uporządkować wartości odżywcze żywności. Weźmy na przykład 500 kcal. Jest to jeden baton czekoladowy, z którego ciało nie otrzyma nic pożytecznego, z wyjątkiem minutowej przyjemności ze słodyczy. Duży talerz sałatki warzywnej z kurczakiem i awokado będzie “kosztował” te same 500 kcal, natomiast korzyści z niego są znacznie większe. 2. Zwróć uwagę na bilans składników odżywczych Każdy człowiek powinien(...)wystarczą trzy lub cztery plastry fileta. Jeśli jednak zależy nam na dobrze zbilansowanej porcji, lepiej ograniczyć się do jednego kawałka kurczaka i uzupełnić posiłek bocznym daniem z ryżu i sałatką warzywną polaną oliwą z oliwek. Ryż powinien być minimalnie ugotowany. 3. Jedz owoce i warzywa każdego dnia Owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały, bez których organizm
ProstePesto.plJuż niedługo maj i grzyby pojawią się w lasach a muchomory to jedne z pierwszych które królują w tym samym czasie co kurki. Dziś przedstawię przepis
Moje Małe CzarowanieWitajcie!, pustki w lodówce? jest na to sposób :) Krążki cebulowe! kojarzone są głównie z fast foodem lecz tu zostaną wzbogacone o razową mąkę żytnią. Do tej
Kuchnia PROzdrowotnaRetrowarzywach i Kipiącej kaszy dostajemy do rąk kolejną ciekawą książkę kucharską: Strączki . Jej autorką jest Marysia Banach, uhonorowana tytułem BlogerChefa autorka bloga Gruszka z fartuszka . To idealna książka na zimę – skarbnica pomysłów na smaczne i odżywcze dania, kiedy nie ma już świeżych warzyw, a my mamy mało energii i najchętniej nie wychodzilibyśmy spod kocy, kołder, spomiędzy puszystych poduch, kiedy(...)Wprawdzie z tą ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet
GRUBY WAŁEKOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne
Kuchnia z widokiem na ogródKorzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do
Poezja Smaków - blog kulinarnyzimie nie mielibyśmy zbyt dużego wyboru (choć są przecież warzywa, które rosną nawet pod śniegiem, a i mróz im nie straszny). Sezonowość w kuchni zimą to odżywianie się świeżymi warzywami i owocami, które zostały zebrane jesienią, a następnie odpowiednio przechowane. To również sięganie po warzywa przetworzone, na przykład w formie kiszonej, zamarynowanej czy mrożonej. Jakie warzywa jeść zimą? Zima(...)kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka z brukselką Łazanki z brukselką JARMUŻ Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, o którym nie można zapominać zimą. To nasz polski “super food”, bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Jarmuż m.in
WiszniówkaPo wakacjach to czowiekowi sie jakosić tak ciynższo chycić za te garce, a jak na dworze jeszcze je hic, to chciałoby sie raz dwa cojś mieć
Chop w kuchniAlkohol to nieodłączny element imprez, dla jednych mogłoby go nie być dla niektórych jest niezbędny. Można nie lubić jego smaku czy jego przykrych konsekwencji ale w
Kuchnia PROzdrowotna(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynia to warzywo, które wbrew pozorom posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem można przygotować bardzo smaczne dania, a także zupy i
Przepiski.pl” Cygańska ” surówka z kapusty pekińskiej Czemuż to cygańska , otóż dlatego ze wygląda bogato ,a jest bardzo prosta Cygańska surówka z kapusty pekińskiej , jest świetną
Ogrodnik w podróżySkładniki: 3 kg ogórków (mogą być przerośnięte) 4 cebule Zalewa: 2 kubki cukru 1 kubek octu 1/2 kubka oleju 3 łyżki soli 2 łyżeczki chili 400
stajnia gołębie od kuchnitakie chłodne dni jak znalazł! I choć zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna;) Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek(...)się za jej przygotowanie:) - smacznego. Składniki: 5 większych ziemniaków pęto kiełbasy, np. toruńskiej 1,5 l bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki
Zasmakuj KuchniOmlet z brukselką – pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Brukselka – kontrowersyjne warzywo Przez
Dorota Smakuje