salatka na zime - 1777 przepisów (strona:86/119)

WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 253

Zima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna „na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek, owinąć się miękkim kocem i wtulić w ukochaną osobę z kieliszkiem wina w ręku. Założę się, że w tym całym „romantyzmie” nie jestem sama i wiele z Was robi, albo ma ochotę(...)stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski. Do wyboru mamy aż 3 rodzaje

Ostra na Słodko
Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem 119

Mój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem , podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych

Moja Delicja
Prosta surówka z papryką 134

Prosta surówka z papryką Prosta surówka z papryką i kapustą . Jej wykonanie zajmie Wam co najwyżej dziesięć minut . I to tylko dlatego że trzeba posiekać warzywa

Ogrodnik w podróży
Otwarcie Taverny Akropolis 177

esień przywitała nas już na dobre. Chociaż ciągle skrywam w sobie głęboką nadzieję na polepszenie aury przed nadejściem zimy. W tym oczekiwaniu na słońce miałem przyjemną okazję poczuć się, choć odrobinę niczym na greckich wakacjach. A to wszystko dzięki zaproszeniu na otwarcie Taverny Akropolis . Grecką gościnność można było poczuć już od wejścia - stoły uginały się pod ciężarem mezedez (μεζέδες), czyli(...)najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę sprawiły mi tradycyjne

Food Square
Majonez wegański 107

Czas czytania: 3 min Majonez wegański Alergie i diety bardzo często zmuszają nas do zrezygnowania z różnego rodzaju pokarmów i dodatków, które nas uczulają lub w

SprawdzonaKuchnia.pl
Cykoria do obiadu i "Altowiolista" 141

Zima w pełni, więc brak jeszcze zdrowej i bezpiecznej zieleniny. W takiej sytuacji na ratunek przychodzi pędzona w ciemnej piwnicy cykoria belgijska. Wielu narzeka, że jest gorzka. A to wynik jej niewłaściwego przechowywania. Cykoria jest słodka, chrupka i soczysta. W sklepach powinna być układana tacką do wierzchu, a liśćmi na dół, bo ta cudowna sałata gorzknieje pod wpływem światła. Poza(...)goryczy. I tu apel do klientów zieleniaków i innych sklepów, gdzie można kupić cykorię - NIE ODWRACAJ JEJ DO ŚWIATŁA ! Po obejrzeniu połóż ją liśćmi do dołu. Proponowaną przeze mnie sałatkę robi się szybciutko, dlatego - jeśli się Wam spodoba - przygotujcie ją tuż przed podaniem. Składniki (na 2porcje): 2 cykorie belgijskie 3 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka kolendry łyżka miodu Cykorię pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowe oczko, czyli 21 odmian pomidorów które uprawiałam tym roku 246

robiłam kiedy mnie tu nie było? Próbowałam uprawiać własne jedzenie – w tym pomidory. Jak na pierwszy raz poszło nadzwyczaj dobrze – miałam jesień i zimę na ogarnięcie tematu i przygotowanie się (przynajmniej mentalne ) a od marca bycie działkowym ogrodnikiem zaczęło się na całego. Nie uprawiam odmian oznaczonych F1, czyli heterozyjnych, ani pomidorów towarowych, tylko odmiany tzw. heirloom – co na język polski(...)jeśli da mu się spokojnie 2-3 dni poleżeć, nabiera zupełnie innego wymiaru! Staje się naprawdę smaczny, choć w dalszym ciągu pozostaje mało aromatyczny. Jako kolorowy dodatek do sałatek będzie w sam raz. 3 Costoluto Di Parma Włoski pomidorowy klasyk z rejonu Emilia-Romagna. Mocny, wyprostowany krzak do 170cm. Z racji tego, że rósł na tylnej ścianie tunelu i miałam

Karo in the Kitchen
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 185

kiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę z myślą o tych dziwnych śniadaniach, robię puddingi z szałwii hiszpańskiej, które zaskakująco dobrze sycą i wchodzą gładko, niemal(...)tygodnia (tak na co dzień nie widujemy się bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapusta kiszona 158

Staramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w

Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane pastą z brokułu 111

czasie wielkanocnego śniadania w tradycji polskiej nie może zabraknąć jajek. Zima nas nie oszczędzała w tym roku, że postanowiłam dodać im trochę barwy. Dlatego proponuję nafaszerować je zieloną pastą, by nacieszyć oczy dawno niewidzianym kolorem. Składniki : 6 jajek 200 g różyczek brokułu 2 liście pietruszki pół łyżeczki granulowanego czosnku sól pieprz Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i odstawić(...)żółtkami i rozdrobnioną natką pietruszki. Zieloną masę doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Otwory po żółtkach napełnić zieloną pastą. Zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego. ----- Podobne: Sałatka pieczarkowa Pasta tuńczykowo-jajeczna Pasta jaglano-tuńczykowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Letnie jagodzianki wg Aleex 189

robię, robię właściwie i dobrze. Ta siła i pewność przyniosły mi także spokój. Już nie budzę się w środku nocy, przeciwnie, odreagowuję i śpię jak niedźwiedź zimą. Dario śmieje się ze mnie, że jestem jak suseł, ale chyba wie, że ten sen jest mi po prostu potrzebny, by organizm odreagował ostatnie miesiące. Wracam więc do normalnego funkcjonowania. Znów cieszą mnie(...)pamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu nie raz. A tymczasem na blogu pojawia się nowa kategoria przepisów – na thermomix właśnie. Oczywiście te przepisy będą także w wersji

W mojej kuchni
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 320

dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale ze względu na wartości zdrowotne. Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna. U mnie na targowisku już się pojawił i skorzystałem z tego .Poniżej kilka  pomysłów na smażony jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy(...)solą. Chrupiemy  solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym  chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem

Kulinarny karnet Christophera
Restauracja “Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 97

uroczy kredens wypełniony przetworami, drewniane siedzenia i bar. Niestety wyglądu całej restauracji nie znam, ponieważ za każdym razem siedzieliśmy na polu ze względu na upalne lato, ale obiecuje że zimą to nadrobię (zdjęcia wewnątrz można obejrzeć na stronie internetowej). Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 5 Następny(...)cena za taki zestaw to 8 zł – dużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości. Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim

KuchniaWeDwoje.pl
Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 144

Niestety wyglądu całej restauracji nie znam, ponieważ za każdym razem siedzieliśmy na polu ze względu na upalne lato, ale obiecuje że zimą to nadrobię (zdjęcia wewnątrz można obejrzeć na stronie internetowej). Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 5 Następny(...)dużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości. Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 137

Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni pomysł na smaczny obiad Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata