salatka na zime - 1277 przepisów (strona:56/86)

Papryka faszerowana mięsem 136

postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej

Kulinarne przygody Gatity
Marynowane borowiki szlachetne vel prawdziwki 164

Opisywałam już marynowane podgrzybki, opieńki, muchomorki rdzawobrązowe a o prawdziwkach zapomniałam? chyba wyleciały mi z pamięci. Nadrabiam szybciutko i napisze jak ja marynuję borowika szlachetnego vel

Moje Małe Czarowanie
Szybka zimowa surówka z kapusty pekińskiej 350

Czasem proste rzeczy zrobione dobrze od A do Z smakują najlepiej. Jest zima, wybór warzyw skromniejszy lecz zawsze znajdą się 4 składniki które utworzą właśnie tę

Kuchnia PROzdrowotna
Kalafior marynowany w curry 170

nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików " ( tutaj znajdziecie recenzję ).  Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis w całości zaczerpnięty właśnie z tego świetnego poradnika kulinarnego przypadnie Wam do smaku, tak samo(...)pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce. Sugestia dotycząca podania: Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Tytuł:   Wielka księga słoików Autor:   Jennifer MacKenzie Tłumaczenie:   Magda Witkowska

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej 128

natknęłam się w sklepie na czerwoną pekinkę , z ciekawości od razu kupiłam . Smak identyczny jak u zielonej odmiany , ale efekt kolorystyczny dużo ciekawszy . Patrząc na nią , chce się jeść Zimą zawsze cenię sobie , kolorystykę potraw im bardziej kolorowe ,tym bardziej poprawiają humor domownikom , co o tej porze roku , kiedy szaro za oknami , jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził(...)także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew i odcedzoną z zalewy kukurydzę . Składniki na sos , mieszamy razem z jogurtem , wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo nie postoi , bo puszcza sok i zaczyna pływać . Doskonała do wszystkiego . Smacznego !   Artykuł Surówka ” Tęczowa

Ogrodnik w podróży
Szybka sałata z mozzarellą i brzoskwinią 308

moich ulubionych sałatek :) Ma w sobie dużo smaków, choć składników niewiele. U mnie idealna na czwartkowe popołudnie, gdy czyszczę lodówkę z wędlin, których używałam na kanapki do pracy w ciągu tygodnia. Robi się szybciutko. Składniki rozdrabnia się według uznania. Polecam dodać kilka listków rukoli, bo wzbogaca smak. Ja dziś pierwszy raz używam swojej własnej posianej w tunelu zimą. Zachęcam

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka szwedzka z ogórków 430

przez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku. Wiele jest  na nie przepisów w necie, jednak ja ufam tylko niektórym z nich i tak zaczerpnęłam proporcje na te ogórki od Pyzy, bo co jak co ale tu mogę być pewna ze będzie wszystko ok. Dlatego z czystym sumieniem polecam. Zapraszam, bo zima

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 122

Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki to: gruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 122

Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki to: gruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę

Kuchnia MagdaLeny
Botwinka. Przepis krok po kroku 126

czasami mylona z Burakiem liściowym .) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.   Przepis krok po kroku   Botwinka występuje w sumie przez całe lato(...)zapas, posiekać i zamrozić. Wiem, że to nie to samo, ale chociaż tak mogę otrzymać pyszną zupę z botwinki zimą. Samo jej przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak przepis krok po kroku może się przydać Jeżeli ta zupa Wam się jakimś cudem przeje, podobną wiosenną zupę znajdziecie TUTAJ .   Botwinka poleca

kuron.com.pl
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 135

jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi

Dietolog
Smaczne a nie tuczy 165

pozorom zima pomalutku będzie się z nami żegnać. Wiosna już niedługo  zaglądnie nam do okien. Czas pomyśleć o lekkostrawnym i mniej kalorycznym jedzeniu. A więc czekam na Wasze propozycje pysznych, zdrowych dań. Wykorzystanie produktów jest dowolne. Chodzi głównie o sposób przyrządzania. Niech to będą dania duszone, pieczone, gotowane tradycyjnie lub na parze. Mile widziane będą surówki i sałatki

Kulinarne przemyslenia
ROLMOPSY W ŚMIETANIE 122

warstwę sałatki,zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu,półmisku. Śmietanę połączyć z resztą majonezu,doprawić bardzo pikantnie zmielonym pieprzem.Polać nim śledzie lub rozlać na półmisku.Udekorować paseczkami papryki,posypać szczypiorkiem.  Szczypiorek możecie łatwo wyhodować sobie w domu,zresztą natkę pietruszki też.Wystarczy włożyć małą cebulę i mniejszą pietruszkę w ziemię,podlewać i gotowe.Uwielbiam zimą taką

Niespełnione zdolności kulinarne
Syrop z mniszka lekarskiego 152

Choć lubię sałatki to z mniszkiem mi jednak nie smakują, jest dla mnie za gorzki, być może za późno zerwany. Udało mi się natomiast w tym roku po raz pierwszy zrobić syrop-miodek z kwiatków mniszka. Jest całkiem smaczny i naprawdę w smaku przypomina miód. Ma działanie przeciwkaszlowe co właśnie skłoniło mnie do jego zrobienia. Przetestuje go zimą na córeczce

Monia miesza i gotuje
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 142

dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana(...)Slow West Wege” pokazuje mieszczuchom jak wygląda życie na wsi przez cały rok. Zbieranie opału i porządki na wiosnę, letnicy w czasie wakacji, jesień z przetworami i wykopkami i zima we dwoje z ukochanym, z kotami i fotografowaniem okolicy Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet

Ugotowane pozamiatane