Przetworów w mojej spiżarni na zimę musi być sporo, a największym powodzeniem cieszą się ogórki w słoikach. Do naszych ulubionych należą ogórki w curry oraz konserwowe . Jednak co roku staram się zrobić coś nowego. Tym razem postawiłam na koreczki ogórkowe z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Będą one świetnym dodatkiem do obiadów i nie tylko(...)miski. 2. 9 szklanek wody wymieszać z solą i zalać ogórki. Całość wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. W międzyczasie przemieszać. 3. Składniki zalewy octowej zagotować. Ostudzić. 4. Z sałatki ogórkowej odlać solankę i przełożyć do słoików. Słoiki zalać zalewą octową. Pozakręcać i pasteryzować około 7 minut od momentu zagotowania wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipóźno z pracy. To sposób na niemarnowanie żywności, jeśli mamy własne drzewo owocowe, które produkuje 200 kilo owoców, które dojrzewają wszystkie na raz. To przechowywanie smaków lata na długą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów(...)stać się częścią tego magicznego rytuału. Kasia Marciniewicz, czyli chillibite.pl, dzieli się sprawdzonymi przepisami prosto ze swojego kredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety. Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem
Ugotowane pozamiataneWygodne dania jednogarnkowe specjalnie dla Was! Powraca podobno zimą,będą wiec idealne na ten czas, w dodatku można przygotować obiad na dwa dni, smacznego gotowania i udanego weekendu! Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną(...)jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką
Moja smaczna kuchniakoszykiem pędzę, by je pozbierać. Skryte w żółknącej już trawie, bawią się ze mną w chowanego. A ja szukam ich z pełnym zaangażowaniem.Uwielbiam cały rok, wszystkie jego okresy, zimę, lato wiosnę, jesień. Każdy ma w sobie coś innego, pięknego i niepowtarzalnego.Wiosną wszystko budzi się do życia z mroźnego, zimowego snu, odżywa i zieleni się z wolna. Latem(...)piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidoładowania energią organizmu po zimie. Jak wiadomo zima to czas w którym nasz organizm gromadzi zapasy, głównie tłuszcze, najczęściej wokół brzucha. Nasz metabolizm wtedy jest spowolniony i po takiej zimie pasowałoby go rozkręcić. Autorka podpowiada, że jeśli chcemy pozbyć się tego bogactwa, musimy skupić się na dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne
kruche babeczkiSos pomidorowy po indyjsku chutnej z pomidorów - Tamatar ki Chatni Sos pomidorowy po indyjsku - prosty przepis, który łączy w sobie magiczną woń korzennych przypraw i dojrzewających
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiałam takie wrażenie, ze zapchałam się. Niby nie jem mięsa ale jedzenie tylko mąki i maki pod różna postacią sprawia, ze jest mi źle. Zapragnęłam warzyw! niestety jest zima i wybór jest mocno ograniczony ale dałam sobie radę :) marchewki rządzą, jak się okazało p oraz kolejny! Z pomocą znowu przyszła książka "5 składników" Jamiego Olivera. Pieczone marchewki(...)sosem i mieszamy. Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy zawartość opakowania ze zbożami. Podgrzewamy minutę a następnie przekładamy do miski z marchewkami. Mieszamy i nakładamy na talerze. Sałatkę posypujemy ziarnami granatu z jego drugiej połówki oraz pokruszona feta i listkami mięty
Dzieje kuchennej WiewióryCzas czytania: 2 min Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości
SprawdzonaKuchnia.pltakie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach. W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami – Gulasz(...)owocową herbatę. – Zupa z resztek. Forszmak – Zupa kalafiorowa z liści i głąba 6. Nie marnujemy też pieczywa! Mrozimy je albo robimy z pieczywa grzanki do zupy i sałatek. – Można wykorzystać chleb do zrobienia np. tostów francuskich, czyli nasz polski chleb w jajku smażony na maśle czy oleju. – grzanki do zupy , przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie!Wiedza to też pokarm więc postanowiłem opowiedzieć trochę o dwóch najlepszych zamiennikach najpopularniejszych na świecie przypraw czyli: soli kuchennej i cukru białego.Sól himalajska to
Kuchnia PROzdrowotnamiały bowiem tylko dobrze smakować, ale mieć także korzystny wpływ na zdrowie. Trzeba podkreślić, że wszystkie młodziutkie verdurine zawierają dużo witamin i soli mineralnych, tak potrzebnych organizmowi po zime. Takie erbette świetnie nawadniają, a jednocześnie oczyszczają organizm. To prawdziwy dar natury! Obecnie, szczególnie w Wielkanocny poniedziałek, czy ciepłe niedzielne popołudnie, na łąkach można zobaczyć schylające się postacie, szukające(...)poprawiający przemianę materii, wzmacniający łaknienie i ułatwiający trawienie. Kwiaty cykorii stanowią wspaniałą jadalną dekorację potraw, natomiast młode listki ze względu na zawartość witamin i mikroelementów można dodawać wiosną do sałatek, lub króciutko blanszować we wrzątku i aromatyzować nitka oliwy, odrobiną czosnku czy papryczki.(zdjecie z netu) chmiel zwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą
Mia Cucina Sofieta(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto zebra z musem porzeczkowym to mocno kakaowe ciasto składające się z puszystych biszkoptów, puszystej piany i pysznego powidła porzeczkowego. Wszystkie te składniki
Przepiski.pljeść go na II śniadanie. ✔ Propozycja na pudełko na II śniadania to: JAGLANKA Z OWOCAMI - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na szybki obiad w pracy lub kolację (jeżeli długo pracujesz): SAŁATKA Z SEREM FETA - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na słodki podwieczorek lub II śniadanie - DIETETYCZNY BATONIK - przepis TUTAJ . ✔ Propozycja na pyszne II śniadanie - KOKTAJL BORÓWKOWY - przepis TUTAJ . A Wy jakie lubicie zabierać(...)diety - pamiętajcie, że urozmaicona dieta to zdecydowanie lepsza dieta! Tym bardziej, że obecnie, o tej porze roku mamy mnóstwo owoców i warzyw, które naszą dietę właśnie mogę urozmaicić. Nawet zimą, możemy korzystać z owoców mrożonych - tak jak widać wyżej na zdjęciu - moja propozycja jaglanki na II śniadanie jest właśnie z mrożonymi owocami
MintTasteSurówka marchewka kiwano to moja propozycja na prostą, zdrową, bardzo smaczną, egzotyczna surówkę. Marchewka z jabłkiem to klasyczne połączenie, szczególnie uwielbiane przez moje dzieci i często
Dorota Smakujewszystkim zawiera dużą dawkę cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza tym moc białka i błonnika. Nasiona konopi będą świetnym dodatkiem do ciast, pieczywa, ciasteczek, jogurtu, musli, sałatek czy makaronów. Dodadzą potrawom charakteru poprzez swój lekko orzechowy posmak. Można je także chrupać osobno jako mała przekąska. Wtedy polecam bardziej prażone nasiona, ponieważ są bardziej wyraziste. Prażone nasiona można(...)wywołuje alergii i jest idealny dla skóry z problemami trądzikowymi. Ma lekko orzechowy smak, jest bogaty w cenne kwasy omega-3 i omega-6. Sprawdzi się świetnie do sałatek (spożywamy go wyłącznie na zimno). Bardzo zasmakował mi w towarzystwie chudego twarożku, zarówno na słodko, jak i słono. Dodaje ciekawego posmaku, który mi bardzo odpowiada. Olej konopny cechuje się szeregiem wartości
Analiza Smaku