starożytności wybitny medyk – Hipokrates stosował ocet jabłkowy w leczeniu . Głównie przy czyszczeniu i odkażaniu ran. Współcześnie używamy z powodzeniem octu jabłkowego do konserwowania żywności. Sprawdź przetwory na zimę , gdzie ocet zaraz obok cukru jest najczęściej wykorzystywanym środkiem konserwującym. W przeciwieństwie do popularnego octu spirytusowego, jabłkowy charakteryzuje się alkalizującymi właściwościami i dzięki temu nie zakwasza organizmu . Ocet jabłkowy nie tylko(...)rozcieńczonego w szklance wody . Dla poprawy smaku należy dodać 1 łyżeczkę miodu. Oprócz mieszania octu z wodą, możemy oczywiście dodawać go do codziennych potraw kulinarnych. Są to przede wszystkim sałatki i surówki. Bardzo często dodaję ocet jabłkowy do zup domowych oraz jako marynata do mięs. Osoby pijące miksturę z octem, spożywają średnio około 250 mniej kalorii w ciągu dnia. Wraz
Ania gotujerybaków. Wiosną zaczyna się drugi rok życia karpia. Małe ryby umieszczane są w stawach, gdzie mają ciągły dostęp do pokarmu naturalnego – planktonu. Jest także dokarmiany przez hodowcę. Po zimie rybacy przenoszą dwuletnie karpie do stawów. Ryby są dokarmiane zbożami, jednak przez cały okres 3 lat podstawowym i w 100% naturalnym pokarmem karpi jest plankton. Gdy warunki są sprzyjające karpie(...)ryba, kto ją hodował. Kupuj lokalnie. Będziesz miał/miała pewność, że ryba jest świeża. Jemy! A osobiście polecam bardzo mocno wędzonego karpia jako dodatek do past kanapkowych i sałatek. Jeśli tylko macie okazję nabyć wędzonego. Ja osobiście jadam tylko w tej formie, jednak mam też postanowienie, by w tym roku jeszcze otworzyć się na smażonego. Jak unikam mięsa
KucharzycaPomidory suszone są niezastąpione w kuchni. Bardzo aromatyczne, smaczne idealne do kanapek, past, wypieków i do dodatków jak makaron, sałatki itp. Przygotowane w domu z dodatkiem ziół są pyszne. Przygotowuję zawsze dużą porcję słoików co wystarcza na cały rok a nawet i dłużej, polecam przepis. SKŁADNIK : pomidory mięsiste- dowolna ilość zioła-bazylia, tymianek,oregano do smaku- czosnek, kapary, papryczka(...)listek lub dwa dla piękniejszego smaku i aromatu. Słoiki po sam brzeg zalewamy olejem, do suszonych pomidorów użyję oleju rzepakowego jednak można użyć oliwy z oliwek. Suszone pomidory używam zimą do kanapek do różnego rodzaju twarożków do pieczenia chleba zastosowań to pomidorów bardzo dużo. One są bardzo smaczne. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 15 minut licząc czas
Kulinarne Fantazje Mariolizanim Wam go przedstawię, opowiem o tym, czego ostatnio byłem świadkiem. Bo to ciekawa kulinarna historia. Byłem więc jakiś czas temu na weekend u babci, mieszka ona na wsi. Zima idzie i trzeba jej było drewna porąbać i ekogroszek przerzucić, bo dom ogrzewany piecem, a wśród sąsiadów nie mogła do tego znaleźć chętnych nawet za pieniądze, bo wszyscy piją(...)torby, ale ona i tak by tego do ust nie wzięła, bo się odchudza i ona sobie prosto z centralnego pójdzie doznanej restauracji Gessler Magdaleny MG EAT na sałatkę z mango, bo to mało ma kalorii i w Cosmopolitanie czytała, że dobrze na paznokcie i włosy działa. No i ta dziewczyna z torby słoik wyjęła z kotletem mielonym i potłukła
