Obok korniszonów to idealne ogórki do sałatek. Na przykład do tej, którą pokazywałam ostatnio, z makaronem spaghetti . Generalnie, lubimy je w domu wszyscy, są delikatne, lekko słodkie, lekko octowe, zupełnie inne niż korniszony, choć z tej samej grupy smakowej. Są delikatne, bez skórki. Dobre jako dodatek do obiadu zimą, kiedy nie mamy pod ręką nic świeżego na surówkę
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest mój klimat. Dobra sałatka, dobry ser i ja już nic nie chcę więcej! W tym roku nie było porządnej zimy, zastanawiałam się ostatnio, czy już jest wiosna, czy jeszcze zima. Zresztą nie ważne. Mnie nic nie powstrzyma przed tym kiedy chcę wiosnę na talerzu. Zrobię na wiosnę, a nawet w zimie! Wszystko mam zaplanowane, to nie przypadek
Blondynka GotujeNajlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody
Apetyczna babeczkazbyt dużych ogórków, bo wtedy większość ich środka będziemy musieli wydrążyć. Najlepiej więc jest użyć ogórków gruntowych średniej wielkości – wtedy ogórki curry na zimę będą idealne. Ogórki curry to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy nawet na imprezę do wódeczki. Ogórki w curry , nieco różnią się od ogórków kiszonych, czy też konserwowych, ale podmiana jednych na drugich w wielu(...)daniach, np. sałatkach, czy burgerach jest super urozmaiceniem dania. Przepisów na ogórki curry w Internecie krąży wiele. Nasz poniższy przepis to ogórki z curry i selerem (a dokładniej, to z jego listkami) oraz z dodatkiem cebuli. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na kiszenie, konserwowanie, czy ogólnie na wszelkiego rodzaju wekowane przetwory to zapraszam do naszego działu na blogu: przetwory, czyli
Kulinarne PrzebojeKolorowa i smaczna sałatka na śniadanie doskonała o każdej porze roku,nie tylko zimą. na jedną porcję: garść rukoli 1 jajko ugotowane na twardo 1/2 awokado kilka pomidorków koktajlowych plaster wędzonego łososia dresing: 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól świeżo mielony pieprz Na talerzu rozłożyć porcję sałaty,ułożyć pokrojone na ćwiartki(...)jajko,połówki pomidorków,plasterki awokado i kawałki łososia. Z oliwy,soku z cytryny,miodu zrobić dresing i polać nim sałatkę. Smacznego! Do sałatki doskonale smakują wafle ryżowe od Kupiec
Kolorowa kuchnia ElkiUdało mi się kupić malutkie żółte patisony. Niektóre były wielkości dwóch pięciozłotówek, więc naprawdę maleństwa. Postanowiłam zrobić z części sałatkę, a część zamarynować w zalewie curry - przepis lada dzień. Pierwszy raz z patisonami spotkałam się wiele lat temu, kiedy stawiałam swoje pierwsze kroki w kuchni. To było w poprzednim stuleciu! o matko! jak to zabrzmiało! ;) Patison to odmiana dyni, więc(...)pewno polubią go ci, którzy lubią dynię. Jest dość delikatny w smaku, więc bardzo łatwo można komponować go z innymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się w słoikach, między innymi pod postacią sałatek. Dzieciom kojarzy się z ufo, więc idąc z dziećmi po zakupy, na pewno nie przegapicie patisonów ;) Składniki: 1 kg małych patisonów 2 średnie marchewki
Codzienna kuchnia niecodziennabliżyj lata, tym barzi1 ciōngnie2 mie3 do szałołtōw- może to te dwa kilo, kere4 mi jeszcze ôstały ze zimy 😉 Lubia byle co powciepować [...] Artykuł Szałołt słodko-kwajśny (Sałatka słodko-kwaśna) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniwszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego garnka i zagotowałam. Garnek trzymałam po zagotowaniu na małym gazie, podczas przekładania sałatki do słoików. Ustawiałam je do góry nogami do ostygnięcia. Ja już nie mogę się doczekać ... do zimy chyba nie dotrwa za wiele słoiczków(...)Smacznego! Polecam również OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalneOgórkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym, którzy lubią mocne, wyraziste smaki, polecam sałatkę szwedzką. Wyśmienita do mięs !Sałatka jest dość ostra, dlatego tym, którzy nie lubią piekącego
