Sałatki z kurczakiem lubię bardzo. Dzięki dodatkowi mięsa sałatki stają się bardziej pożywne. Letnią porą sałatki przygotowuję dużo częściej niż zimą. Chętnie spożywam je na kolację , nie rzadko zastępują mi także obiad . Jest lato. Powinno być słońce i cudowna pogoda- niestety tym razem lato nas nie rozpieszcza. Jest lato- w sałatce powinien być świeży ogórek i koperek- ja niezmiennie Wasze
Pobite gary BarbaryCzekałam na niego całą zimę w końcu jest! Dawno temu w jakieś restauracji zamówiłam sałatkę z arbuza i fety. Było to dla mnie dość kontrowersyje połączenie ale skusiłam się aby poznać nowe smaki... Dla mnie strzał w 10... Pycha, zimny słodki arbuz do tego słona, wyraźna w smaku feta i świeży smak mięty. Ostatnio przeglądając książkę Nigelli, widziałam sałatkę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zimę w dalszym ciągu trzeba przeganiać, więc nadal robimy to zieleniną. W weekend mroziło, że hej, teraz lekko odpuściło, ale wieje i sypie. Słyszałam, że na luty zapowiadają trzydziestostopniowe mrozy, więc trzeba się bronić. Wytaczamy działa z rukoli :)Składniki:1 opakowanie rukoli (ok. 125 gram), 8-10 pomidorków koktajlowych,1 opakowanie serka typu włoskiego (użyłam(...)Przepis na pyszny dressing poniżej...Dresing:2 łyżki miodu,1/2 ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę),sok z połowy cytryny,Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotową sałatkę. Smacznego
Delicious TitbitsChoć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie biała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą
Symfonia SmakówZimą najczęściej dodatkiem do dań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone. Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków. Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików
Smaczna PyzaDziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika i zjeść np. na lunch w pracy. Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło
Cooking for EmilyBlueberry Corner by "jagodzianka" Świeża, pyszna, sycąca przekąska. To jest sałatka na każdą okazję. Latem może być pełnowartościowym posiłkiem. Zimą doskonała na lunch czy … Przeczytaj cały artykuł Post Sałatka z wołowiną i pesto pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić! Ilość porcji: około 6 litrowych słoików Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 kg ogórków
Kolizje SmakówWiosna to czas, kiedy nasze talerze wyglądają bardziej kolorowo niż w zimie :) Można kombinować z różnymi sałatkami, surówkami, a kolory na talerzu pobudzają do życia i do większego działania :) Sałatka amarantusowo - marchewkowa sprzed kilkunastu dni bardzo Wam się podobała, także kolej na kolejną, z trochę większą ilością składników :) Podobno nie łączy się pomidora z ogórkiem, bo ogórek zawiera enzym
Parowar FacetaSezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu. Sałatka szwedzka to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli 2 szklanki cukru
Taste Therapyzrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość słoika ładniej wygląda. Jesienią i zimą pewnie dodam świeże chili, które ładnie zawiązało owoce w warzywniku. Sałatkę przygotowywałam z dużych i nieregularnie rozwiniętych ogórków, ale wiadomo, że zrywając te warzywa, natrafia się
Weekendy w domu i ogrodzieznudzą, bo wiemy, że lada chwila sezon dobiegnie końca. Dziś mam dla Was pyszną lekką ale sycącą sałatkę. Przyznam szczerze, że nigdy nie przepadałam za sałatkami z samym „zielskiem” ;) W zimie zawsze przyrządzam je z dodatkiem kasz, a w lecie wzbogacam je warzywami strączkowymi. Bób i kukurydza świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami takimi jak pomidory malinowe(...)serka koziego, aromatyczny dressing, chrupiące orzeszki piniowe oraz czarnuszka. Wszystko co lubię, w jednej miseczce :) Na 3 -4 porcje: ok. 150 g roszponki pół szklanki ugotowanego bobu (bób do sałatek gotuję dzień wcześniej i dodaję do dań zimny) 170 g kukurydzy złocistej Bonduelle szklanka truskawek 2 pomidory malinowe odrobina twardego dojrzałego […] Artykuł Sałatka z bobem, kukurydzą, truskawkami i kozim
Mienta blogSałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 5 słoików 720 ml 2 kg pomidorów (twardych) 300 g cebuli na zalewę: 1 litr wody 100 ml octu 10% 4 łyżki cukru (około 60 g) 3 łyżeczki soli (około(...)duże listki laurowe 6 goździki około 10 ziaren pieprzu czarnego oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów https://www.youtube.com/watch?v=Y1M1ugzk9VY Przygotowanie : Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Pokrojone pomidory
Uwaga Babcia Gotujewiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez całą zimę przegryzam go sobie dodając do sałatek lub na kanapki i nie straszne mi żadne choróbska i przeziębienia. Robię co roku spory zapas tego specjału aby starczyło na całą zimę. Zanurzam główki we wrzątku
Wiem co jemOstatnim przepisem w tym roku będzie sałatka owocowa Postawiłam na nią ponieważ jest zrobiona z owoców dostępnych również zimą, ale przede wszystkim jest strasznie kolorowa! Taka sałatka sprawi, że Wasz stół na Sylwestra będzie mienił się różnymi kolorami. Nie jest to klasyczna sałatka owocowa (przepis na taką na pewno jeszcze się pojawi) ponieważ dodałam do niej kolorowe galaretki
PatiGotuje