Marder&Marder ManufactureMasło jabłkowe - przepis na masło owocowe bez nabiału. Masło jabłkowe przepis na masło owocowe bez nabiału . Zastanawiasz się pewnie, czy w maśle jabłkowym jest masło. Masło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakorzystajmy z jego dobrodziejstw zdrowotnych i kulinarnych, a co potem? To już „ostatni dzwonek” na zagospodarowanie czosnku na później. Jak go przetworzyć, aby swoim smakiem cieszył nasze podniebienia nawet zimą? 1. Czosnek niedźwiedzi kiszony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego - sól kamienna - gałązki kopru - nasiona kopru - gorczyca - liście laurowe - ząbki czosnku - ostra papryczka (opcjonalnie) Zagotowujemy wodę. Na 1 litr wrzątku(...)kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoCzas czytania: 3 min Sernik pomarańczowy na spodzie z figami Dawno nie było przepisu na sernik , a przed Wielkanocą warto wypróbować jakąś nowość
SprawdzonaKuchnia.plDomowe sposoby na wilgoć w domu Jak się pozbyć wilgoci Domowe sposoby na wilgoć w domu to przede wszystkim częste wietrzenie mieszkania, dobra wentylacja, zamontowanie rozszczelniaczy
Cztery Fajerykiszonki najczęściej sięgamy jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Ich popularność wzrasta też przed okresem Bożego Narodzenia. Bo czy ktoś może wyobrazić sobie swój świąteczny stół bez pierogów z kapustą i grzybami, pysznego czerwonego barszczu z dodatkiem zakwasu czy drożdżowych, kapusty wigilijnej czy drożdżowych kapuśniaczków? Ale kiszonki, to nie tylko kapusta kiszona czy tradycyjne kiszone ogórki(...)kapusty czy buraczków. Ale rozsmakowałam się też np. w kiszonej rzodkiewce czy kimchi. Kiszonki można podawać jako dodatek, przekąskę, smakują też świetnie sama. Warto też z nich robić różne sałatki. W święta oczywiście obowiązkowo zakwas z buraków, który pijemy też dla zdrowia. Moja mama go uwielbia. Zakwas z buraka , to sposób na wiele dolegliwości, świetne wsparcie dla mikroflory jelitowej
Słodkie okruszkibardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków(...)Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów
królestwo garówkilka sposobów. Jest to albo granola, albo płatki gryczane i jaglane typu overnight, czyli zalewane wieczorem wodą lub mlekiem z rozmaitymi suszonymi i świeżymi owocami. Albo, tak jest teraz zimą: płatki kukurydziane z mlekiem, siemieniem lnianym, otrębami i bananem. Bardziej urozmaicone mamy kolacje: sery białe, miękkie i dojrzewające, mozzarella, haloumi, czasem kilka plastrów chorizo, albo suszonej szynki, rzadziej pasztet(...)powinni. Jarmuż, twardawy, charakterny świetnie pasuje do pozostałych składników. Przed włożeniem do misy zblanszowaliśmy liście, żeby lekko zmiękły. Zobacz przepis W środę było inne “przekręcone” danie Sałatka Cezara z jarmużem i awokado O ile do sushi daliśmy zblanszowany jarmuż to do sałatki Cezara poszedł na surowo, porwany na małe kawałki. I smakował super! Nie był co prawda
Niedzielny kucharzowsa, czysty i orzeźwiający. Dla mnie był wyczuwalny, bo znam ten smak, kiedy w ubiegłym roku robiłam krem z sokiem z owsa do wielkanocnego mazurka. Staram się pod koniec zimy i wczesną wiosną hodować różnego rodzaju zieleninę i wykorzystywać ją w kuchni w różnorodny sposób. Jest to dobry czas na kiełkowanie ziaren. Świeża trawa z owsa jest również świetna(...)Można je pić dodając do wody, albo dosypywać do potraw. Między innymi do białych serów, jogurtów, kanapek, panierek, farszów, sałatek, sosów, chleba i wielu innych dań. Są nasionami żelującymi, podobnie jak siemię lniane, które ma zbliżone właściwości do chia. Robiąc oddzielnie dwa farsze, odkryłam ich właściwości żelujące nawet w serze. Ser po dosypaniu nasion po kilku minutach stawał się bardziej
Leśny ZakątekSezon grypowy w pełni, mamy szczyt zachorowań. W przychodniach pojawia się coraz więcej pacjentów z objawami grypy i przeziębienia. Warto zatem wiedzieć w jaki sposób odróżnić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja Delicja