kolorowotorcikowobyły kilkadziesiąt tysięcy razy. Pozostałe mają już zdecydowanie mniejszą ilość odsłon, a są to: - Placek do barszczu - Młode ziemniaczki z piekarnika - Leczo na zimę w słoiku - Bananowa delicja bez pieczenia - Miruna z piekarnika - Bananowiec - Kolorowa sałatka z tortellini oraz Proziaki . To właśnie Wasza "10" ubiegłego roku. Zyskałam także nowych Lubisiów na facebookowym fp bloga (już ponad 5000) oraz ponad
Kuchnia w czekoladziejuż wcześniej ugotowaną i porcjowaną lub lekko marynowaną, i ta ostatnia idealnie nadaje się do dzisiejszego przepisu. Pomimo iż zima i zimno, (bo zimą musi być zimno ;) to ja coraz częściej sięgam po sałatki. Po prostu już tęsknię za wiosną, za wszystkim co zielone, świeże i pyszne, prosto z grządki! Taka sałatka to namiastka...zawsze lepsze niż nic! Czytaj więcej
Pichceniomaniapoczątki książki. Na kolejnych stronach książki znajdziemy już serię pysznych, zdrowych przepisów oczyszczających podzielonych pod względem dostępności składników i pór roku. WIOSNA LATO JESIEŃ ZIMA Na obecne letnie upały autorzy polecają granitę arbuzową, sałatkę z arbuza i fety, deser malinowy z chia, wodę z maliną i miętą i wiele więcej. Proste, przystępne, smaczne przepisy i piękne zdjęcia naprawdę zachęcają
Słodkie okruszkiSklepowy pomidory po zimie w końcu zyskały smak:). Polecam jako dodatek do obiadu lub kolacji tę prostą i nieskomplikowaną surówkę, którą można zrobić w kilka chwil
Szefowa kuchniidealnie skomponuje się z lekkimi wiosenno-letnimi sałatkami. Bo też teraz znacznie częściej wybieramy właśnie dania lżejsze. Często zamiast sutego obiadu jemy po prostu lekkie sałatki. Na tłuste mięsa przyjdzie znowu czas jesienią i zimą, teraz pora na to, co natura ma nam do zaoferowania. Ten dressing jogurtowy smakuje równie doskonale jak robiony na bazie śmietany, a znacznie mniej obciąży
Marder&Marder ManufactureMija nie tylko czas krótkich spodenek i odsłoniętych łydek, lecz także czas truskawek popijanych prosecco, smoothiesów, lekkich sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn
GRUBY WAŁEKSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimo. Do mięsa, na imprezę, na drugie śniadanie, obiad czy kolację... Dobra do wszystkiego. Pycha:-) Składniki: 1 kalafior 1/2 kg mięsa z udek kurczaka (bez kości
IMPRESJA SMAKUzatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennaWśród moich przetworów nie może zabraknąć marynowanej papryki. Zimą zajadamy ją do kanapek a także dodaje do sałatek. W tym roku zrobiłam wersję z miodem dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka. składniki: ok 2,5 kg papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy
Monia miesza i gotujeMyślę, że większość z Was jest w trakcie przygotowywania przetworów „ na zimę”. W związku z tym chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy. W naszym domu jest przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 4 czerwone papryki, pęczek natki
Passion of Cookingaromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne
Wiem co jemLato w środku zimy" to propozycja w ten mroźny styczniowy poranek ;) czyli sałatka z bobem i grzankami, smakowita i prosta. Polecam serdecznie . składniki na 5 porcji 30 dag bobu mrożonego 10 dag wędzonego boczku szczypta granulowanego czosnku 5 kromek chleba 1 czerwona cebula 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz przepis Bób gotujemy w osolonej wodzie około
Smakowite DaniaŚwietny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej
Czerwona PorzeczkaCzy można wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe. By ogórki były kruche i twarde
Salonik smaków