salatka na zime - 1277 przepisów (strona:52/86)

Jedz i bądź piękna, Wendy Rowe | Recenzja książki 111

przepisów, odpowiadających danej porze roku (przepisy na sałatki są po prostu genialne i nie zawaham się z nich skorzystać). W Jedz i bądź piękna znajdują się także szczegółowe opisy sezonowych produktów i ich właściwości – dowiecie się, że szparagi są wspaniałe na odtrucie, bazylia jest antybakteryjna, a rzodkiewka doda blasku po zimie. Na łamach książki Jedz i bądź piękna znajdziemy

Kuchnia Bazylii
Angielskie pikle kanapkowe 266

domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą smaczniejsze. Zimą to nr 1. Polecam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Olejowy Raj . 145

zdrowych produktów i naturalnych olejów tłoczonych na zimo . Pierwszym produktem jaki otrzymałam jest : Ostropest plamisty - kosmetyka - olej z ostropestu ma takie działanie na skórę jak olej wiesiołkowy czy ogórkowy. Jest on wykorzystywany od wielu lat Zawiera substancję zwana sylimaryną , stosowanej w ostrych i przewlekłych chorobach wątroby . Można dodawać go do sałatek,zup , koktajli .     Siemię lniane : Nasiona lnu zawierają

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 456

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzyby w occie - przepis uniwersalny mojej babci. 196

Grzyby do octu wkłada się od pokoleń. Jest to bardzo skuteczny sposób, by zachować je na długo. Takie marynowane borowiki, podgrzybki czy nawet

Poezja Smaków - blog kulinarny
Deser bananowy song 219

Hej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie

Kuchnia PROzdrowotna
Słodko- kwaśna sałatka z cukinii do słoików 446

Przepis pochodzi od Kasi, prowadzącej bloga Gotuj z Cukiereczkiem , która ma zawsze świetne przepisy. Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę

Czerwona Porzeczka
Solony koperek na zimę 136

Solony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie

Korniszonki
Lekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką 198

Lekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką Zima jeszcze nie nadeszła, więc moja pietruszka w ogródku rośnie jak oszalała, w listopadzie mam świeżej natki pietruszki pod dostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień

na moim stole...
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę. Domowe przetwory. 229

Fasolka szparagowa przygotowana z tego przepisu przechowuje się bardzo długo, po otwarciu słoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana. Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem z kalarepy z dymką, czosnkiem i pistacjami 176

Witajcie!, gdy zima skrada się wielkimi krokami rozpoczyna się sezon na zupy i choć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego

Kuchnia PROzdrowotna
“Na zdrowie”-recenzja 159

gotuje Eliza Mórawska? Jej kuchnia to proste dania, ale wykwintnie podane. Zwykłe smaki jak sałatka ziemniaczana, stają się wyrafinowanymi kompozycjami w skandynawskich stylu, bo zamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami.   Sporo jest(...)dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik, ziemniaki gratin, mizeria z miętą czy gazpacho.   Jestem też fanką bloga Elizy, więc

Ugotowane pozamiatane
Bogatsza wersja Caprese... 144

lato czeka się w końcu tak długo. Jeśli tylko świeci słońce na bezchmurnym niebie, robię wszystko, żeby zatrzymać te chwile jak najdłużej. Zaczynam od zmiany firanek. Na zimę zarezerwowane mam ciężkie kremowe zasłony, na wiosnę i jesień beżowe w delikatne listki, a latem wieszam białe lekkie rolety rzymskie.  Kawę piję z miętowego kubka w zielone groszki, truskawki(...)macie podobnie, to zajrzyjcie na stronę Westwing , znajdziecie tam wiele pomysłów na wakacyjne i wypełnione słońcem wnętrza.  Tymczasem na lato polecam Wam "bogatszą" o dwa składniki wersję popularnej sałatki Caprese niż jej wersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory   sałata  garść pestek dyni

bistro mama
Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą 117

dzięki czemu powstanie kompletne, pożywne danie. Zimą jedzenie różnych odmian fasoli (czy ogólnie strączków) jest jak najbardziej wskazane. Zawierają one bowiem wiele składników odżywczych i minerałów, a przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce  pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach.  Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie

Codzienne Gotowanie