salami - 2500 przepisów (strona:75/167)

Ziemniaczana zapiekanka (Gratin di patate) 218

oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 600 g di patate 400 ml di brodo vegetale 50 g di parmigiano 5 rametti di timo olio di oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki. **** PREPARAZIONE Pelate le patate e tagliatele a fettine sottili. Ziemniaki układamy w formie wysmarowanej oliwą.  **** Disponete le patate(...)foli ą  aluminiow ą. Ziemniaki podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Bagnate le patate con il brodo, poi spolverate con il timo. Aggiustate di sale e pepe.   Coprite la teglia con un foglio di alluminio e cuocete in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15 minuti. Następnie zdejmujemy foli ę. Ziemniaki

La grande e la piccola cuoca
Wiosenne ruskie pierogi 227

każdym razem ruskie mają inne ciasto – z jajkiem, bez jajka, na maślance. Za każdym razem pierogi ruskie mają inne nadzienie – raz z boczkiem, raz ze skwarkami, ale też z salami, chorizo czy ze swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie

Karo in the Kitchen
Pizza z jajem 160

Miałam ochotę na coś innego. Zwykle pizza z szynką, salami. Dzisiaj nietypowo, ale mega pysznie.   Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo kilka plasterków kiełbasy wiejskiej ser gouda ser mozarella kostka   Ciasto na pizzę: 2 szkl. mąki 750 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 łyżka oliwy Wykonanie: Do miski wlewamy wodę

MojaQchnia.pl
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 169

szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 150 g sera korycińskiego swojskiego kilka pomidorków koktajlowych salami kawałek cukinii 1/2 małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku oregano rukola Sos: ketchup suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Do wysokiego kubka rozkruszamy drożdże, dajemy cukier, troszkę wody, mieszamy

kruche babeczki
Wiosenna sałatka wielkanocna (Insalata primavera) 119

coste di sedano verde erba cipollina 5 uova sode Salsa agli spinaci 100 g di spinacini 2 lime 2 spicchi d'aglio 5 rametti di prezzemolo olio extravergine sale, pepe PRZYGOTOWANIE Brokuły i szparagi gotujemy na parze. Seler naciowy kroimy w kostkę . Do przygotowania salsy wykorzystujemy blender. Blendujemy szpinak z dodatkiem obranych ząbków czosnku, natki pietruszki oraz(...)sedano a pezzi piccoli. A questo punto preparate la salsa agli spinacini. Frullate gli spinacini con prezzemolo, 2 spicchi d'aglio e succo di 2 lime. Aggiustate di sale e pepe. Successivamente versate l'olio extravergine d'oliva. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto omogeneo. Mettele le verdure e le uova sode sul piatto. Guarnite il tutto

La grande e la piccola cuoca
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 155

jajeczka **** INGREDIENTI Pasta frolla 180 g di farina 70 g di burro 70 g di zucchero 2 tuorli 1 cucchiaio di latte 1 cucchiaino di lievito un pizzico di sale Crema pasticcera 2 tuorli 25 g di zucchero 25 g di farina 500 ml di latte 1 limone Ripieno 250 g di ricotta 3 cucchiai di zucchero a velo(...)pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. **** Pasta frolla Setacciate la farina con il lievito per dolci e un pizzico di sale. Aggiungete i tuorli, il burro sciolto a bagnomaria, lo zucchero e il latte. Lavorate il tutto fino ad ottenere un impasto compatto.  Formate una palla avvolgetela nella pellicola

La grande e la piccola cuoca
Cykl wielkanocny: Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) 183

ciasteczka amaretti płatki migdałowe  **** INGREDIENTI Crostata 100 g di amaretti 150 g di farina 00 50 g di burr0 50 g di zucchero 2 uova un pizzico di sale Crema agli amaretti 250 ml di latte 50 g di zuccheri 50 g di amaretti 25 g di farina 00 20 g di burro 3 tuorli 1 cucchiaio di liquore(...)soli. Dodajemy rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Ciasto szybko wyrabiamy.  **** In una ciotola mescolate la farina con i biscotti frullati finemente. Aggiungete lo zucchero e un pizzico di sale. Per ultimo versate il burro sciolto e le uova sbattute. Lavorate l'impasto velocemente. Ciasto owijamy foli ą  spożywczą  i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. **** Avvolgete

