salatka na zime - 1777 przepisów (strona:91/119)

Naleśniki – przepisy na słodkie i wytrawne 123

Naleśniki – przepis na słodkie i wytrawne Naleśniki – przepis podstawowy Naleśniki gryczane – 2 składniki Naleśniki jaglane Naleśniki bez mleka – przepis Naleśniki pełnoziarniste Naleśniki szpinakowe Naleśniki z

Dorota Smakuje
Wiśnie drylowane – kuchnia podkarpacka 131

wszystkim zachwycają intensywnym smakiem. Zalane słodkim sokiem bez dodatku wody tracą kwaśność, ale ich smak nadal jest ostry i wyrazisty. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, a zimą dzieci chętnie zajadają się nimi prosto ze słoika. Zarówno sok, jak i owoce, są znacznie bardziej intensywne w smaku niż w przypadku wiśniowych kompotów. Robiłam je w ubiegłym roku(...)samą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około 1-2 cm do krawędzi

Trzeci talerz
Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki 182

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i

e-PrzepisyKulinarne
Jesienne ciasta i desery, które warto przygotować (+15 PRZEPISÓW) 78

takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka,… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią i zimą – już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) W czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty(...)odporność – shot z kurkumą i imbirem Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź! Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów

Via Gusto
Kanapka z mango 115

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu

Moja Delicja
Sałatka z cukinii 148

U mnie w domu sezon wakacyjny wiąże się z uzupełnianiem spiżarki :) Dzisiaj kolejna propozycja na zamknięcie cukinii w słoiki. Składniki: - 4 kg cukinii - 1/2 kg marchewki

Zainspirowana w kuchni
Ogórki po kaszubsku 108

Ogórki po kaszubsku to kolejna, moja propozycja na zimowe przetwory. Przepis jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Takie ogórki z czerwoną papryką są chrupiące i

Ania gotuje
Ser suszony domowy. Suszony twaróg. 356

sobie stanowi doskonałą przekąskę pokrojoną na małe kawałki, można go też podsmażyć na maśle, dzięki czemu staje się miękki. Ser suszony można jeść na kanapkach, dodać do klusek, do sałatek, można go dodawać do farszu na ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery(...)ręcznikiem papierowym i przyciskam drugą deseczką. Aby serek porządnie odciekł należy go obciążyć np. słoikiem lub garnkiem wypełnionym wodą. Takie odciekanie powinno trwać ok. jeden dzień. Potem ser suszymy. Zimą można suszyć ten ser na kaloryferze. Latem można go suszyć w ciepłym, przewiewnym miejscu, można go też podsuszać w ciepłym piekarniku nagrzanym do 25 stopni C. Zawinięty ser można powiesić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KISZONE RZODKIEWKI 362

właściwie wszystko, a lato to na to najlepszy czas, warzywa są świeże i dostępne na każdym targu. Ja wysiałam za dużo rzodkiewki, nadmiar zakisiłam, zawekowałam i dzięki temu w zimie będę miała trochę słońca :) SKŁADNIKI: - 2 pęczki rzodkiewek  - około pół litra wody - łyżka soli kamiennej - 8 ząbków czosnku - kilka liści rzodkiewki - 2 kwiaty kopru - papryczka chili - łyżka żywego zakwasu(...)będą gotowe. Ukiszona rzodkiewka traci kolor, robi się bladoróżowa. ABY PRZERWAĆ PROCES fermentacji wystarczy wstawić ukiszone rzodkiewki do lodówki. Możesz je także zawekować. JEST TO IDEALNY DODATEK  do sałatek, tatara, na kanapek, właściwie to do wszystkiego :) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Oliwa bazyliowa i pesto z orzechami 87

zostały duże grudki. Dopraw solą  i pieprzem - przelej do ultra-czystej butelki. Dzięki przyprawom oliwa nadaje się jako ekspresowy dressing do sałatek, który przez długie dni będzie czekał w lodówce na Ciebie i Twoją sałatkę :) Pesto z orzechami Składniki: liście bazylii - z całego pęczka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki świeżych orzechów włoskich łyżka(...)soku żołądkowego. Do tego ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne :) Warto ją hodować - a można to robić przez okrągły rok! Świetnie radzi sobie latem na zewnątrz - w zacienionym miejscu lub zimą na ciepłym parapecie. Kiedyś, kiedyś, (...) kiedyś.... kupiłam bazylię o purpurowych liściach - niesamowita odmiana! Masło z jej listkami wyglądało jeszcze bardziej apetycznie niż zwykle! Umarła, bo jeszcze wtedy nie umiałam

Gary Bez dna
Shackleton – whisky dla odkrywców 109

Kilka lat temu na Antarktydzie wydobyto spod lodu trzy skrzynki z 1907 roku. Tak zaczyna się historia whisky Shackleton – jednego z najciekawszych blended maltów i

smakowitehistorie.com
Marynowane maślaki 144

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Marynowane maślaki Marynowane maślaki to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania maślaków potrzebne będą oczywiście grzyby, cebula oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Do marynowania najlepsze są małe grzybki, które marynuje się(...)wodę do wrzenia i pasteryzujemy nasze maślaki w słoikach ok. 15 min. Gorące słoiki ostrożnie wyciągamy i stawiamy do góry dnem na ściereczce. Po ostygnięciu grzybki są gotowe na zimę

Gotujemy i jemy
Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami 132

smaczny, ale też zdrowy. Jest cennym źródłem białka, mnóstwa witamin i składników mineralnych. Warto zaopatrzyć się w większą ilość bobu i go zamrozić, aby cieszyć się jego smakiem również zimą. Do przygotowania zupy oprócz bobu dodałam młode ziemniaki, marchewką, cukinię i koperek. Zupa z bobu jest pożywna, delikatna i pyszna… Naprawdę warto ją ugotować. Polecam Składniki(...)Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć ugotowany i obrany bób, posiekany koperek i wlać śmietanę kremówkę. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Zupa szparagowa z komosą

Oryginalny smak
Śledzie ze śliwkami i orzechami 218

Jak Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś

W kuchni wieczorem
Restauracji BelEtage – degustacja 236

woda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce z ogórka orzeźwiająca - naprawdę rozbudziło nasze kubki smakowe i pozostało nam tylko czekać na dalszą część programu. Jako przystawkę podano nam szparagi z zasmażka z orzechów laskowych i nerkowa(...)troszkę odbiegała od całości przygotowanych nam dań stylem i smakiem - zaburzała wiosenny klimat przygotowanej degustacji jednak mimo to zjadłabym ją jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie. Zupa była bardzo syta a do zjedzenia pozostało nam jeszcze drugie danie główne czyli pierś z kaczki z puree jabłkowo- żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle

sierotka maRysia w kuchni