powietrzu że lato zamienia się powoli w "babie lato". A to dobra okazja by zamknąć co nieco dobroci z ogródka w słoikach. Lubię robić zapasy na zimę. Dżemy, kompoty a ostatnio także sałatki. Przepis na tę sałatkę dostałam od mamy M, która robi jej zawsze sporą ilość :) Zaraz na następny dzień jak ją zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik
My simple kitchensałatkę śledziową najbardziej lubimy jeść jesienią i zimą, do pieczonych ziemniaków. Jest bardzo konkretna i zdecydowana w smaku. Jeśli jest naszykowana ze śledzi po wiejsku – jest mocno kwaskowa. Jeśli z czystych śledziowych filetów – bardziej słona. I jeden i drugi sposób to miłe doznania smakowe. A już z pieczonymi ziemniakiem – szczególnie! Ta sałatka, zimne masło i gzik to mój żelazny zestaw
Karo in the Kitchensałatki i surówki, a latem mogę się nimi zajadać na okrągło. Warzywa latem i jesienią są najsmaczniejsze i mają najwięcej w sobie składników odżywczych. Niestety zimą warzywa już, aż tak dobrze nie smakują. Sałatkę z kalafiora i cukinii można podać, jako dodatek do obiadu, ale świetnie również smakuje samodzielnie. Kalafior nie musi być gotowany, jeśli chcemy zrobić sałatkę z surowego
Kuchcik gotujeGotowe sałatki zapakowane do słoików bardzo przydają się zimą. Czasem mamy na coś ochotę, a tego już dawno w ogródku nie ma (bo nie kupuję warzyw i owoców sezonowych poza ich sezonem). Innym razem potrzebujemy czegoś na już, bo czasu na przygotowanie surówki na obiadu nie mamy. Albo po prostu mamy ochotę na konkretną sałatkę, którą przygotowaliśmy w sezonie. Dziś
Weekendy w domu i ogrodziekolorow ą sałatkę, która może choć na trochę rozjaśni szare, zimowe dni. Do przygotowania sa ł atki wykorzystałam dobrodziejstwa, jakie znajdziemy zimą na straganach, tj. pomarańcze, buraki, granat. Dodatkiem do sałatki s ą przepyszne pulpeciki i opiekany chleb a "kropk ą nad i" aromatyczny dressing na bazie soku pomarańczowego. Smacznego
La grande e la piccola cuocaDzień dobry, Piękna marcowa pogoda nastraja mnie bardzo wiosennie. Gulasze i zupy mogą dla mnie nie istnieć, naszła mnie bowiem wielka ochota na sałatki! :) Problem jest tylko jeden - kalendarzowo mamy jeszcze zimę, a na nowalijki typu rzodkiewka czy ogórek jest według mnie jeszcze za wcześnie. Poszperałam jednak w moich książkach kucharskich i wynalazłam bardzo apetyczne przepisy na, nazwijmy je, "zimowe
Chilli Czosnek i OliwaLubię sałatkę z kiszonych ogórków i często ją robię, szczególnie zimą. Ale zwykle po prostu kroiłam ogórki zakiszone wcześniej w całości . Tymczasem można ukisić je właśnie w kawałkach i mieć gotową sałatkę w słoikach. Przyprawy prawie tak jak do zwykłych ogórków, ale dodałam dużo więcej czosnku i gorczycę, którą bardzo lubię w kiszonkach. Dodałam też trochę octu. Dlaczego? Zaraz
Smaczna PyzaPrawdziwa bomba... nie kalorii, a WITAMINOWA. Uwielbiam tego typu sałatki, sałata zielona, pomidor, por... wszystko co najlepsze. Polecam wypróbować. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Polecam ją przygotować. Nadaje się idealnie nie tylko na wiosenne dni, ale także na zimę(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 1-30 min Sałatka wiosenna kilka liści zielonej sałaty 2 pomidory 3 jajka 1 mała cebula pół pora 30 dag szynki pół kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu ze słoika sól pieprz Umytą i osuszoną sałatę ułożyć na całym talerzu. Jajka ugotować na twardo. Pomidory oraz jajka pokroić w ósemki i układać