La grande e la piccola cuoca
Cykl wielkanocny: Pasztet z łososia (Terrina di salmone) 168

pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di filetto di salmone senza pelle 100 g di salmone affumicato 200 ml di panna 1 limone zenzero fresco aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. **** Frullate(...)salmone fino a ottenere una crema omogenea. Aggiungete la scorza grattugiata di limone, 1 cm di radice di zenzero grattugiato e la panna. Aggiustate di sale e pepe. Frullate bene il tutto. Na koniec dodajemy posiekan ą  natkę  pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być kremowa, bez grudek. **** Per ultimo aggiungete il prezzemolo

La grande e la piccola cuoca
Cykl wielkanocny: Jajka marynowane w przyprawach (Uova marinate alle spezie) 192

cucchiaio di semi di coriandolo 1 cucchiaino di pepe bianco 1 foglia di alloro 1 peperoncino secco 5 rametti di prezzemolo 3 rametti di aneto 40 g di sale PRZYGOTOWANIE Ugotowane na twardo jajka przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Skorupkę j ajka delikatnie obstukujemy w kilku miejscach. Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem soli, listka laurowego, ziaren(...)saranno sode. Scolatele e lasciate raffreddare. Incrinate i gusci di uova in alcuni punti. In una pentola versate 1 lito d'acqua, aggiungete 1 foglia di alloro, il sale, i semi di coriandolo, il pepe bianco e il peperoncino. Mettete al fuoco e portate a bollore, poi fate raffreddare.   In un grande barattolo di vetro versate le uova

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z tortellini i bakłażana 233

przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka  chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag  startego sera salami Mlekoma 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól morska do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Tortellini gotuję w osolonym wrzątku

Wanilia i Kardamon
Muffiny wytrawne 138

Szybkie muffiny tym razem w wersji na słono. Doskonałe jako lekka przekąska, idealne na domową imprezę. Zamiast szynki możemy dodać salami lub podsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku

Smak mojej kuchni
Bezglutenowe, wegańskie, dwukolorowe muffiny; Cocina Verde 207

Pizze bezglutenowe trochę droższe od pszennych. Mój typ: zdecydowanie jasne ciasto orkiszowe -> cienkie, dość pulchne i miękkie, co mi akurat odpowiada i tradycyjne smaki (na pierwszych zdjęciach: pizza salami i calzonetki – rewelacja!). Próbowałam bezglutenowego (kukurydzianego) i orkiszowego ciemnego (na zdjęciach poniżej: enoki <rodzaj grzybów> i azjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie

Qlinarnie i Qlinarnie
Cykl wielkanocny: Jajka faszerowane jarmużem (Uova ripiene con cavolo riccio) 162

extravergine majonez s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 200 g di cavolo riccio 30 g di parmigiano 6 uova 1 spicchio d'aglio peperoncino olio extravergine d'oliva maionese sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju, dolewamy odrobinę wodę, dusimy ok. 5 minut. Wystudzony jarmuż blendujemy(...)foglie di cavolo riccio, 1 spicchio d'aglio, il parmigiano grattugiato e il peperoncino. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva. Frullate il tutto. Aggiustate di sale e pepe. Sgusciate le uova sode, tagliatele a metà per il lungo e privatele del tuorlo. In una ciotola versate la crema di cavolo riccio e i tuorli ben schiacciati

La grande e la piccola cuoca
Kurczak w sosie winno-pomidorowym (Pollo al sugo di pomodoro e vino) 163

pomodoro 200 ml di vino rosso 6 fusi di pollo 2 scalogni 2 spicchi d'aglio 5 chiodi di garofano 1 foglia di alloro 3 rametti di rosmarino fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Kurczaka marynujemy w czerwonym winie z dodatkiem 1 li ś cia  laurowego, 5 goździków  ok. 1-2 godziny. **** PREPARAZIONE Marinate i fusi(...)olio d'oliva rosolate gli scalogni tritati e 2 spicchi d'aglio schiacciati. Aggiungete i fusi di pollo con la marinata e lasciatela evaporare per metà. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete i rametti di rosmarino e la polpa di pomodoro. Fate cuocere il pollo per circa 35-40 minuti. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa bezglutenowa 115

bezglutenowego możemy użyć klasycznego. Składniki: 200 g suchego makaronu kukurydzianego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 100 g żółtego sera( ja dałam po trochę goudy, salami i camembert) gałka muszkatołowa sól i pieprz Przygotowanie: Makaron wkładamy do wrzącej, gotującej się wody i gotujemy al dente, po ugotowaniu odcedzamy.Ser drobno kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy beszamel

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania