodatkową porcją ostrych przypraw, zwłaszcza kiedy przygotowuję sałatki czy pasty na kanapki. Dzisiaj pokażę Wam pastę-sałatkę, która doskonale sprawdzi się zarówno do posmarowania pieczywa
Codzienna kuchnia niecodziennaWszyscy zaznaliśmy uroków zimy i już jej nie lubimy :) Śnieg, lód, gołoledź, marznący deszcz, zimny wiatr....zawieje, zamiecie..., w weekend zapowiadają poważne mrozy. Dziś rano na naszym termometrze już było minus 18°C, a gdzie indziej w Polsce, jak w radiu podano, nawet minus 25°C, dlatego dla przywołania wiosny zrobiłam wczoraj na kolację wiosenną sałatkę. Wyznaję zasadę, że najlepsze
Delicious Titbitsnawet wegańskiej. Sałatka to dobra opcja na dostarczenie witamin by zwiększyć odporność w okresie jesienno-zimowym. Nieraz trzeba też pomyśleć o sałatkach, które zwiększą swój wachlarz możliwości i w drugiej części zimy, kiedy zaczyna brakować zbawiennego wpływu słońca, wpłyną na naszą poprawę samopoczucia i zadziałają jako antydepresant. Wystarczy tylko wiedzieć co należy dodać by przemycić do organizmu
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesałatkę przygotowuje u nas w domu maż, to on ją mnie nauczył. Idealna zimą z domowych kiszonych ogórków, albo teraz kiedy kisimy ogórki i chcemy wypróbować czy nam wyszły idealne jak zawsze. Sałatka jest szybka, pyszna, pełna witaminy C. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMiałam ochotę na sałatkę z ogórków lecz nie tradycyjną mizerię, bo mizerię lubimy wszyscy, ale tylko ze świeżych ogórków. Na zimę jakoś nam nie pasuje i nie ma co ukrywać, słoiczki z mizerią stoją już chyba ze 2 czy 3 lata i nikt ich nie chce ruszać. Postanowiłam więc zrobić sałatkę z koncentratem pomidorowym, przepis znalazłam w internecie i zmodyfikowałam(...)nieco pod nasze potrzeby. Sałatka wyszła bardzo smaczna i delikatna, jeśli ktoś lubi kwaśniejsze smaki może dodać więcej koncentratu. Nam posmakowała bardzo, dzieci wyjadały prosto ze słoika. Mam nadzieję, że do zimy chociaż kilka słoiczków wytrzyma :) 3 kg. ogórków 0,5 kg. cebuli 2 łyżki soli 1 koncentrat pomidorowy 200 g. Zalewa: 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoże w sobie kryć. U nas dzisiaj bardzo klasyczne połączenie warzyw z dodatkiem marynowanego czosnku, który wprost uwielbiam. Tak się składa, że właśnie zimą sięgam po niego najczęściej i jest on składnikiem wielu sałatek czy też surówek. Konieczce skuście się i przygotujcie tę wariację smaków. Sałatka jarzynowa z marynowanym czosnkiem Składniki : 3 średnie ziemniaki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizregenerować siły i uzupełnić niedobory witamin po mijającej zimie na naszych talerzach już powinno pojawiać się coraz więcej warzyw, pod postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis
mojewypiekiinietylkomarynacie to znakomity pomysł. Tak też jest i tutaj papryka ma ostrawy smak, jest jędrna i doskonała sama w sobie jak i do kanapek, sałatek. Polecam gorąco, zróbcie sobie taką paprykę, idealna na zimę. Plusem jest tutaj także to że słoików nie pasteryzuje się a spokojnie dotrwają do końca zimy. Papryka marynowana w musztardzie po chorwacku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie