Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
Korniszonkigłówny składnik. Na Kresach często dodaje się je do sałatek w towarzystwie włoskich orzechów, ale w połączeniu z orzechami są również doskonałym farszem do wigilijnych pierogów. Niegdyś każda gospodyni sama suszyła w piecu chlebowym śliwki węgierki lub wędziła je w leszczynowym dymie, by na święta i na zimę mieć ich zapas. Pełniły wówczas nie tylko rolę dodatku do różnych dań
Trzeci talerzOgórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki
Gotujemy i jemykilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie ! :) Wszystkie składniki mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :) Oto jeszcze obiecany przepis na mus z żurawiny, a bardziej na sok na całą zimę, a więc : corocznie późną jesienią, mając do dyspozycji mniej więcej
Moja Książka KucharskaZupełnie nieplanowanie wyjechaliśmy do "naszego" Zamościa. Kiedy w Szczecinie zima zaprzyjaźniła się najwyraźniej z jesienią, my szaleliśmy na białym końcu świata. Tylko my, krzyki naszych dzieciaczków i biel. Na górze, na dole, po bokach i na nas. Sielsko-anielsko prawie, chciałoby się rzec. Wróciliśmy jednak. Z sałatką ;) Bez bieli, ale za to z jakim smakiem:) Składniki 250 g dowolnego
OliveandThymeogórków konserwowych jest idealnym dodatkiem do obiadu, pieczonego mięsa czy burgerów. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. To klasyczne połączenie pomidorów, ogórków i cebuli zasmakuje każdemu. Zimą do surówki używam ogórków konserwowych, gdyż ciężko znaleźć świeże, które byłyby smaczne, ale latem śmiało można użyć pysznych ogórków gruntowych. Składniki na surówkę z pomidorów i ogórków do obiadu: średniej(...)szybkie surówki do obiadu: Kolorowa Surówka Z Kiszonej Kapusty – Smaczna I Zdrowa Surówka Z Kapusty Pekińskiej I Marchewki Surówka Z Ogórkiem Kiszonym Surówka Z Marchewki I Pora Szybka Sałatka Z Pomidorów Najprostsza Surówka Z Marchewki Artykuł Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneBardzo lubię sałatki, to doskonały pomysł na lekką kolację lub lunchbox (szczególnie dla tych, którzy nie mają opcji podgrzania swojego obiadu). Dodatek kuskusu sprawia, że jest ona bardziej syta, z aś szpinak, granat i natka pietruszki to dobra dawka żelaza w nietypowym wydaniu. Orzechy włoskie i sos na bazie octu balsamicznego podkreślają smak całości, a granat orzeźwia. Ja dodaję(...)swojego stałego menu, szczególnie na jesień i zimę, kiedy nie ma aż tylu świeżych owoców i warzyw. Składniki: 100g świeżego szpinaku baby 150g kuskusu perłowego ½ granatu (około 1/2 szklanki ziaren) 40g orzechów włoskich ½ pęczka pietruszki Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kuskus ugotuj wg instrukcji
Fabryka pomysłówprzechowywać w małych butelkach, max. półlitrowych. Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych. Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane(...)gazą, przelewamy do małych butelek. Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny. W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców i warzyw na zimę. Polecam! Smacznego
Moja Książka Kucharskasmaku, który można wyeksponować, łącząc go z innymi warzywami w sałatkach czy zupach. Mam dzisiaj dla Was właśnie taką propozycję na zupę krem z porem w roli głównej. Polecam ją zrobić zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje energii i sił do działania. Takie samopoczucie jest charakterystyczne dla okresu przesilenia wiosennego, gdy zima już odeszła, a na wiosnę jeszcze czekamy. Te kilka tygodni
WiszniówkaPapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana
Gotujemy i jemyZnalazłam ten przepis u Dany na blogu i postanowiłam wypróbować. Kapusta wyszła znakomicie, idealna do podjadania na już, na teraz bo na zimę zakisimy jesienią. Powiedziałabym
Moje Małe CzarowanieCukinia w pomidorach, z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Jak nic nasunęła mi się nazwa cukinia po diabelsku :-). Przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka
Poezja Smaków - blog kulinarnywyraźnie staje się dłuższy, co mnie bardzo cieszy. Do tego zima o nas najwyraźniej zapomniała. To z kolei trochę niepokojące. Przy takiej aurze czas pomyśleć o trochę lżejszym jedzeniu. Nie ma już wymówek. Trzeba też ruszyć cztery litery ;) Zanim jednak to się stanie zjedzmy coś dobrego ;) Doskonałym rozwiązaniem będzie sałatka. Lekka, ale jednocześnie treściwa. Może być na obiad lub kolację
Pełny talerzOgórki konserwowe z papryką w słoikach to świetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę
Kuchnia z widokiem na ogród