Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Przepis na paprykę mam od mojej babci. Co roku przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Zimą kromka świeżego chleba z pasztetem i papryką marynowaną to dla mnie rarytas. Świetna jest jako dodatek do obiadu jako składnik sałatek lub właśnie zamiast sałatki. 3 kg papryki 3 l wody 1/2 l octu 10% 10 łyżek cukru 3 łyżki soli 10 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 20 ziaren pieprzu  Papryki umyć, oczyścić z ziaren nasiennych i pokroić w paski o szerokości 2 cm. Ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoik... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Krylowa Kuchnia

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.