kalarepą, którą nawet zimą można znaleźć w sklepach... Składniki: 1/2 główki kapusty 1 kalarepa 1 duża marchew posiekany koper lub natki pietruszki sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być
Czerwień i błękitChociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to ciasto, które powinno raz na jakiś czas znaleźć się w każdym domu, szczególnie w sezonie malinowym. Kruche, delikatne z dodatkiem
Przepiski.plBuraczki na zimno to prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Najczęściej jest podawany do kotletów mielonych lub mięsa w ciemnym sosie. Do przygotowania tej surówki potrzebujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Surówka z pieczonych buraków to idealny dodatek do kotletów mielonych. Surówka będzie przygotowania z wcześniej upieczonych buraczków z dodatkiem octu. Niestety przygotowanie tego dodatku wiąże się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobiłam sobie właśnie plow, czyli klasykę kuchni uzbeckiej i przebój moich wakacji w Uzbekistanie. Przy okazji przypomniałam sobie, że jednym z pierwszych wpisów na moim blogu
Ugotowane pozamiatanepostaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej
Kulinarne przygody GatityOpisywałam już marynowane podgrzybki, opieńki, muchomorki rdzawobrązowe a o prawdziwkach zapomniałam? chyba wyleciały mi z pamięci. Nadrabiam szybciutko i napisze jak ja marynuję borowika szlachetnego vel
Moje Małe CzarowanieCzasem proste rzeczy zrobione dobrze od A do Z smakują najlepiej. Jest zima, wybór warzyw skromniejszy lecz zawsze znajdą się 4 składniki które utworzą właśnie tę
Kuchnia PROzdrowotnanowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików " ( tutaj znajdziecie recenzję ). Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis w całości zaczerpnięty właśnie z tego świetnego poradnika kulinarnego przypadnie Wam do smaku, tak samo(...)pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce. Sugestia dotycząca podania: Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Tytuł: Wielka księga słoików Autor: Jennifer MacKenzie Tłumaczenie: Magda Witkowska
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanatknęłam się w sklepie na czerwoną pekinkę , z ciekawości od razu kupiłam . Smak identyczny jak u zielonej odmiany , ale efekt kolorystyczny dużo ciekawszy . Patrząc na nią , chce się jeść Zimą zawsze cenię sobie , kolorystykę potraw im bardziej kolorowe ,tym bardziej poprawiają humor domownikom , co o tej porze roku , kiedy szaro za oknami , jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził(...)także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew i odcedzoną z zalewy kukurydzę . Składniki na sos , mieszamy razem z jogurtem , wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo nie postoi , bo puszcza sok i zaczyna pływać . Doskonała do wszystkiego . Smacznego ! Artykuł Surówka ” Tęczowa
Ogrodnik w podróżymoich ulubionych sałatek :) Ma w sobie dużo smaków, choć składników niewiele. U mnie idealna na czwartkowe popołudnie, gdy czyszczę lodówkę z wędlin, których używałam na kanapki do pracy w ciągu tygodnia. Robi się szybciutko. Składniki rozdrabnia się według uznania. Polecam dodać kilka listków rukoli, bo wzbogaca smak. Ja dziś pierwszy raz używam swojej własnej posianej w tunelu zimą. Zachęcam
Weekendy w domu i ogrodzieprzez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku. Wiele jest na nie przepisów w necie, jednak ja ufam tylko niektórym z nich i tak zaczerpnęłam proporcje na te ogórki od Pyzy, bo co jak co ale tu mogę być pewna ze będzie wszystko ok. Dlatego z czystym sumieniem polecam. Zapraszam, bo zima
Bernika - moj kulinarny pamietnikDlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki to: gruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę
Kuchnia MagdaLenyDlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki to: gruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę
Kuchnia MagdaLeny