Gotuję Testujęjakim jest mango. Od razu podkreślam, że przepis nie jest mój, ale zapożyczony z jednego z telewizyjnych programów kulinarnych. Wydaje mi się, że od Pascala Brodnickiego. Sałatka z mango Składniki: mango 2 cykorie (zimą używam białej belgijskiej, jesienią sprawdza się radiccio) duży grejpfrut czerwony 2 średnie jabłka (lub jedna duża antonówka) ok. 20 dag sera żółtego typu gouda lub radamer(...)talarki. Ser, jabłka i mango pokroić w kostkę podobnej wielkości. Całość posypać kminkiem. Odkroić skórkę grejpfruta i wycinać cząstki spomiędzy błonek (pokazuję to na zdjęciu obok) nad salaterką z sałatką (chodzi o to, by kminek zaczął nasiąkać sokiem). Cząstki potem pokroić na mniejsze kawałki. A z reszty grejpfruta wycisnąć sok do salaterki. Szczypiorek pokroić i dodać do sałatki. Całość polać
Weekendy w domu i ogrodzieczasem nawet tak po prostu lubię sobie taką podjeść 😉 . Warto zamykać smaki lata w słoikach, żeby w zimie było co jeść. Szczególnie, jak się… Artykuł Sałatka ogórkowa z kapustą i papryką pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikpracy. Sałatka, którą chcę dzisiaj Wam przedstawić jest bardzo kolorowa i bardzo smaczna, a do tego jest po prostu bombą witaminową. Po długiej i męczącej zimie chyba wszystkim tego brakowało, dlatego z przyjemnością przedstawiam... Sałatkę z pomarańczami i granatem oraz miodowym dressingiem duża porcja (jako dodatek obiadowy dla ok. 8 głodnych osób) Należy przygotować: 100 g rukoli 100 g roszponki
Ratunku obiadSałatka, którą warto przygotować jako zapas na zimę, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw. W taki sposób przygotowuję również ogórki gruntowe. Idealnie sprawdza się jako szybki dodatek do obiadu. WARZYWA: 2 kg cukinii żółtej 1 duża marchewka 3 cebule 1 pęczek natki pietruszki ZALEWA: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 2 łyżki soli 6 ziaren ziela(...)piórka. Wszystko razem wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Wlać do skrojonych warzyw. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Tak przygotowaną sałatką napełniać ciasno słoiki. Zakręcić szczelnie pokrywkami, wycierając brzegi słoików. Pasteryzować 15min. Odstawić. Smacznego :) Kategoria: Szybki obiad , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: cukinia , marchewka , natka pietruszki , zalewa
https:KKuchniaMniamSałatka znakomita na jesienne dni. Papryka ma bardzo dużo witaminy C więc warto ją zajadać pod różnymi postaciami aby zimą cieszyć się wspaniałą odpornością. U mnie dzisiaj w postaci sałatki. Sałatka z czerwonej papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienieodzownym składnikiem jest chleb na zakwasie . Warzywa do panzanella można wybrać takie jakie się lubi lub wedle sezonu. Latem będą to kolorowe pomidory, a zimą…No właśnie, panzanella z buraczków i pomarańczy. Sałatka nie może obyć się bez świeżych ziół. Do tej sałatki dodaję ich mnóstwo. Znajdziecie więc w niej natkę pietruszki, miętę pieprzową i estragon. Prawdziwą panzanella podaje
codojedzeniaZapraszam na super sałatkę ogórkową od słoików. Robi się ją bardzo prosto. Taka sałatka ogórkowa będzie świetnym dodatkiem do obiadu zimą. Polecam Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżeczka soli zalewa: 1/2 szkl octu jabłkowego 1/3 szkl cukru 1/2 łyżki soli ziele angielskie 5 szt listek laurowy pieprz czarny 5 szt Przygotowanie: Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i bardzo cienko szatkujemy(...)gorącą wlewamy do ogórków do miski (przez sitko aby odcedzic przyprawy). Mieszamy ogórki z zalewą i odstawiamy je na kolejne 2 godziny-od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy sałatkę (wraz z zalewą) do czystego i wyparzonego słoiczka, zakręcamy go i pasteryzujemy przez 15 minut. Z podanej ilości składników wyszedł mi 1 słoiczek o pojemności
słodkie i nie tylko historie kulinarne