temperaturę. Trzeba więc pamiętać aby wyjąć je wcześniej z lodówki. Warto również zainwestować w specjalne sztućce do serów, noże i widelce. Lubię mieszać sery z wędliną. Prosciutto, szynka czy salami przyciągają wzrok i pobudzają smakowe kubki. Trzeba się liczyć, że nie wszyscy zadowolą się serem. Porcja smacznej wędliny to świetny dodatek do serowego talerza. Obok serów i wędlin warto
codojedzeniaczerwonej porzeczki 100 g ziaren granatu **** INGREDIENTI Pan di spagna 120 g di zucchero 75 g di fecola di patate 75 g di farina 5 uova un pizzico di sale Crema chantilly 500 g di panna fresca 30% 50 g di zucchero a velo bacca di vaniglia 100 g di ribes rosso 100 g di chicchi di melagrana PRZYGOTOWANIE Biszkopt(...)przekrawamy na blaty o grubości około 1 cm - 1,5 cm . **** PREPARAZIONE Pan di spagna In una ciotola montate le uova con lo zucchero e un pizzico di sale fino ad ottenere un composto gonfio e spumoso. Successivamente versate la farina setacciata con la fecola di patate. Mescolate bene il tutto. Foderate lo stampo con un diametro
La grande e la piccola cuocafarina tipo 00 250 g di zucca cotta a vapore 15 g di lievito di birra fresco 150 ml di latte 1 cucchiaino di miele un pizzico di sale 1 uovo 1 cucchiaio di latte PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 150 ml letniego mleka; mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. Do dołka(...)tutto. Setacciate in una ciotola la farina. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine, poi aggiungete la purea di zucca, il miele e il sale. Impastate circa 10-15 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 2 ore in luogo tiepido. Imburrate e infarinate
La grande e la piccola cuocazucca 500 g di passata di pomodoro 200 g di mozzarella 100 g di parmigiano 2 scalogni 2 spicchi d'aglio basilico origano olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania sosu pomidorowego. Na rozgrzanym oleju podsmażymy pokrojone szalotki oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy passat ę pomidorową; doprawiamy bazyli(...)parmigiana iniziate a preparare il sugo al pomodoro. Tritate finemente gli scalogni, sbucciate 2 spicchi d'aglio e metteteli a soffriggere. Aggiungete la passata di pomodoro, poi aggiustate di sale, pepe, origano e basilico. Lasciate cuocere il sugo per circa 20 minuti, mescolando di tanto in tanto. Nel frattempo pulite la zucca, privatela dei semini ed eliminate la buccia. Tagliate
La grande e la piccola cuocamożna użyć miąższu kokosowego do jego przygotowania) 3 łyżki majonezu – najlepiej domowego z mojego przepisu 3 łyżeczki musztardy 1/2 awokado 1/2 papryki czerwonej Sałata 4-6 plasterków boczku, salami, baleronu, szynki lub innej wędliny dobrej jakości o sprawdzonym składzie bazylia suszona Przygotować 2-3 naleśniki według mojego przepisu a następnie odstawić do wystudzenia. W tym czasie pomieszać
Ola la LCHFwody **** INGREDIENTI 500 g di farina integrale 180 g di carote grattugiate 30 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di sale 250-300 ml di acqua PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. Do dołka(...)tutto. Setacciate in una ciotola la farina integrale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine, poi aggiungete le carote grattugiate e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate circa 10-15 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare
La grande e la piccola cuocaśmietany 18% s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta tipo tagliatelle 100 g di gorgonzola 80 g di pecorino 80 g di parmigiano 200 ml di panna sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sosu rozpoczynamy od pokrojenia gorgonzoli w drobną kosteczkę oraz starkowania na tarce o małych oczkach parmezanu i pecorino. W garnuszku na małym ogniu zagotowujemy śmietanę, dodajemy gorgonzol(...)gorgonzola, il parmigiano e il pecorino. Mescolate bene tutti gli ingredienti con una frusta fino ad ottenere una salsa omogenea, densa e senza grumi. Per ultimo aggiustate di sale e pepe. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz
La grande e la piccola cuocaburro 100 g di pinoli 50 g di uvetta 80 g di zucchero a velo 8 g di lievito per dolci 4 uova un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Do przesianej m ą ki dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, rodzynki oraz orzeszki piniowe. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po jednym(...)odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą lub cukrem pudrem. **** PRZYGOTOWANIE In una ciotola setacciate la farina con il lievito per dolci e un pizzico di sale; successivamente aggiungete l'uvetta e i pinoli. Montate il burro ammorbidito con lo zucchero a velo, fino ad ottenere una crema liscia e spumosa. Aggiungete uno alla volta i tuorli
La grande e la piccola cuocaribes rosso 3 cucchiai di aceto di vino bianco 2 cucchiai di zucchero di canna 50 g di chicchi di melagrana 30 g di pistacchi olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Kapustę bardzo cienko siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z porzeczki, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego i 2 łyżki cukru trzcinowego. Doprawiamy solą(...)mescolate il succo di ribes rosso, 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 3 cucchiai di aceto di vino bianco e 2 cucchiai di zucchero di canna. Aggiustate di sale e pepe. Versate il composto di succo, olio e aceto sul cavolo rosso, mescolando bene il tutto. Lasciate riposare l'insalata in frigo per almeno 1 ora. Versate il cavolo
La grande e la piccola cuocadomowych imprezach. Sałatkę można a nawet zalecam przygotować wcześniej by smaki się przegryzły. Składniki: 1 woreczek ryżu (125 g) 1 puszka tuńczyka w oleju kawałki 150 g sera salami Mlekoma 1 puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku majonez sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć
Ala piecze i gotujejajka 250 gram startej mozzarelli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli chcecie pizzę bezglutenową) Składniki na wierzch - do wyboru i według gustu: U mnie to: salami cebula czosnek oregano ser mozzarella sos pomidorowy sos czosnkowy do posmarowania gotowej pizzy Oczywiście wybór składników należy do was :-) Sposób wykonania (pizza na średnią blachę) Rozgrzej piekarnik
Marta próbujepieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy mrożone warzywa. Gdy warzywa zmiękną (będą chrupiące) dodajemy ugotowany makaron, plasterki salami. Doprawiamy do smaku ziołami
Marcepanowa kuchniazucchero a velo 50 g di purea di zucca 1 tuorlo 1/2 cucchiaino di cannella un pizzico di zenzero in polvere un pizzico di noce moscata un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przesianą mąkę miksujemy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, puree z dyni, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, imbiru oraz gałki muszkatałowej. Ciasto dokładnie wyrabiamy(...)cukrem pudrem lub nadziewamy kremem czekoladowym. **** PREPARAZIONE Mescolate la farina setacciata con il burro freddo. Aggiungete lo zucchero a velo, un tuorlo, 1/2 cucchiaino di cannella, un pizzico di sale, zenzero in polvere e noce moscata. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 30 minuti. Stendete
La grande e la piccola cuocaWiniary dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby
wesoła kuchniawody **** INGREDIENTI 600 g di banane 500 g di farina 00 100 g di zucchero 50 g di burro 20 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 2 uova 250 ml di acqua tiepida PRZYGOTOWANIE Banany rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce przygotowujemy rozczyn(...)Setacciate in una ciotola la farina. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Iniziate ad impastare, aggiungendo le uova, il burro fuso e il sale sciolto nell'acqua. Versate a filo l'acqua tiepida rimasta. Per ultimo aggiungete le banane con lo zucchero. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite
La grande e la piccola cuoca