Pomidory w zalewie 117octowej. Zimową porą takie pomidorki pasują do kanapek, sałatek lub jako przekąska na imprezie. Pomidory w zalewie – składniki: Moja szklanka to pojemność 250 ml. Na każdy 1 kg pomidorów przygotuj 3 duże słoiki o pojemności 900 ml. Najlepsze są mięsiste pomidory z małą ilością soku. Ja do przetworów na zimę używam odmiany Lima (podłużne w kształcie jajka). Ilość zalewy
Ania gotuje
Zielone szparagi przepisy 109ugotować szparagi Sałatka z tuńczykiem, szparagami i groszkiem cukrowym Sałatka ze szparagami Szparagi z młodymi ziemniakami Zielone szparagi smażone Szparagi z masłem ziołowym Szparagi z masłem czosnkowym Szparagi z sosem z awokado Szparagi z sosem aioli Szparagi na parze z jajkiem na miękko Szparagi z ryżem – danie jednogarnkowe Kaszotto ze szparagami Risotto ze szparagami Makaron ze szparagami zielonymi, pesto bazyliowym(...)jaglaną i szparagami Pizza ze szparagami Pełnoziarnista pizza ze szparagami, cukinią i bazylią Podpłomyk razowy ze szparagami i kaszanką Sałatka z jarmużem, szparagami, łososiem, suszonymi pomidorami Jajecznica ze szparagami Duet kremów z białych i zielonych szparagów Szparagi w słoikach na zimę Gotowanie na parze – jak długo gotować warzywa – czas Dozwolone warzywa i owoce – dieta dr Ewy Dąbrowskiej Owoce i warzywa
Dorota Smakuje
5 przepisów na ciasta z dynią 157jego ilości z mojego przepisu na puree z dyni, zapasteryzowania puree w słoikach i sięgania do nich przez całą zimę! Kolejnym sposobem na przygotowanie dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów
nietylkopasta.pl
Papryka konserwowa 151Przepis na paprykę mam od mojej babci. Co roku przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Zimą kromka świeżego chleba z pasztetem i papryką marynowaną to dla mnie rarytas. Świetna jest jako dodatek do obiadu jako składnik sałatek lub właśnie zamiast sałatki. 3 kg papryki 3 l wody 1/2 l octu 10% 10 łyżek cukru 3 łyżki soli 10 ziaren ziela
Krylowa Kuchnia
Kiedy skończy się ten styczeń… 133selera i imbiru Jak jeszcze zaoszczędzić na jedzeniu? Sezonowe gotowanie to również forma oszczędności w styczniu. Osobiście stawiam na sałatki surówki z różnych kapust i warzyw korzeniowych. Są tanie i zdrowe i w pełni zaspokajają zapotrzebowanie na minerały i witaminy zimą. Oczywiście gotuję nie raz pomidorową zimą ale na koncentracie. Świeże pomidory o tej porze nie smakują jak latem
codojedzenia
Emiracka zima na talerzu 179Pod koniec lutego zrobiłam na przekór zimie i spędziłam trochę czasu w ciepłym klimacie. Poza eksplorowaniem emirackiej gastronomii, miałam na co dzień przyjemność zasiadać przy stole
Na moim stole
Panierowany kalafior 177latem zajadałam się nim ze smakiem. W sumie zamiłowanie to pozostało mi po dziś dzień, i jak jesienią i zimą lubię zjeść na obiad kawałek mięsa, tak wiosną i latem mogłabym jeść głównie warzywa:) Panierowany kalafior, i jajo sadzone, albo sałatka z pomidorów i cebuli, albo zielona sałata, do tego młode ziemniaki z masłem i koperkiem … tak, mięso zdecydowanie
Smaki Na Talerzu
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 280mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem Składniki (na 4 porcje): 100 g suszonej ciecierzycy
Chilli Czosnek i Oliwa
Ogórki z chili 182Bardzo pyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie. 4 kg ogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słodko-kwaśna sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem 426Uwielbiam takie obiady, które są zarazem lekkie i pożywne a na dodatek bardzo smaczne. Dodatek mięty powoduje, że sałatka jest bardzo świeża, wręcz letnia. Myślę, że kolory na talerzu mogą niesamowicie poprawić nasze samopoczucie w tą szaro-burą zimę. A i słodko-kwaśne smaki przeniosą nas gdzieś daleko, w egzotyczne miejsca. Szczerze polecam! Składniki: 300 gram piersi kurczaka łyżka miodu
Mango Papaja
Pstrąg wędzony z bobem na sałacie 236Uwielbiamy takie dania, które można jeść bez wyrzeczeń...samo zdrowie po prostu. Sałatka z wędzonego pstrąga z bobem na rukoli i roszponce, to jest to.Roszpunka - jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C.Składniki: 1 pstrąg wędzony bób mrożony 400g 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula czerwona mix sałat
Anioły w kuchni
Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach 266Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów
kolorowotorcikowo
Papryka marynowana w słoikach 234Papryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana
Korniszonki
CUKINIA MARYNOWANA W CURRY - na zimę 696Kucharska Cukinia marynowana w curry. Przepis na cukinię w zalewie curry na zimę. Cukinia z tego przepisu jest wspaniale nasączona curry. Niezwykłego aromatu i posmaku nadaje tej cukinii świeżo wyciśnięty sok z limonki. Taką cukinię można podawać jako dodatek na ciepło do potraw kuchni indyjskiej lub jako sałatkę. Po odcedzeniu z zalewy, można ją wymieszać z majonezem i wykorzystać
Moja Książka Kucharska