Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają
Cztery FajeryZimą jem zupy prawie codziennie, bo w tej formie warzywa smakuję mi teraz najlepiej. Rzadko są to jednak kremy - mój Mąż nie jest fanem ich gładkiej konsystencji. Jednak preferencje Męża muszą czasem ustąpić mojej kulinarnej wenie - w końcu to ja rządzę w kuchni ;) Zupy-kremy mają tę niezaprzeczalną zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wymarzyłam sobie aksamitny, gęsty(...)według mnie bardzo dobrze łączą się z ziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym - pasuje nie tylko do ziemniaków (spróbujcie dodać odrobinę do ugotowanych ziemniaków lub sałatki ziemniaczanej), ale również do pieczonej ryby. W tym przepisie stanowi kontrast dla delikatnego smaku zupy i bardzo przyjemnie ożywia jej smak. Na koniec oczywiście werdykt Męża - zupa, choć krem, bardzo
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale
Poezja Smaków - blog kulinarnySezon grillowy u nas trwa cały rok. Posiadając taras przy kuchni nie mamy problemu z rozpalaniem grilla np zimą. Stanowi to świetną zabawę np w Sylwestra. Dla mnie doprawiony grill jest na zasadzie NA WINIE, czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę. Istria Bogucice dodaje każdemu daniu(...)chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso
Malinowe PocałunkiOla dostała od swojej koleżanki Dominiki przepis na piernik wielce smakowity :) Niestety Domina bloga nie prowadzi nad czym niezmiernie ubolewam, bo sam bym chętnie niektóre Jej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku. W domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. Najczęściej przygotowywanymi są kiszonki (36%), dżemy oraz konfitury (21%). Nieco rzadziej kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%). W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) warzywa i owoce konserwuje lub marynuje się, przyrządza domowe soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy(...)odrobinie zaangażowania możemy tymi smakami cieszyć się niemal okrągły rok. Sekret tkwi w umiejętnych przetwarzaniu zarówno ogórków, kalafiorów czy superowoców jagodowych. Dżemy, konfitury, powidła czy soki Popularne jesienią i zimą są przetwory owocowe, czyli dżemy, konfitury, powidła czy soki. To zabieg, który pozwala nam cieszyć się smakiem owoców. Możemy zrobić je sami – z badań wynika, że robi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybki deser w pucharku Deser w pucharku to idealny pomysł na małe co nieco, szczególnie w upalne dni. Kiedy nachodzi nas ochota na
Przepiski.plSurówka z kapusty do słoików bez gotowania fot. Moja Książka Kucharska Surówka z kapusty. Przepis na surówkę z kapusty obiadową - do słoików, bez gotowania. Prosty przepis
Moja Książka Kucharskaorzechów. Najlepiej jeśli nie jest za bardzo słodkie. Moim ulubionym smakiem w lodziarni koło mojej pracy jest gianduia bez cukru. To taka prawie nie słodka nutella. Ponieważ jest zima muszę znaleźć sobie jakieś inne lekko orzechowe smaki i pomyślałam o olejach z orzechów. Klasyczne to np. olej z orzechów laskowych, ale każdy wie, że w kuchni możemy wykorzystać także olej(...)używamy ich zbyt dużo w naszych przepisach. Za to dobrze pasują wszędzie tam, gdzie użyliśmy oleju tłoczonego na zimno, czyli do dekoracji deseru i jako element sosu w sałatce. Olej makademia jest źródłem wartościowych składników odżywczych np. wit E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mnie interesuje przede wszystkim to, że jest bardzo smaczny i ma lekko orzechowy smak i zapach. Produktem
Ugotowane pozamiataneBuraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem(...)papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier
Tradycyjna Kuchniabogate źródło białka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno. Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej(...)posiekany ząbek czosnku oraz mąkę, jajka i przyprawy. Formujemy w dłoniach kuli, które spłaszczamy lekko i tak powstałe placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubioną zieloną sałatką lub salsą z pomidorów
Przysmaki KarolkiCzas czytania: 2 min Veggie burger to propozycja nie tylko dla wegetarian ! Na takie burgery powinien skusić się każdy, nawet największy mięsożerca. Moje dzieci, które jedzą
SprawdzonaKuchnia.plPierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka W regionalnej podkarpackiej kuchni nie brakuje roślin strączkowych. Przede wszystkim w wielu tradycyjnych daniach, głównie tych gotowanych zimą, wykorzystuje się fasolę - zarówno białą („Jaś”, „Jasiek”), jak i czerwoną oraz dwukolorową („krasa”, „amerykon”). W całym regionie fasola często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo popularny. Na wigilijnym stole(...)krócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się dłużej i jest bardziej zwarta. Często dodaje się ją do sałatek. Przygotowując farsz do pierogów można użyć zarówno jednej, jak i drugiej soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami
Trzeci talerzDziś na Mazowszu znów sypie śnieg i wspomnienia przeniosły mnie do zim mojego dzieciństwa, pełnych tego białego puchu i cudownej zabawy na dworze. Teraz temperatura nieco spadła, więc sypie drobniutki śnieg. Ale w ciągu dnia leciały grube płatki, a ja w tę największą dzisiejszą śnieżycę wybrałam się na miasto. Przezornie rano założyłam czapkę z szerokim daszkiem i kurtkę z kapturem(...)wyczekujące paczek w nogach swoich łóżek mogły cieszyć się smakiem pomarańczy, a na Święta również mandarynkami. I w ten sposób u mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki... Składniki (na 1 porcję): burak o masie ok. 300 g pomarańcza łyżeczka miodu ok. 100 g sera typu feta łyżeczka chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju
Weekendy w domu i ogrodzie