Rzodkiewki w zaprawie 196Przypominam sobie, że te rzodkiewki były bardzo dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon na rzodkiewkę, postanowiłam odświeżyć ten przepis. W oryginale tak przygotowane rzodkiewki spożywa się już na drugi dzień. Ja jednak pasteryzowałam je w słoikach i w zimie miałam namiastkę wiosny. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemyslenia
Pyszna pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem (keto) 103beczkach. Większość Norwegów przygotowywało sobie beczkę ryb na zimę. Ale makrela pojawiła się nawet w wykopaliskach archeologicznych z czasów Wikingów w Kaupang niedaleko Larviku. A żyjący w XVI wieku ksiądz Peder Claussøn Friis wspomina o makreli w swojej książce „Norges beskrivelse” pisząc, że to „pyszna ryba – tłusta i aromatyczna”. WYPRÓBUJ SMAKOWITĄ SAŁATKĘ WESELNĄ Z TUŃCZYKIEM I OGÓRKIEM Pasta z makreli
smakowitehistorie.com
Ciasto pomarańczowe z migdałami 171Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiszona czerwona papryka 244przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej(...)słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około 6 dniach i możemy ja zjadać na bieżąco:) aby przygotować zapas na zimę przekładamy kiszona paprykę do mniejszych słoików, zalewamy kiszona woda i wekujemy około 15 minut. Wekowanie przerywa proces kiszenia. Jeżeli lubicie bardziej kwaśne kiszonki można z wekowaniem poczekać jeszcze dwa trzy
Magiczna kuchnia Darii
Kawa po hiszpańsku 138Kawa po hiszpańsku Przepis na gorący napój kawowy carajillo. Kawa po hiszpańsku, a właściwie jeden z jej wariantów cafe carajillo jest przez nas
Cztery Fajery
Naleśniki wytrawne wegetariańskie z pieczarkami, kukurydzą i żółtym serem + filmik 224Proponuję dziś naleśniki w wersji na słowo, wytrawne, wegetariańskie z przepysznym farszem - idealne danie, gdy za oknami zima w pełni, a my potrzebujemy czegoś pysznego, aromatycznego
Kawa z mlekiem
„Witaminka” , pyszna , surówka z czerwonej kapusty 209„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas
Ogrodnik w podróży
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 160zimę do słoików - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana w keczupie papryka na zimę z pachnącymi przyprawami - curry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie 5 litrów sałatki paprykowej, idealnej do obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam
Moja Książka Kucharska
Śliwki w occie 179Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe . Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika. Składniki: kilo śliwek np. węgierek zalewa na kilo śliwek: szklanka wody szklanka octu
Ugotowane pozamiatane
Ogórki małosolne z koperkiem 772Ogórki gruntowe można przygotować na wiele sposobów. Nigdy jednak nie robię zapasów na zimę. Nie mam na to miejsca w domu. Korzystam za to z sezonu i często robię ogórki małosolne w prostej zalewie składającej się tylko z przegotowanej wody z solą, najprościej. Wykorzystuję do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które
Moja smaczna kuchnia
Carpaccio z pomarańczy 201Dziś chciałabym zaproponować Wam lekki i na przekór zimie, letni deser. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co z pewnością wielu z Was
Codzienne Gotowanie
Sałatka warzywna w zalewie octowej - robimy zapasy :) 179świeżych warzyw i owoców, że ciężko się zdecydować, które wybrać :) Jednak z nadejściem zimy ich ilość zmaleje, ceny na nie w sklepach wzrosną a smak....na pewno nie będzie ten sam :( Dlatego trzeba się zabezpieczyć, aby zachować choć odrobinkę smaków lata :) Dzisiaj mam dla Was warzywną sałatkę w zalewie octowej z niewielką ilością cukru :) A wkrótce napisze o dżemie jagodowym
Zdrowie na języku :P
Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków 144Zimą desperacko poszukuję witamin, energii, koloru i rumieńców. Wszędzie wyblakłość i szarobur. Wybór warzyw i owoców ograniczony, więc zadanie utrudnione -ale nie niemożliwe. Sprzymierzeńcem w tej misji staje się poczciwy burak – dostępny i tani, na pewno nie można mu odmówić koloru i rumieńców jak też wielu właściwości prozdrowotnych. Lubię go upiec na zapas ( przy pieczeniu innych dań) by potem(...)każdej chwili móc przygotować szybką sałatkę, albo położyć plaster na grzance z serem kozim, polanego emulsją balsamiczną. Ale przede wszystkim staram się go pożywać na surowo o wtedy zachowuje swoje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Robię z niego surówki, dodaję do smoothie, wyciskam sok. Sok z buraka ma właściwości przeciwzapalne, wzmacniające odporność,polecany jest przy infekcjach i kaszlu- więc
Cooking for Emily