Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 217kiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę z myślą o tych dziwnych śniadaniach, robię puddingi z szałwii hiszpańskiej, które zaskakująco dobrze sycą i wchodzą gładko, niemal(...)tygodnia (tak na co dzień nie widujemy się bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapusta kiszona 193Staramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w
Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane pastą z brokułu 141czasie wielkanocnego śniadania w tradycji polskiej nie może zabraknąć jajek. Zima nas nie oszczędzała w tym roku, że postanowiłam dodać im trochę barwy. Dlatego proponuję nafaszerować je zieloną pastą, by nacieszyć oczy dawno niewidzianym kolorem. Składniki : 6 jajek 200 g różyczek brokułu 2 liście pietruszki pół łyżeczki granulowanego czosnku sól pieprz Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą i odstawić(...)żółtkami i rozdrobnioną natką pietruszki. Zieloną masę doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Otwory po żółtkach napełnić zieloną pastą. Zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego. ----- Podobne: Sałatka pieczarkowa Pasta tuńczykowo-jajeczna Pasta jaglano-tuńczykowa
Weekendy w domu i ogrodzie
Letnie jagodzianki wg Aleex 221robię, robię właściwie i dobrze. Ta siła i pewność przyniosły mi także spokój. Już nie budzę się w środku nocy, przeciwnie, odreagowuję i śpię jak niedźwiedź zimą. Dario śmieje się ze mnie, że jestem jak suseł, ale chyba wie, że ten sen jest mi po prostu potrzebny, by organizm odreagował ostatnie miesiące. Wracam więc do normalnego funkcjonowania. Znów cieszą mnie(...)pamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu nie raz. A tymczasem na blogu pojawia się nowa kategoria przepisów – na thermomix właśnie. Oczywiście te przepisy będą także w wersji
W mojej kuchni
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 357dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale ze względu na wartości zdrowotne. Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna. U mnie na targowisku już się pojawił i skorzystałem z tego .Poniżej kilka pomysłów na smażony jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy(...)solą. Chrupiemy solo. Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką. Kanapka z jarmużem. Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem
Kulinarny karnet Christophera
Restauracja “Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 131uroczy kredens wypełniony przetworami, drewniane siedzenia i bar. Niestety wyglądu całej restauracji nie znam, ponieważ za każdym razem siedzieliśmy na polu ze względu na upalne lato, ale obiecuje że zimą to nadrobię (zdjęcia wewnątrz można obejrzeć na stronie internetowej). Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 5 Następny(...)cena za taki zestaw to 8 zł – dużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości. Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim
KuchniaWeDwoje.pl
Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 189Niestety wyglądu całej restauracji nie znam, ponieważ za każdym razem siedzieliśmy na polu ze względu na upalne lato, ale obiecuje że zimą to nadrobię (zdjęcia wewnątrz można obejrzeć na stronie internetowej). Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 5 Następny(...)dużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości. Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne
KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 170Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni pomysł na smaczny obiad Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
4 istotne nawyki żywieniowe 114uporządkować wartości odżywcze żywności. Weźmy na przykład 500 kcal. Jest to jeden baton czekoladowy, z którego ciało nie otrzyma nic pożytecznego, z wyjątkiem minutowej przyjemności ze słodyczy. Duży talerz sałatki warzywnej z kurczakiem i awokado będzie “kosztował” te same 500 kcal, natomiast korzyści z niego są znacznie większe. 2. Zwróć uwagę na bilans składników odżywczych Każdy człowiek powinien(...)wystarczą trzy lub cztery plastry fileta. Jeśli jednak zależy nam na dobrze zbilansowanej porcji, lepiej ograniczyć się do jednego kawałka kurczaka i uzupełnić posiłek bocznym daniem z ryżu i sałatką warzywną polaną oliwą z oliwek. Ryż powinien być minimalnie ugotowany. 3. Jedz owoce i warzywa każdego dnia Owoce i warzywa są bogate w witaminy i minerały, bez których organizm
ProstePesto.pl
Lekka sałatka zimowa 160Prosta do przygotowania, smaczna, może robić za lunch albo za kolację. Dzisiejsza wersja jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wam spróbować. Pyszny mix sałat, zimowe owoce
Dorota Smakuje
Marynowane muchomory 225Już niedługo maj i grzyby pojawią się w lasach a muchomory to jedne z pierwszych które królują w tym samym czasie co kurki. Dziś przedstawię przepis
Moje Małe Czarowanie
Strączki 255Retrowarzywach i Kipiącej kaszy dostajemy do rąk kolejną ciekawą książkę kucharską: Strączki . Jej autorką jest Marysia Banach, uhonorowana tytułem BlogerChefa autorka bloga Gruszka z fartuszka . To idealna książka na zimę – skarbnica pomysłów na smaczne i odżywcze dania, kiedy nie ma już świeżych warzyw, a my mamy mało energii i najchętniej nie wychodzilibyśmy spod kocy, kołder, spomiędzy puszystych poduch, kiedy(...)Wprawdzie z tą ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet
GRUBY WAŁEK
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 212Ogórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne
Kuchnia z widokiem na ogród
Korzenne powidła śliwkowe z migdałami 203Korzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 354Dziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do
Poezja Smaków - blog kulinarny